Προτείνουν οικογενειακούς γιατρούς ανειδίκευτους 65άρηδες

Κρήτη
Προτείνουν οικογενειακούς γιατρούς ανειδίκευτους 65άρηδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοικτή επιστολή προς τους πολίτες από τον ΙΣΗ τους οποίους ενημερώνει για τις αντικειμενικές δυσκολίες εφαρμογής του σχεδίου του ΕΟΠΥΥ που περιλαμβάνει οικογενειακούς παθολόγους και παιδίατρους για εκατοντάδες πολιτών ανά διοικητικές περιφέρειες.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι εκτός της κατάργησης της ελεύθερης επιλογής γιατρού, πως ο αριθμός αυτός των ασθενών ανά γιατρό, 2250 για τους παθολόγους και τους γενικούς ιατρούς και 1500 για τους παιδιάτρους, δεν είναι διαχειρίσιμος.

Εντύπωση προκαλεί παράλληλα το γεγονός ότι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, από τη μία πλευρά αντιδρούν στο παραπάνω κι από την άλλη προτείνουν να αναλάβουν καθήκοντα βάση του σχεδίου συνάδελφοί τους άνω των 65 ετών και χωρίς να έχουν την ειδικότητα που απαιτείται. Η αδυναμία άλλωστε εξεύρεσης γιατρών έχει οδηγήσει το Υπουργείο Υγείας  στην υιοθέτηση της πρότασης αυτής.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του γιατρού συντονιστή γιατρών του ΕΟΠΥΥ στον ΙΣΗ Νίκο Λαθουράκη στο Ράδιο 98,4 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη.

Στην επιστολή αναφέρεται:

Συμπολίτισσες και συμπολίτες, 

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, όλοι οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων στήριξαν την πρωτοβάθμια υγεία, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους με κύριο μέλημα τη διασφάλιση της υγείας του πολίτη, σε δύσκολες και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Πριν λίγες ημέρες δόθηκε στην δημοσιότητα η προκήρυξη για τους οικογενειακούς ιατρούς που αφορά παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους. 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα σύμβαση με όρους από το παρελθόν με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών ανά ιατρό, 2250 ασθενείς για τους παθολόγους και τους γενικούς ιατρούς; 1500 για τους παιδιάτρους.

Καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού, η ατομική περίθαλψη κοστολογείται σε 0,7 ευρώ/ασθενή, ενώ τέσσερις ώρες εργασίας του ιατρείου κατ/ ελάχιστον την ημέρα ή 24 ώρες συνολικά εβδομαδιαίως θα διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ.

Θεωρούμε ότι με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, είναι αδύνατο να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, καθώς οι όροι της νέας σύμβασης και ο μεγάλος αριθμός των ασθενών, δεν είναι διαχειρίσιμος. Με αίσθημα ευθύνης προς τους ασθενείς μας και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και το έργο μας ζητήσαμε την απόσυρση της απαξιωτικής για πολίτες και γιατρούς προκήρυξης.

Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς μας όπως κάναμε τόσα χρόνια, με απόλυτη ευθύνη και συνέπεια. Κάθε ασθενής μπορεί να συνεχίσει να επισκέπτεται τον ιατρό του, που τον έχει ο ίδιος επιλέξει για να τον παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, στα πλαίσια του ιδιωτικού του ιατρείου, χωρίς να διακόπτεται μία μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης. 

Είμαστε πλάι στους ασθενείς μας, αναλογιζόμενοι τις ιδιαιτερότητες της εποχής και της Χώρας. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News