default-image

Το μέγεθος της αυλής αφήνει "εκτός" παιδιά!

Κρήτη
Το μέγεθος της αυλής αφήνει "εκτός" παιδιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο πονοκέφαλο προκαλούν τα «μεγάλα» σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών όπως τα χαρακτηρίζουν πολλοί καθώς οραματίζεται ιδανικούς παιδικούς σταθμούς με τεράστιες αυλές και χώρους ύπνου για όλα τα παιδιά- καθώς διαφορετικά δεν θα χορηγείται άδεια- ενώ η αλήθεια απέχει έτη φωτός... Έτσι προκύπτει κίνδυνος να μείνουν "εκτός" παιδικών δεκάδες παιδιά στην Κρήτη καθώς είναι γνωστό ότι φιλοξενούνται σε παλιά και μικρά κτίρια, με αναρίθμητα προβλήματα.

Κάποιες από τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας προκάλεσαν…ζαλάδες καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί παιδικός σταθμός στο κέντρο των μεγάλων πόλεων με προαύλιο χώρο 400 τ.μ, ακόμη και αν η έκτασή αυτή θα ήταν ιδανικός χώρος για να παίζουν και να ψυχαγωγούνται μικρά παιδιά.

«Δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι…»

Όπως σημείωσε μιλώντας στο neakriti.gr o πρόεδρος τουΔημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) «καλό είναι μπαίνουν προϋποθέσεις στη λειτουργία των παιδικών σταθμών αλλά είναι πολύ δύσκολο σε παιδικούς σταθμούς εντός όλης να βρεθούν τόσο μεγάλοι προαύλιοι και βοηθητικοί χώροι . Για παράδειγμα βάσει των προδιαγραφών θα ορίζεται και η δυναμικότητα των παιδικών, δηλαδή απαιτούνται 3-4 τ.μ ανά παιδί άρα κατά μέσο όρο 400 τμ. για την αυλή τους. Στην Αγία Αγ.Αικατερίνη και την πλατεία Σινάνη δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι».

Κι αυτή είναι μόνο μια από τις προϋποθέσεις που τίθενται στο νέο νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί αφού προβλέπονται ακόμη χώροι ύπνου για όλα τα παιδιά, αποδυτήρια για το προσωπικό κλπ., τη στιγμή όμως που οι περισσότεροι παιδικοί έχουν ήδη τεράστια έλλειψη χώρου, λειτουργούν με προβλήματα υποδομών και κάθε μέρα αποτελεί και έναν μαραθώνιο για την αντιμετώπιση δυσκολιών.

"Δεν μπορούμε να διώξουμε παιδιά"

Όπως σημειώνει ο κ.Βουρεξάκης «εμείς φυσικά δεν μπορούμε να διώξουμε παιδιά. Μας ζήτησαν  μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου τεχνική έκθεση για τους χώρους των παιδικών σταθμών στο Ηράκλειο και πιθανόν να υπάρξουν μελλοντικά αλλαγές στο νομοσχέδιο. Είναι γνωστά τα προβλήματα χώρου που υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις. Υπάρχει παιδικός σταθμός στην Ανάληψη σε κτίριο του 1957, ενώ στο «Μητέρα» είναι του 1958. Εκτιμάται με τις αλλαγές θα μπορούσαν να μειωθεί κατά 30% ο αριθμός των παιδιών».

Μέχρι σήμερα οι παιδικοί λειτουργούσαν με παλιές άδειες , αλλά στο εξής θα εκδίδονται από το δήμο με την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας. Και μόνο όμως η σκέψη ότι μπορεί το Υπουργείο να εμείνει στις αλλαγές, δημιουργεί νέα αγωνία στους γονείς καθώς μπορεί να μειώσει δραματικά τον αριθμό των παιδιών που θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς της Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News