Ειδήσεις

Δάκρυα χαράς στη δίκη για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Τι αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την υπόθεση διακίνησης μεταναστών στο εξωτερικό;

Στα «μαλακά» έπεσαν άπαντες οι κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση διακίνησης μεταναστών στο εξωτερικό, με ενδιάμεσο σταθμό - και - την Κρήτη.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχα μόνο τα 3 από τα συνολικά 12 άτομα που κάθισαν στο εδώλιο, βαρυνόμενα για κακουργηματικές κατηγορίες.

Ωστόσο οι τρεις καταδικασθέντες δεν επιστρέφουν στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο έδωσε στην έφεσή τους αναστέλλουσα δύναμη, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Το δικαστήριο απήλλαξε και τους 12 κατηγορούμενους από την κατηγορία «περί εγκληματικής οργάνωσης». Αναφορικά με την πράξη της διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα πολιτών τρίτης χώρας, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων υιοθέτησε την πρόταση του Αντιεισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, Νίκου Μαρκάκη, ο οποίος κατά την αγόρευσή του, την πρώτη ημέρα της δίκης, πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι 3 από τους 12 κατηγορούμενους.

Έτσι, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον 31χρονο και τη 46χρονη που εργάζονταν σε αεροπορικές εταιρίες, αλλά και έναν 51χρονο άνδρα από τη Συρία. Και στους τρεις επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έξι ετών. Επισημαίνεται ότι νωρίτερα χθες, ο Εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να επιβληθεί και στους τρεις ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Έδρα αναγνώρισε στους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Τελικά, αποφασίστηκε να δοθεί στην έφεσή τους αναστέλλουσα δύναμη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι τρεις καταδικασθέντες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι -τουλάχιστον- το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Αξίζει να πούμε ότι όσον αφορά στην πράξη της διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα, οι καταδικασθέντες δεν κρίθηκαν ένοχοι για όλες τις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο τους απήλλαξε για τρεις περιπτώσεις απόπειρας διευκόλυνσης μεταναστών.

Επίσης αθωώθηκαν για τη διευκόλυνση εξόδου από το αεροδρόμιο Ηρακλείου δύο Καμερουνέζων μεταναστών, ενώ απαλλάχθηκαν και για όλες τις περιπτώσεις που τους είχαν αποδοθεί και οι οποίες φέρονται να είχαν τελεστεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Τελικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τους τρεις κατηγορούμενους για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα σε συνολικά εννέα άτομα, συριακής εθνικότητας.

Δάκρυα χαράς

Σημειώνεται ότι στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, και οι 12 που κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη χαρά τους. Χαρακτηριστικό των συναισθημάτων που επικράτησαν μεταξύ των κατηγορουμένων, είναι ότι αρκετοί από αυτούς δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά συγκίνησης, ευχαριστώντας την Έδρα για την απόφαση που εξέδωσε.

Την ικανοποίησή του για την ετυμηγορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης εξέφρασαν εξάλλου στο neakriti.gr και οι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Γιάννης Βασιλάκης, Γιώργος Κοκοσάλης και Γιώργος Στειακάκης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια