default-image

Ληνοπεράματα: Τα φουγάρα θα καίνε για πολλά χρόνια ακόμη!

Κρήτη
Ληνοπεράματα: Τα φουγάρα θα καίνε για πολλά χρόνια ακόμη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα φουγάρα θα συνεχίζουν να καίνε στα Ληνοπεράματα! Και θα συνεχίσουν να καίνε για πολλά ακόμα χρόνια, παρά την υποτιθέμενη εδώ και πολλά χρόνια (θυμίζουμε, η πρώτη συμφωνία είχε γίνει το 2003 επί Άκη Τσοχατζόπουλου, ως υπουργού Ανάπτυξης τότε) μετεγκατάσταση της μονάδας της ΔΕΗ στην Κορακιά...

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπίας του Δήμου Μαλεβιζίου υπό το δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Το συμπέρασμα προκύπτει από δύο γεγονότα, δύο αρνητικούς οιωνούς που μένουν πίσω από την "κουρτίνα" του θετικού κλίματος της συνάντησης.

Ο πρώτος οιωνός: Η είδηση που έβγαλε η συνάντηση ήταν ότι το περίφημο μεγάλο καλώδιο, στο οποίο προσδοκά και ο Δήμος Μαλεβιζίου για να απαλλαγεί από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, πάει πιο πίσω! Το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει ο αρμόδιος φορέας, ο ΑΔΜΗΕ, για την ολοκλήρωση της μεγάλης ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα (Κορακιά-Αττική) είναι για το Μάιο του 2023! Όμως χθες, ο Χανιώτης υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί στην αντιπροσωπία του Δήμου Μαλεβιζίου πως ο χρονικός ορίζοντας του 2023 δεν είναι ρεαλιστικός. Και πως η εγκατάσταση του μεγάλου καλωδίου προσδιορίζεται μια 2ετία μετά, δηλαδή για το 2025!

Η εκτίμηση του υπουργού ξένισε αρκετούς χθες, διότι έρχεται σε αντίθεση, διαψεύδει τα χρονοδιαγράμματα του ΑΔΜΗΕ. Όμως η εξήγηση φαντάζει απλή... Η οικονομική κρίση και η ένδεια χρημάτων δεν αφήνουν περιθώρια στο ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει μόνο του στο μεγάλο πρότζεκτ της ενεργειακής διασύνδεσης Κορακιάς-Αττικής, που έχει εκτιμώμενο κόστος περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Έτσι, σε μια εξέλιξη που δεν προκαλεί έκπληξη, ο ΑΔΜΗΕ επιχειρεί να μεταφέρει το έργο και το κόστος στο κολοσσιαίο διακρατικό ενεργειακό έργο καλωδιακής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Euroasia Interconnector). Ο Euroasia Interconnector, άλλωστε, θα περνά από την Κρήτη.

Αυτή είναι η ερμηνεία που μπορεί εύλογα κανείς να δώσει πίσω από τις χθεσινές σχετικές ανακοινώσεις που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Ο κ. Μανουσάκης ανακοίνωσε πως για τη μικρή καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης τα τεύχη δημοπράτησης θα βγουν τώρα, μέσα στο Φεβρουάριο, και πως το έργο θα ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή στα τέλη του 2020. Για τη μεγάλη διασύνδεση (Αττική-Ηράκλειο), που "καίει" το Μαλεβίζι και όχι μόνο, ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στα χρονοδιαγράμματα. Είπε, ωστόσο, πως έχει υπογραφεί καταρχήν συμφωνία με το φορέα του έργου διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Euroasia Interconnector), προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών.

Εδώ βεβαίως υπάρχει ένα θέμα. Το κολοσσιαίο πρότζεκτ Euroasia Interconnector δεν έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Για την ακρίβεια, είναι άγνωστο πότε και αν θα προχωρήσει. Άρα, από τη στιγμή που το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης θα ενσωματωθεί σε αυτό το πρότζεκτ, είναι άγνωστα και τα δικά του χρονοδιαγράμματα. Εξού μάλλον και το ότι ο Γιώργος Σταθάκης είπε χθες στους αιρετούς του Μαλεβιζίου πως το καλώδιο πάει για το 2025 και βλέπουμε...

Καμία δέσμευση από Σταθάκη

Ο δεύτερος σκοτεινός "οιωνός" ως προς το πάγιο αίτημα της μετεγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ από τα Ληνοπεράματα στην Κορακιά είναι το ότι ο υπουργός Ενέργειας δεν έδωσε χθες καμία ουσιαστική ή πειστική δέσμευση στο αίτημα του Δήμου Μαλεβιζίου να τροποποιηθεί ο σημερινός προβληματικός σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ ως προς το μεγάλο καλώδιο. Σχεδιασμός, όπως έχουμε γράψει, που προβλέπει πολλά "πονηρά", περίεργα σημεία, τα οποία προϊδεάζουν, για να μην πούμε καθιστούν δεδομένη, την παραμονή και συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα, ακόμα κι όταν με το καλό γίνει το μεγάλο καλώδιο!

«Δεν επιτρέπεται, ενώ προωθείται ένα έργο μεγάλης κλίμακας και σύγχρονης τεχνολογίας, τα όσα σχεδιάζονται να αποσκοπούν στην παράλληλη διατήρηση των σημερινών απαρχαιωμένων και εχθρικών προς το περιβάλλον εγκαταστάσεων του ΑΗΣ.

Ρεύμα από το καλώδιο που θα έρθει στην Κορακιά δεν πρέπει να καταλήξει, ούτε καν προσωρινά, στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, κι από εκεί να διαχέεται στο δίκτυο μεταφοράς. Προκύπτει, λοιπόν, ανάγκη να γίνει κατάλληλη προσαρμογή των Δικτύων Υψηλής Τάσης, ώστε τα Ληνοπεράματα να πάψουν πλέον, εκ των πραγμάτων, να παίζουν οποιοδήποτε ρόλο στο ηλεκτρικό σύστημα Κρήτης», ήταν η θέση του Δήμου Μαλεβιζίου, που εξέφρασε χθες στον υπουργό ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης.

Το μόνο που έκανε ο υπουργός ήταν να δώσει αόριστες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις... Αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι, μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες, θα διεξαχθεί δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς του Μαλεβιζίου και ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις του Δήμου Μαλεβιζίου...

Στη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη συμμετείχαν, πέρα από το δήμαρχο Μαλεβιζίου, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μ. Αντωνογιαννάκης, ο αντιδήμαρχος Θ. Κύρκος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κώστας Τριγώνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης "Μπότης Θαλασσινός" Γ. Αεράκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Γενναράκης και ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Μανιούδης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News