Ειδήσεις

Βρήκαν την πολυπόθητη λύση για το κυκλοφοριακό

Το προσωρινό μέτρο για να μπει τέλος στα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, που πήρε η δημοτική Αρχή κατάφερε να αποσυμφορήσει κεντρικούς δρόμους

Ένα προσωρινό μέτρο για το οποίο η δημοτική Αρχή των Χανίων εξακολουθεί να δέχεται επικρίσεις, φαίνεται να αποδίδει, αμβλύνοντας το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Ο λόγος για τα περίφημα κολωνάκια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς δρόμους και διασταυρώσεις, περιορίζοντας την παράνομη στάθμευση και βελτιώνοντας την ορατότητα των οδηγών. Παρόλα αυτά κάτοικοι των Χανίων υποστηρίζουν ότι απαιτούνται δραστικές λύσεις κι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η έλλειψη παιδείας των οδηγών.

Αντιαισθητικά για τους περισσότερους, αποτελεσματικά για κάποιους, τα πλαστικά κολωνάκια τα οποία η δημοτική αρχή των Χανίων επέλεξε ως προσωρινό μέτρο για να μπει τέλος στα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να αποσυμφορήσουν κεντρικούς δρόμους.

Οι οδοί Ανδρέα Παπανδρέου, Σκαλίδη, Αποκορώνου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, που σε περιόδους αιχμής γίνονται μαρτύριο για τους οδηγούς, έπαψαν μερικώς να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό.

Μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα - Βελτιώθηκε η κυκλοφοριακή ροή

Την αποτελεσματικότητα του μέτρου δείχνουν και τα στοιχεία της Τροχαίας Χανίων σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε σημεία στα οποία πλέον υπάρχουν κολωνάκια. Παράλληλα, από τους αισθητήρες των φωτεινών σηματοδοτών, προκύπτει σημαντική μείωση του χρόνου κατά τον οποίο τα οχήματα διασχίζουν τους παραπάνω δρόμους.

Οριστική λύση πάντως δε διαφαίνεται κι όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες οδηγοί το πρόβλημα διαιωνίζεται. Το μέτρο με τα κολωνάκια που μέχρι σήμερα δεν είναι αποδεκτό, χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους ως αναγκαστικό, την ώρα που η οδηγική συμπεριφορά κατοίκων και επισκεπτών απαιτεί ακόμη πιο δραστικά μέτρα. Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραβλέποντας τα κολωνάκια σταθμεύουν παράλληλα ή ακόμη και πάνω σε αυτά!

Τα κολωνάκια τοποθετήθηκαν από τη δημοτική Αρχή στο πλαίσιο της εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας, ωστόσο σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Ξανθουδάκη, θα παραμείνουν λόγω του ότι σαν μέτρο έχει αποδώσει. «Πρόκειται για ένα μέτρο για το οποίο υπήρξε απόφαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων, ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και προβλέπεται από τον Κ.Ο.Κ. Παρ όλα αυτά στην εφαρμογή του, συναντήσαμε έντονες αντιδράσεις.

Σήμερα βλέπουμε ότι έχει αποδώσει και αυτό διαπιστώνουν και οι αστυνομικοί της Τροχαίας. Το παραδέχονται δε ακόμη και επιχειρηματίες της πόλης οι οποίοι αρχικά είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια τους» είπε στο neakriti.gr, ο κ. Ξανθουδάκης.

Συνολικά έχουν τοποθετηθεί χίλια τριακόσια πλαστικά κολωνάκια τα οποία δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν. Από το δήμο Χανίων εκπονείται μελέτη για την ανάπλαση και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στις οδούς Τζανακάκη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη. «Μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές και να αρχίσουν τα έργα, τα κολωνάκια θα παραμείνουν» δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Ξανθουδάκης.  

Κολωνάκια και σε άλλες πόλεις της χώρας

Παραδείγματα εφαρμογής του μέτρου με τα κολωνάκια υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στη Λάρισα η τοποθέτησή τους από τη δημοτική αρχή σε πολλούς κεντρικούς δρόμους, είχε θετικό αντίκτυπο στον περιορισμό των παραβατικών φαινομένων παρκαρίσματος οχημάτων, που προκαλούσαν διαρκή οδικά εμφράγματα στην πόλη.

Τα κολωνάκια αφαιρέθηκαν πριν από δύο χρόνια, εξαιτίας νομικών προβλημάτων που δημιουργούνταν διαρκώς, η εικόνα όμως επιδεινώθηκε δραματικά κι έτσι αυτές τις μέρες πρόκειται να τοποθετηθούν εκ νέου. Με επιτυχία εφαρμόζεται το μέτρο και στην πόλη της Καβάλας.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια