Μεγάλες οι εκπτώσεις, αλλά... άδεια τα ταμεία στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Μεγάλες οι εκπτώσεις, αλλά... άδεια τα ταμεία στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιεραπετρίτικη αγορά ψάχνει να βρει το βηματισμό της έχοντας φτάσει στο μέσον της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταγράψει πωλήσεις τέτοιες, που να δικαιολογούν θετικό πρόσημο και άνοδο στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Η παράταση και η διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων που απορρέουν από την οικονομική ύφεση, οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, η ανεργία των νέων, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, η κακή ψυχολογία των καταναλωτών, οι πληγές που άφησε πίσω της η πρόσφατη θεομηνία, οι χαμηλές τιμές στη ντομάτα και σε άλλα πρώιμα κηπευτικά, και ο ήπιος χειμώνας, που δεν υποχρεώνει τον καταναλωτή να ζητήσει πολλά χειμερινά είδη από τα εμπορικά καταστήματα, συγκροτούν σε γενικές γραμμές τη μεγάλη λίστα των αρνητικών συγκυριών, που λειτουργούν ως τροχοπέδη, στην ανάκαμψη της Ιεραπετρίτικης αγοράς.

«Η αγορά της Ιεράπετρας δεν έχει πάει καθόλου καλά μέχρι τα μέσα της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων. Πιστεύω και εύχομαι να βελτιωθεί η κατάσταση μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη», μας είπε ο  έμπορος κ Μανόλης Κουρίνος.

«Η περίοδος των εκπτώσεων ξεκίνησε χαλαρά και συνεχίζει αγκομαχώντας. Η κίνηση στην αγορά της Ιεράπετρας δεν είναι η αναμενόμενη. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οι τζίροι μας είναι χαμηλότεροι. Είναι αυτό που λέμε "κάθε πέρσι και καλύτερα". Δεν μας έχει βοηθήσει καθόλου ο καιρός, οι αγρότες που κινούν την αγορά δεν έχουν πάει καθόλου καλά και αυτό φαίνεται στο ότι δεν κάνουν τα ψώνια που έκαναν παλιά.

Το κύριο βέβαια και σημαντικό είναι πως, αντί να έχουμε σημάδια ότι βγαίνουμε σιγά αλλά σταθερά από την κρίση, αντίθετα έχουμε σημάδια ότι η κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο», είπε στο neakriti.gr ο νεαρός έμπορος κ. Μανόλης Λιοντάκης.

Αναφορικά με την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας για να πείσει τους καταναλωτές να κάνουν ψώνια στον τόπο τους, κάτι έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται.

«Το καταναλωτικό κοινό έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα μας. Οι εκπτώσεις που έκαναν από την πρώτη μέρα φέτος οι έμποροι της Ιεράπετρας ήταν πολύ μεγάλες σε ποιοτικά εμπορεύματα, επώνυμα και ανώνυμα.

Στις βιτρίνες των καταστημάτων από την αρχή βλέπαμε εκπτώσεις από 50-60%.

Υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, πολλά καλά εμπορεύματα για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Βλέπουμε ότι οι καταναλωτές που έμαθαν να κάνουν έρευνα αγοράς πριν ψωνίσουν, επιστρέφουν και κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα της πόλης.

Τις τελευταίες μέρες του Γενάρη, καταγράψαμε μια μεγάλη πτώση στους τζίρους , γιατί είχαν μαζευτεί πολλές υποχρεώσεις στο κάθε νοικοκυριό που θα έπρεπε να πληρωθούν.

Ο Φλεβάρης μπήκε με καλύτερη διάθεση, η πόλη στολίζεται και ετοιμάζεται για τις Απόκριες και το μεγαλύτερο Καρναβάλι που έχει γίνει ποτέ στον τόπο μας, άρα ελπίζουμε ότι,  θα κινηθεί καλύτερα  αυτό το μήνα ολόκληρη η αγορά . Καλούμε όσους αγαπάνε την Ιεράπετρα από κάθε γωνιά της Κρήτης, να περάσουν μαζί μας τις εορτές της Μεγάλης Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες της Ιεράπετρας βιώνουν κι εκείνοι την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους, αλλά δεν παύουν να ελπίζουν.

«Μπορεί μέχρι τώρα να μην έχουν πάει καλά οι εκπτώσεις, αλλά ελπίζουμε στις 4 εβδομάδες που έχουν απομείνει, να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος.

Όλοι μας πιστεύουμε και ελπίζουμε στην ανάκαμψη της αγοράς. Καλούμε τους καταναλωτές του τόπου μας να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται, να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές ποιοτικά και επώνυμα εμπορεύματα.

Με τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων που προσφέρονται, κερδίζει πρώτος απ' όλους ο καταναλωτής, ενώ ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να ρευστοποιήσει το απόθεμα των εμπορευμάτων που έχουν μείνει για να ανανεώσει ό,τι εμπορεύεται και να βάλει στις βιτρίνες του τα είδη της σεζόν που ακολουθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας, κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News