Ειδήσεις

Σοφία Ζαχαράκη: Ο χρόνος τελειώνει για την κυβέρνηση

«Η κλεψύδρα τρέχει και ο χρόνος για την κυβέρνηση τελειώνει». Με αυτή τη φράση η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη δίνει, μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", το στίγμα της εκλογικής ετοιμότητας της γαλάζιας παράταξης, σε μια περίοδο μάλιστα που το κλίμα στην κεντρική πολιτική σκηνή παραμένει τεταμένο με φόντο τις διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό.

Η Σοφία Ζαχαράκη, ένα 24ωρο πριν από την κάθοδό της στην Κρήτη μαζί με τον τομεάρχη Υποδομών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο της κοπής της πίτας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, υποστήριξε ότι το μήνυμα που θα σταλεί από το νησί θα έχει ως επίκεντρο την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα.

Συνέντευξη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο

- Το Σκοπιανό βρίσκεται αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας, με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να χτυπά "κόκκινο". Πιστεύετε ότι υπάρχει ανοιχτό παράθυρο χάραξης μιας κοινής στρατηγικής και θέσης στις τάξεις των κομμάτων;

«Στις 24 Ιανουαρίου 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., είπε τι ακριβώς θα έκανε αν είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. "Θα ενημέρωνα πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έγινε το 2008. Θα φρόντιζα να ενώσω δυνάμεις - όχι να διχάσω τους πάντες - πολίτες, Εκκλησία, πολιτικά κόμματα - γύρω από το εθνικό θέμα. Θα υπηρετούσα την εθνική γραμμή με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο. Δε θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δε δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους".

Αυτά που ακούγονται αν όχι αυτονόητα, τουλάχιστον λογικά, δεν έγιναν από την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Ας μη γελιόμαστε, καθένας που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά ανήσυχος. Έχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο, μια κυβέρνηση να ξεκινά μια διαπραγμάτευση για ένα κρίσιμο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, στήνοντας στο εσωτερικό μια παράσταση διγλωσσίας, καλλιέργειας διχασμού και χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η ίδια τι πιστεύει και τι επιδιώκει. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση αυτή βαδίζει στα τυφλά, βάζοντας σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας».

- Θα είναι το 2018 χρονιά πολιτικών εξελίξεων; Βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία σε εκλογική εγρήγορση, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για διεργασίες στο μέτωπο της κατάρτισης των ψηφοδελτίων; Σε επίπεδο Κρήτης έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση;

«Ένα είναι σίγουρο. Η κλεψύδρα τρέχει και ο χρόνος τελειώνει για την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που ήταν πισωγύρισμα για τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο.

»Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα και αυτό δεν είναι κρυφό, ούτε βέβαια νέο. Με μια μόνο επίσκεψη στις Τοπικές Οργανώσεις μας, αλλά και στα κεντρικά μας γραφεία, αντιλαμβάνεται και ο πλέον δύσπιστος ότι τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας με ενθουσιασμό και αισιοδοξία αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια για μια μεστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα.

»Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. μέσα στα δύο χρόνια από την εκλογή του έχει "οργώσει" την Ελλάδα. Επισκέπτεται κάθε μήνα την περιφέρεια. Έχει συνολικά πραγματοποιήσει 56 επισκέψεις παντού στην Ελλάδα και συνεχίζει με ένα νέο κύκλο περιοδειών, που στόχο έχουν να μιλήσει και να συναντήσει από κοντά όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στο χώρο που κινούνται καθημερινά.

»Πρώτο δείγμα η περιοδεία σε Πέλλα/Πιερία, έπειτα σε Ηλεία και Μεσσηνία και έπεται συνέχεια! Ο ίδιος και ο γραμματέας μας κ. Αυγενάκης έχουν καλέσει συγχρόνως και όλα τα στελέχη της Ν.Δ., βουλευτές και μη, να πράξουν το ίδιο.

»Η αίσθηση ετοιμότητας και ενότητας, όμως, δόθηκε και με τον πιο ηχηρό τρόπο στο πρόσφατο συνέδριο το Δεκέμβριο, όπου συζητήσαμε (και ψηφίσαμε) για το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα.

