default-image

Σαν σήμερα πέθανε ο πολυμήχανος μαθηματικός Καραθεοδώρη

Σαν σήμερα πέθανε ο πολυμήχανος μαθηματικός Καραθεοδώρη

Σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, πεθαίνει ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός διεθνούς ακτινοβολίας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή μέρα.

Ο "παγκόσμιος" μαθηματικός Καραθεοδωρή

Σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου του 1950, πεθαίνει στο Μόναχο της Γερμανίας ο ελληνικής καταγωγής μαθηματικός, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

Γνωστός σε διεθνές επίπεδο ως Konstantin Caratheodory, καθώς ήταν υπήκοος Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της τεράστιας επιστημονικής του συνεισφοράς στα Μαθηματικά, τη Φυσική και την Αρχαιολογία.

Η γέννηση του μεγάλου σατιρικού ποιητή

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Φεβρουαρίου του 1853, όταν γεννιέται στην Ερμούπολη της Σύρου ο σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης Γεώργιος Σουρής.

Ο Σουρής έμεινε στην ιστορία κυρίως εξαιτίας της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Ο Ρωμηός", την οποία εξέδιδε από το 1883 έως το 1918. Το 1879 εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το επόμενο διάστημα εργάζεται ως γραφέας σε συμβολαιογραφικό γραφείο.

Παράλληλα, γράφει ποιήματα, τα οποία εκδίδει σε σατιρικές εφημερίδες της εποχής. Τον Απρίλιο του 1883 ξεκινά να εκδίδει το "Ρωμηό", μια εβδομαδιαία έμμετρη σελίδα τεσσάρων σελίδων με σατιρικό περιεχόμενο. "Νονός" του "Ρωμηού" ήταν ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης.

Εξάλλου, εκτός από το "Ρωμηό", ο Σουρής εξέδωσε ποιήματα, έμμετρες κωμωδίες, αλλά και ημερολόγια. Ακόμη, μετέφρασε τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη, οι οποίες "ανέβηκαν" στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. O Γεώργιος Σουρής πέθανε στις 26 Αυγούστου του 1919.

Βίος και πολιτεία του Μπέρτραντ Ράσελ

Εξάλλου, σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια, αφήνει την τελευταία του πνοή στο Πένχιντουντρεθ της Ουαλίας ο μεγάλος Βρετανός φιλόσοφος και μαθηματικός, Μπέτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ.

Ο Μπέρτραντ Ράσελ γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1872 στο Τρέλεκ του Μονμαουθσάιρ, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από νεαρή ηλικία "μυήθηκε" στις θεωρίες του Ευκλείδη από τον αδερφό του Φρανκ.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και το 1890 ξεκίνησε να σπουδάζει με υποτροφία Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Τα επόμενα χρόνια, ο Ράσελ ταξίδεψε σε όλη τη Γη, διδάσκοντας στη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ράσελ δίδαξε σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, χωρίς να διστάσει να στραφεί ενάντια στην αμερικανική κυβέρνηση για τα πυρηνικά όπλα, αλλά και τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο ασχολήθηκε ενεργά με το αντιπολεμικό κίνημα.

Ωστόσο, ο Ράσελ δεν ήταν ποτέ δογματικός σε τίποτα. «Δε θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές του ρήσεις, που μνημονεύονται μέχρι σήμερα.

Πάντως, σε κείμενό του, που δημοσίευσε το 1918, χαρακτηρίζει ως «δρόμους της ελευθερίας» τον αναρχισμό και το σοσιαλισμό. Ακόμη, σε διάφορα βιβλία του αναφέρεται με εγκωμιαστικά λόγια στην αναρχική θεωρία.

Στο ξεκίνημα της Οκτωβριανής Επανάστασης υπήρξε θερμός υποστηρικτής της, ωστόσο, όταν επισκέφτηκε τη Σοβιετική Ένωση, απογοητεύτηκε και γρήγορα διατύπωσε την άποψη περί ανελευθερίας του πρώτου σοσιαλιστικού εγχειρήματος.

Ο Μπέρτραντ Ράσελ πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου του 1970, στο σπίτι του, στην Ουαλία, από γρίπη. Ήταν 98 ετών.

Eπιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News