default-image

Νέα τμήματα προ των πυλών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Κρήτη
Νέα τμήματα προ των πυλών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πεπραγμένα των δύο ετών της πρυτανικής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης παρουσιάστηκαν σήμερα από τον ίδιο τον Πρύτανη Οδυσσέα Ζώρα και τους αντιπρυτάνεις σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Για τις 27 Σεπτεμβρίου του 2018 αναβλήθηκε η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής του πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με τον αυξημένο αριθμό εισακτέων φοιτητών που ορίζει το υπουργείο, δίχως αντίστοιχες ρυθμίσεις για κονδύλια και διδακτικό προσωπικό. Αυτό, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε σήμερα στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας ο οποίος διευκρίνισε ότι  μέσα από τη διαδικασία αυτή ίσως προκύψουν εξελίξεις που θα βοηθήσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας σε καιρό οικονομικής κρίσης.

Η αντιστοιχία φοιτητών και μελών ΔΕΠ είναι τραγική τόνισε ο κ. Ζώρας, εξηγώντας μάλιστα ότι όλο το διδακτικό προσωπικό στο πανεπιστήμιο Κρήτης σε όλα τα τμήματα, είναι λιγότερο απ' ότι τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρυτανική αρχή αναφέρθηκε στην ανάπτυξη νέων τμημάτων στο πανεπιστήμιο. Όπως τμήματος τουρισμού το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά και τμήματος νομικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εξειδίκευση όπως σε θέματα βιοηθικής, που  πλέον αίτημα αλλά που όπως είπαν απαιτεί πολιτική απόφαση σε ανώτερο επίπεδο.

Εκ νέου, όπως τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, διαμορφώνονται εξαιτίας του νέου νομοθετικού πλαισίου και τα μεταπτυχιακά που γίνεται προσπάθεια μέχρι το Πάσχα να έχουν υποβληθεί προκειμένου να μπορέσουν τα περισσότερα από αυτά να υλοποιηθούν. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και αμιγώς αγγλόφωνα, προκειμένου να προσεγγίσουν και φοιτητές από άλλες χώρες.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας που καταβάλουν όπως επισημάνθηκε ως πρυτανική αρχή, είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου, τόσο στα κτίρια της Λεωφόρου Κνωσού όσο και σε εκτάσεις του πανεπιστημίου στις Βούτες αλλά και το Ρέθυμνο. Στην Κνωσού μάλιστα ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον Κινέζοι που επιχειρούν σε σημεία κοντά σε μνημεία αρχαιολογικούς ενδιαφέροντος διαμορφώνοντας μουσειακούς διαδικτυακούς χώρους.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ζώρας την ίδια ώρα σε επαφή με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου επιχειρείται να δημιουργηθούν δύο ινστιτούτα περιβάλλοντος και δια βίου εκπαίδευσης αλλά και τα λεγόμενα summer schools που θα μπορούσαν να προσεγγίσουν ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News