»Ένα πρόγραμμα που δουλεύεται σχεδόν δύο χρόνια από εκατοντάδες εθελοντές (ακόμη και με ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια που έφτασαν τις 100.000 συμμετοχές). Δύο λέξεις θα έβαζα ως επικεφαλίδες στη συνολική προσπάθεια, "ευθύνη και λογοδοσία"!

»Όσον αφορά στα ψηφοδέλτια, ο ίδιος ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα είναι αποτέλεσμα αντικειμενικής αξιολόγησης και πολλών ευκαιριών σε νέα πρόσωπα. Έχει δεσμευτεί ότι, πέρα από τους βουλευτές μας που θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια, η ανανέωση των ψηφοδελτίων θα ξεπερνά το 50%. Και φυσικά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει ο πρόεδρος».

- Το αφήγημα της κυβέρνησης περιλαμβάνει έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

«Κύριε Παναγιωτόπουλε, έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο. Το αφήγημα της κυβέρνησης έχει δύο βασικά προβλήματα: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, ούτε καθαρή έξοδος από την κρίση. Με τις υπογραφές των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε ένα σύνολο υποχρεώσεων που θα λήξει το 2060, έχοντας υπογράψει μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, ασφυκτικά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, ένα μνημόνιο χωρίς χρήματα, με τη δημόσια περιουσία υπό ξένη διαχείριση για 99 χρόνια.

Όσο για την κρίση; Μετά από μια διετή ακροβασία στο χείλος του γκρεμού και μετά από ατελείωτες θυσίες, περικοπές και φόρους, με τους μισούς Έλληνες να χρωστούν, η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα και η κυβέρνηση βρίσκει λόγους να πανηγυρίζει γι' αυτό».

Δέσμευση της Ν.Δ. για το ΒΟΑΚ: «Ο κομβικής σημασίας άξονας θα γίνει»

- Πόσο ρεαλιστικό είναι να προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης;

«Ο κ. Τσίπρας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης το Σεπτέμβριο 2017 είχε ανακοινώσει ότι εντός του Οκτωβρίου 2017 θα ξεκινούσε η δημοπράτηση για τη Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας για το ΒΟΑΚ και ότι το 2019 θα ξεκινούσαν τα έργα! Βέβαια, έχουμε άλλη μια κωλοτούμπα: Ουδέποτε προκηρύχθηκε η μελέτη, η σύνταξη της οποίας απαιτεί διάστημα 2-2,5 χρόνων περίπου. Με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ένα είναι σίγουρο: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου το 2019, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση που είχε γίνει στο Ηράκλειο την 1η Σεπτεμβρίου 2017, είχε παρουσιάσει, είναι πολύ σαφής. Δεσμευόμαστε ότι ο ΒΟΑΚ, αυτός ο κομβικής σημασίας άξονας, θα γίνει. Είναι θέμα ασφάλειας και θέμα ανάπτυξης. Πρόθεσή μας είναι να αποτελέσει ένα έργο ΣΔΙΤ. Η βασική χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως, η δέσμευσή μας είναι απόλυτη. Το έργο θα προχωρήσει άμεσα και με τον πλέον επωφελή για τους πολίτες τρόπο».

- Έχετε προγραμματίσει να επισκεφτείτε την Κρήτη μαζί με τον τομεάρχη Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Ποιος είναι ο στόχος της "γαλάζιας" παράταξης για την εκλογική δεξαμενή της Κρήτης;

«Το στοίχημα του προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του γραμματέα και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη είναι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής σελίδας. Είναι ένα μήνυμα που συνάδει με τις εικόνες και τα λόγια που βλέπουμε κι ακούμε σε όλη την Ελλάδα. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε, τόσο δημοσκοπικά όσο και από τις συχνές επισκέψεις του προέδρου στην Κρήτη, αλλά και από πλευράς γραμματέα και των υπόλοιπων βουλευτών μας, που έχουν καλύτερη εικόνα για την περιοχή, είναι ότι στην Κρήτη η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρώτη δύναμη. Και αυτό δίνει δύναμη. Και σ' εμάς που είμαστε από τη Στερεά Ελλάδα!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια