Ειδήσεις

Ακόμα τίποτα νεώτερο για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Ερωτήματα διατυπώνονται τελευταία σχετικά με «καθυστερήσεις» που «παρατηρούνται στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ».

Ερωτήματα διατυπώνονται τελευταία σχετικά με «καθυστερήσεις» που «παρατηρούνται στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ». Το πρόγραμμα βρίσκεται σε αναμονή αν και έχει μπει ο Ιανουάριος.

Ο γενικός "κανόνας" των προηγούμενων ετών έλεγε ότι οι δημόσιες προσκλήσεις έβγαιναν μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και τα οριστικά αποτελέσματα ανακοινώνονταν μέσα στο Μάρτιο. Φέτος όμως το πρόγραμμα φαίνεται να έχει "ξεχαστεί" από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Αν και έχει ανοίξει αναφορικά με την υποβολή αιτήσεων για τα καταλύματα που θα συμμετέχουν σε αυτό, εντούτοις καθυστερεί για τους δικαιούχους εργαζόμενους και άνεργους, με το χρόνο να κυλάει χωρίς ενημέρωση.

Το ότι δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΑΕΔ Κρήτης, κ. Κώστας Παπαδάκης, μας είπε πως για το οτιδήποτε ενημερώνεται και εκείνος από την ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα προκύπτουν από την τελευταία δημόσια πρόσκληση, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ έχει πάρει χρονική παράταση. Συγκεκριμένα, στην όλη διαδικασία του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ τηρούνται χρονοδιαγράμματα, καθώς οι πάροχοι (καταλύματα) δικαιούνται να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μέχρι την 25η Μαρτίου 2018.

Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους κατά το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος:

* Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ με εισφορές υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή

* Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

* Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

* Συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

* Είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος:

* Δεν πρέπει να έχει λάβει επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ μπορούν να λαμβάνουν επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα,

* Δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

- Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 5 έως 18 ετών,

- Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών, όταν ασφαλίζονται από το δικαιούχο ή τον άλλο γονέα τους,

- Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν ασφαλίζονται από αυτούς,

- Οι συνοδοί ΑμεΑ.

Τα ωφελούμενα μέλη δηλώνονται από τους δικαιούχους στην αίτησή τους.

Επιπλέον, για να είναι κάποιος ωφελούμενος, δεν πρέπει να έχει λάβει επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι ωφελούμενοι δικαιούχων ΑμεΑ μπορούν να λαμβάνουν επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Επίσης, δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Ποια είναι η διαδικασία: Τρόπος επιλογής των δικαιούχων

Για την επιλογή των δικαιούχων στο πρόγραμμα ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία: Υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής κατά τις ημερομηνίες που ορίζονται στη δημόσια πρόσκληση.

Ελέγχεται εάν οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, αν είναι δηλαδή δικαιούχοι της παροχής, και ελέγχονται και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ωφελουμένων που δήλωσαν στην αίτησή τους.

Μοριοδοτούνται συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων (εισόδημα, αριθμός ανήλικων τέκνων, αριθμός ημερών ασφάλισης, χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας).

Καταρτίζεται μητρώο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής (μητρώο δικαιούχων-ωφελουμένων). Στο μητρώο αποτυπώνεται η σειρά κατάταξης των δικαιούχων με βάση τον αριθμό μορίων που συγκέντρωσαν.

Από τους δικαιούχους του μητρώου επιλέγονται αυτοί που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, μέχρι να συμπληρωθεί οι αριθμός των δικαιούχων-ωφελουμένων που προβλέπεται στη δημόσια πρόσκληση.

Για τους επιλεγέντες δικαιούχους και τα ωφελούμενα μέλη τους που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής εκδίδεται ηλεκτρονική επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, ο αριθμός της οποίας αποτυπώνεται στο μητρώο δικαιούχων-ωφελουμένων. Για τους ενδιαφερόμενους που υποβάλλουν αίτηση χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής καταρτίζεται ξεχωριστός πίνακας, ο πίνακας αποκλειομένων.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια