Ειδήσεις

ΑΝΕΛ: Η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» δείχνει αλυτρωτισμό

«Στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώσαμε ουσιαστικά αυτά τα οποία λέμε εδώ και καιρό: Ότι έχουμε εμπιστοσύνη στους διπλωματικούς χειρισμούς τού υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, ο οποίος στα θέματα που έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πάγια και διατυπωμένη από την ίδρυσή μας περί μη χρήσης του ονόματος "Μακεδονία" ή παραγώγου αυτού για τα Σκόπια. Αναμένουμε να δούμε αν το γειτονικό κράτος, το οποίο βιάζεται να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς, μπορεί έμπρακτα να δείξει ότι επιθυμεί πραγματικά λύση». Αυτό ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε παρέμβασή της σε τηλεοπτικό σταθμό.

Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές στη συγκυβέρνηση, ενώ τα δύο κόμματα συνεργάζονται για «δύο ιεραρχημένους στόχους: Για να βγούμε από το μνημονιακό καθεστώς και για να πατάξουμε το σύστημα της διαπλοκής που ταλαιπώρησε τη χώρα και τους πολίτες τα τελευταία χρόνια».

«Σ' αυτήν τη φάση και σ' αυτό το λεπτό ζήτημα (σ.σ. της πΓΔΜ) είναι κάπου κατανοητό να υπάρχει και μία ένταση, αλλά δεν θα πρέπει να καθορίζει τις σχέσεις των δύο κομμάτων. Υπάρχει μία έντιμη συμφωνία ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο κομμάτων για τους στόχους που είπα» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αφού επισήμανε «ας μην προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις», υπογράμμισε ότι «για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το κράτος των Σκοπών να απαλείψει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού. Είναι το πρώτο και κύριο ζήτημα, το οποίο έθεσε και ο πρωθυπουργός μας και είναι το μεγάλο στοίχημα για το γειτονικό κράτος».

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο συλλαλητήριο της Αθήνας κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» από την πΓΔΜ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος απάντησε: «Στο συλλαλητήριο θα πάω ως Ελληνίδα πολίτης. Σε τέτοιου είδους συλλαλητήρια δεν μπορεί να μπει "καπέλο"». Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση, ερμηνεύει με έναν διαφορετικό τρόπο τον αγνό πατριωτισμό των Ελλήνων» προσθέτοντας: «Ούτε συλλαλητήριο των κομμάτων είναι, ούτε συλλαλητήριο των ομιλητών. Και δεν μπορεί να παραφράζεται και να ερμηνεύεται κατά το δοκούν, όπως βολεύει το κάθε κόμμα».

Αναφορικά με τις πιθανότητες λύσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ, παρατήρησε ότι «αυτό το εθνικό θέμα έχει τις ρίζες του 70 χρόνια πίσω και έχει φτάσει ως εδώ από εγκληματική αμέλεια και από εγκληματικές πολιτικές. Δεν είναι μόνο το όνομα. Η χρήση του ονόματος "Μακεδονία" από τα Σκόπια υποδηλώνει αλυτρωτισμό. Δεν είναι μία κούφια λέξη. Το όνομα "Μακεδονία" σημαίνει Ελλάδα. Τίποτα δεν διασφαλίζει αν τα Σκόπια αλλάξουν τους χάρτες, τα σχολικά τους βιβλία και τους δρόμους, αλλά τους έχει παραχωρηθεί το όνομα, ότι θα υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

«Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό είναι υποκριτική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πάρει μία ξεκάθαρη θέση, δεν απαντά ευθέως στο ερώτημα αν συμφωνεί με τη χρήση του ονόματος "Μακεδονία" για τα Σκόπια. Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στη ΝΔ. Άλλα λέει η κ. Μπακογιάννη, άλλα λένε οι Μακεδόνες βουλευτές του και την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης εγκαλεί την κυβέρνηση» κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια