Ειδήσεις

Κρητικοί ενώνουν δυνάμεις για το καλό του τόπου τους

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλό του τόπου, αποφάσισαν πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι στο νομό Ηρακλείου.

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλό του τόπου, απλώνοντας το πνεύμα και τη δράση τους σε όλη την τοπική κοινωνία, αποφάσισαν πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι στο νομό Ηρακλείου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πιρουνιανιών "Αξέντι".

Από την πρώτη στιγμή, αυτή την πρόταση, που ανέλαβε να προωθήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου "Αξέντι" Γιώργος Σαββουιδάκης, αγκάλιασαν και οι διοικήσεις πολλών άλλων συλλόγων από μια ευρύτερη περιοχή, αλλά πάντα σε γεωγραφικές θέσεις τέτοιες που να διασφαλίζουν τη συνεργασία ανθρώπων και φορέων με τις ίδιες ανησυχίες, παρόμοιους προβληματισμούς και ίδιες κουλτούρες, με στόχο την ανάπτυξη δράσης όχι μόνο πολιτιστικού αλλά και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.

Την προσπάθεια αυτή αναδεικνύει η "Νέα Κρήτη" σήμερα, που βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο και ουσιαστικό βήμα ίδρυσης μιας μεγάλης Ένωσης Συλλόγων Κεντρικής Ορεινής Κρήτης, ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να παίρνει σάρκα και οστά ετούτη η σημαντική απόφαση, για το καλό του τόπου και των ανθρώπων του.

«Εμείς κάναμε μια πρώτη συνάντηση, κόβοντας από κοινού την πίτα μας. Και τώρα βρισκόμαστε σε μια κοινή πορεία ίδρυσης της ένωσης αυτής», είπε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιρουνιανών "Αξέντι" Γιώργος Σαββουιδάκης.

Και μας αποκαλύπτει ότι μέχρι στιγμής συμμετέχουν σε αυτήν την κοινή πορεία, εκτός από το δικό του σύλλογο, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίας Βαρβάρας, Νιβρύτου, Πανασού, Πρινιά, Ασιτών, Σίβας, Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασίων, Δαφνών, Αγίου Θωμά, Μεγάλης Βρύσης, Γέργερης, Μουλίων, Μελιδοχωρίου, Αρκαδίου και Λαρανίου, καθώς και ο Σύλλογος Παραδοσιακής Κρητικής Ενδυμασίας Αγίας Βαρβάρας "Οι Κυλοτοφόροι Κρήτης", και έπεται και συνέχεια...

«Λέμε να μην πάμε πολύ μακριά, για να μη "χαθούμε στο δρόμο"», εξηγεί ο Γιώργος Σαββουιδάκης.

«Διότι δε θα θέλαμε να κάνουμε λάθη όπως αυτά που έχουν γίνει και από άλλους, για μεγαλεπήβολα και τεράστια σχήματα, που στο τέλος δεν τα είδαμε να "περπατάνε". Θα το οργανώσουμε το σχήμα με μια εμβέλεια τέτοια, που μας διασφαλίζει ότι θα συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα, τα ίδια προβλήματα και την ίδια κουλτούρα. Θα τη βαφτίσουμε ως Ένωση Συλλόγων Κεντρικής Ορεινής Κρήτης. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να πάμε και να συνυπάρξουμε με τη Βιάννο, διότι είναι διαφορετικές, ας πούμε, οι κουλτούρες μας. Ή με τη Σητεία, με την οποία έχουμε και μεγάλη απόσταση. Άρα θεωρητικά τέτοιες συνεργασίες δε θα μπορούσαν να... περπατήσουν. Οπότε είναι ανώφελο να επιδιώξουμε τέτοιες συνεργασίες από τόσο μακρινές σε μας περιοχές. Αυτό σε πρώτο χρόνο. Σε δεύτερο βλέπουμε και πράττουμε»...

Στήριξη: «Στόχος να διατηρήσουμε ζωντανά τα μικρά χωριά»

Εξηγώντας μας το σκοπό της όλης αυτής προσπάθειας, ο Γιώργος Σαββουιδάκης επισήμανε:

«Σε μια τέτοια εποχή, που ο λαός μας βαδίζει περιπλανώμενος πνευματικά και μπερδεμένος-τρομοκρατημένος, όσο πιο πολύ μπορέσουν οι κοινωνίες να πλησιάσουν η μία την άλλη, τόσο πιο καλά μπορούν να "περπατήσουν" αυτές οι κοινωνίες στο απώτερο μέλλον. Μπορούμε, δηλαδή, να γίνουμε μάζες οργανωμένες, οι οποίες να αντισταθούμε στα δύσκολα των καιρών και να μπορέσουμε να περπατήσουμε ή να σώσουμε ό,τι σώζεται από τώρα και μπρος. Ήδη έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η αρχή έγινε στο Βενεράτο με ελπιδοφόρα μηνύματα. Και έγινε και η επόμενη στον Πανασό. Θέλουμε δημιουργήσουμε μια ένωση που θα είναι σαν μια πολύτεκνη μητέρα. Θα έχει 10-15 παιδιά και θα τα αγαπά το ίδιο», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιρουνιανών "Αξέντι" Γιώργος Σαββουιδάκης.

«Για παράδειγμα, ο Πανασός είναι ένα μικρό χωριό. Άρα έχει περισσότερη ανάγκη τη "μάνα" που τη λένε "Ένωση", για να το υποστηρίξει πολιτιστικά και όπως αλλιώς μπορεί. Κι εμείς έχουμε ως βασική αρχή ότι τα μικρά χωριά έχουν πιο πολύ ανάγκη υποστήριξης απ' ό,τι η Αγία Βαρβάρα, οι Μοίρες, το Ηράκλειο κ.λπ., που δεν έχουν πολλή ανάγκη ούτε από την ανθρώπινη παρουσία, γιατί έχουν πληθώρα, ούτε από εκδηλώσεις αυτού του είδους. Άρα προσπαθούμε να δώσουμε βάρος στα μικρά χωριά, για να διατηρηθούν ζωντανά»...

Με αυτό το σκεφτικό κόπηκε φέτος η πίτα στον Πανασό με μεγάλη συμμετοχή και μια σημαντική δέσμευση: «Μέσα σε σύντομο διάστημα θα προχωρήσουμε στο προσωρινό Δ.Σ. στη δημιουργία του καταστατικού, για να μπορέσουμε να κάνουμε την Ένωση Κεντρικής Ορεινής Κρήτης.

»Και θα πάμε στη συνέχεια στις επόμενες κινήσεις μας, με κοινές εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι, όπου και θα κουβεντιάσουμε τις ανάγκες μας για να δούμε πού υπάρχει η ανάγκη να θέσουμε προτεραιότητες για να μπορέσουμε να πείσουμε και τους ανθρώπους ότι αυτό που κάνουμε είναι σωστό και χρήσιμο, αλλά να βάλουμε και τέτοιες βάσεις που να μην οδηγηθούμε σε αποτυχία.

»Θέλουμε να χτίσουμε ένα οικοδόμημα τέτοιο, που αργότερα να υπάρχει και να εξελιχθεί όσο γίνεται καλύτερα, με όλα τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια