Βόμβα για ιδιοκτήτες: Επιστρέψτε λεφτά απαλλοτριώσων (video)

Κρήτη
Βόμβα για ιδιοκτήτες: Επιστρέψτε λεφτά απαλλοτριώσων (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινωνική θύελλα προ των πυλών και στην Κρήτη, με φόντο τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες άρχισαν να σκάνε σα "βόμβα" στα οικονομικά χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ούτε λίγο-ούτε πολύ θα κληθούν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις τους.

Τα νέα δεδομένα προκύπτουν με βάση αποφάσεις των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες ορίζονται οι τελικές τιμές μονάδας για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, για τις οποίες χιλιάδες πολίτες αποζημιώθηκαν με τις αρχικές τιμές.

Όσοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι οι αποζημιώσεις που αρχικά τους επιδικάστηκαν ήταν "ψίχουλα" για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις τους και θέλησαν έτσι να διεκδικήσουν διά της νομικής οδού επιπλέον χρήματα, τώρα βγαίνουν οικονομικά χαμένοι, καθώς οι αποζημιώσεις βγήκαν με τιμές... οικονομικής κρίσης!

Μπροστά στο αδιέξοδο και προ της κοινωνικής θύελλας που ξεπροβάλλει, νομικοί κύκλοι θέτουν θέμα ειδικής νομοθετικής ρύθμισης ή την έκδοση απόφασης από τον Άρειο Πάγο που θα δίνει κάποια λύση!

Οι εξελίξεις έχουν στο επίκεντρο και το νησί μας! Δικαστικές αποφάσεις- "βόμβα" προκύπτουν για χιλιάδες πολίτες και στην Κρήτη... Πολίτες των οποίων οι περιουσίες τους απαλλοτριώθηκαν πριν αρκετά χρόνια για τις ανάγκες έργων και όχι μόνο.

Σύμφωνα με αποφάσεις του Εφετείου Κρήτης, καθορίστηκαν οι οριστικές τιμές μονάδας, οι οποίες όμως είναι κάθετα μειωμένες από τις αρχικές, με συνέπεια να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος επιστροφής χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο από τους ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων εκτάσεων που ακολούθησαν τη δικαστική οδό.

Οι τελικές αποζημιώσεις για απαλλοτριωμένες εκτάσεις ορίστηκαν τελικά με βάση τις τιμές που ισχύουν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και όχι με αυτές που ίσχυαν προ κρίσης, με συνέπεια η οικονομική διαφορά να είναι τεράστια. Εφόσον μάλιστα βεβαιωθούν τα επίμαχα ποσά, τότε πολίτες θα κινδυνεύουν και με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ευελπιστώντας καλύτερες τιμές για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις τους, έπεσαν κυριολεκτικά από τα σύννεφα, καθώς όχι μόνο δε θα πάρουν παραπάνω λεφτά για τις απαλλοτριωμένες περιουσίες τους, αλλά αντιθέτως θα κληθούν να βάλουν και το χέρι στην τσέπη.

Υπό το σοκ των πρώτων δικαστικών αποφάσεων και προτού υπάρξουν κοινωνικά δράματα, ο νομικός κόσμος τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης από την κυβέρνηση, μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Ρεπορτάζ : Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News