default-image

Η κατάργηση της δουλείας και η δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν

Η κατάργηση της δουλείας και η δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Φεβρουαρίου του 1865 όταν υπερψηφίζεται η 13η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, με την οποία καταργείται και επίσημα η δουλεία.

Περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, είχε κηρύξει πρώτη φορά την κατάργηση της δουλείας. Στο ενδιάμεσο, το Νοέμβριο του 1864, ο Λίνκολν είχε επανεκλεγεί στη θέση του προέδρου.

Η δεύτερη θητεία του, ωστόσο, δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ: Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στις 14 Απριλίου του 1865, ο Αβραάμ Λίνκολν δέχεται τα πυρά του ηθοποιού Τζον Μπουθ, την ώρα που βρισκόταν σε θεωρείο θεάτρου στην Ουάσινγκτον.

Απομακρυνόμενος από το θέατρο, ο Μπουθ ακούστηκε από αυτόπτες μάρτυρες να φωνάζει «Sic semper tyrannis», που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως «Στους τυράννους αρμόζει ο θάνατος». Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 56 ετών, νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας. Ήταν 56 ετών.

Η γέννηση και η καριέρα του μεγάλου Γκαμπριέλ Μπατιστούτα

Σαν σήμερα, την 1η Φεβρουαρίου του 1969, γεννιέται ο σπουδαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής Γκαμπριέλ Ομάρ Μπατιστούτα. Ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα νέων της Νιούελς Ολντ Μπόις και γρήγορα ξεχώρισε με το ταλέντο του και την έφεση στο σκοράρισμα.

Δεν άργησε να προωθηθεί στην πρώτη ομάδα με την οποία αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της σεζόν 1988-89. Σε 24 συμμετοχές με τη Νιούελς, πέτυχε 7 γκολ και στο τέλος της περιόδου αποκτήθηκε με μεταγραφή από τη Ρίβερ Πλέιτ. Εκεί πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις, ωστόσο η κόντρα που είχε με τον προπονητή της ομάδας, Ντάνιελ Πασαρέλα, τον άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης.

Το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύτηκε η αιώνια εχθρός της Ρίβερ Πλέιτ, Μπόκα Τζούνιορς, η οποία απέκτησε τον Μπατιστούτα. Ούτε εκεί, ωστόσο, πρόσφερε τα αναμενόμενα και το καλοκαίρι του 1991 ο Αργεντινός μετακομίζει στην Ευρώπη και την Ιταλία, φορώντας τη μοβ φανέλα της Φιορεντίνα.

Στους "βιόλα" έμεινε συνολικά εννέα σεζόν και αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος ποδοσφαιριστής στη Φλωρεντία. Με τους "βιόλα" αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας και το Σούπερ Καπ, ενώ το 1999 αναδείχθηκε καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στο Καμπιονάτο.

Όταν αποχώρησε το 2000 από τη Φιορεντίνα, είχε ήδη καταφέρει να γίνει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της ομάδας. Το καλοκαίρι του 2000 αποκτήθηκε από τη Ρόμα, στην οποία έμεινε συνολικά τρεις σεζόν, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ (2001).

Το 2003 ο Μπατιστούτα αγωνίζεται δανεικός στην Ίντερ, από την οποία αποχωρεί το ίδιο έτος. Ο Αργεντινός επιθετικός έκλεισε την καριέρα του αγωνιζόμενος δύο σεζόν στο πρωτάθλημα του Κατάρ με την Αλ-Αραμπί. Με την Αλ-Αραμπί αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Ο Μπατιστούτα κρέμασε τα παπούτσια του το 2005, σε ηλικία 36 ετών. Ο σπουδαίος Αργεντινός διέπρεπε φορώντας και τη φανέλα με το εθνόσημο. Αγωνίστηκε 78 φορές με την Εθνική ομάδα της χώρας του πετυχαίνοντας 56 γκολ.

Πήρε μέρος σε τρία Μουντιάλ (1994, 1998 και 2002), ενώ κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα (1991 και 1993), αλλά και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών FIFA το 1992. Μέχρι σήμερα είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της Εθνικής Αργεντινής.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News