Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές

Κρήτη
Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δήμου Βιάννου Ιεράπετρας και Σητείας.

Την ανακοίνωση έκανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης που μεταβαίνει στην Ιεράπετρα όπου το μεσημέρι θα θεμελιώσει το έργο της Ιεράπετρας και θα περιοδεύσεις στις ανεμόπληκτες περιοχές.

Την αγωνία, τον προβληματισμό, αλλά και την ανάγκη στήριξης των αγροτών περιοχών των δήμων Ιεράπετρας, Βιάννου και Σητείας για τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν οι θερμοκηπιακές τους εγκαταστάσεις και η αγροτική παραγωγή μετέφερε στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, χθες, ο Σταύρος Αρναουτάκης έχοντας ήδη αποστείλει επείγον έγγραφο στο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές Ιεράπετρας, Σητείας και Βιάννου.

Όπως επισημαίνεται, οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν από 24 έως 26 Ιανουαρίου προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και στην αγροτική παραγωγή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, εξάλλου, ομόφωνα αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να ξεκινήσει την πολυεπίπεδη προσπάθεια ανακούφισης των ανεμόπληκτων και τη διεκδίκηση οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το κεντρικό κράτος.

 Με αφορμή την κήρυξη των πληγεισών περιοχών Ηρακλείου και Λασιθίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις άμεσες και ταχύτατες ενέργειες όλων των παραγόντων του κρατικού μηχανισμού ώστε να κριθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες οι πληγείσες από τη σφοδρή κακοκαιρία περιοχές Ηρακλείου και Λασιθίου. Σε επικοινωνία που είχα και με το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επιβεβαιώνεται ότι το αίτημα υπεγράφη και ότι όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται θα τηρηθούν.»

Οι ανεμόπληκτοι ζητούν βοήθεια

Από σήμερα ξεκίνησαν οι δηλώσεις των ζημιών στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε κάθε δήμο.

Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων σχετίζεται με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ενώ παράλληλα οι πληγέντες διεκδικούν φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις μέχρι να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Μεταξύ των άλλων, μάλιστα, αποφάσισε να υπάρξει απαλλαγή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με πάγωμα των έως τώρα οφειλών και των δανείων τους για μια τριετία, καθώς επίσης να μην υπάρξουν για τους πληγέντες κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και δεσμεύσεις λογαριασμών και να αποδεσμευτούν οι τυχόν δεσμευμένοι λογαριασμοί τού.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, ζητείται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία: «Ο Δήμος Ιεράπετρας να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές σε υποδομές κοινής ωφέλειας. Να αποζημιωθεί άμεσα η κατεστραμμένη αγροτική παραγωγή. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες αγρότες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πληγέντες, αποφάσισε να τους απαλλάξει για μια τριετία απ' όλα τα δημοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και τα δίδακτρα των σχολών που λειτουργεί», κατέληξε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τονίστηκε ότι η ανεμοθύελλα, που κράτησε για πρώτη φορά τόσες πολλές μέρες, έφτασε στα επίπεδα του τυφώνα σε αγροτικές περιοχές όπως τη Νέα Ανατολή, τον Άγιο Ιωάννη, τον Κουτσουρά και το Μακρύ Γιαλό, καταγράφοντας ταχύτητες ανέμου από 119 έως 132 χλμ. την ώρα.

Έντονη κινητικότητα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη κινητικότητα εμφάνισαν χθες οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, και Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, για τις τεράστιες καταστροφές στα θερμοκήπια της νότιας Κρήτης από τους θυελλώδεις ανέμους της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής.

Πιο αναλυτικά, αναφορά με αίτημα την άμεση κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δήμων Βιάννου, Σητείας και Ιεράπετρας κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης.

Σε συνέχεια των αιτημάτων των Δήμων Βιάννου, Ιεράπετρας και Σητείας και της εισήγησης της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, οι κ. Βαρδάκης και Θραψανιώτης με αναφορά τους ζητούν από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Τόσκα και το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας την άμεση κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Βιάννου, Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Σητείας και ολόκληρου του Δήμου Ιεράπετρας.

Συγκεκριμένα, για το Δήμο Βιάννου ζητείται η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Τοπικών Κοινοτήτων Συκολόγου, Καλαμίου, Πεύκου, Αγ. Βασιλείου, Κεφαλοβρυσίου, Αμιρών, Βαχού, Άνω Βιάννου, Κάτω Βιάννου και Χόνδρου. Στη Σητεία ζητείται η κήρυξη των Τοπικών Κοινοτήτων Απιδίων, Αρμένων και Πεύκων, ενώ επίσης ζητείται η κήρυξη όλου του Δήμου Ιεράπετρας.

Περιοδεία Μιχελογιαννάκη

Επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές της Βιάννου και της Μεσαράς πραγματοποίησε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος από τις 26 Ιανουαρίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον ενημέρωσε για τις μεγάλες καταστροφές στα νότια της Κρήτης. Ο βουλευτής ζήτησε την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με σκοπό να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες, και μετά τη λήξη του φυσικού φαινομένου να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες που ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Έκτακτη επίσκεψη Ηγουμενίδη

Ο βουλευτής του Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης βρέθηκε εκτάκτως χθες, μαζί με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Βιάννου και του νομού Ηρακλείου, προκειμένου από τους επίσημους μηχανισμούς και από πρώτο χέρι να γίνει η εκτίμηση και καταγραφή στις περιοχές και στις καλλιέργειες που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, μαζί με το διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Δασκαλάκη, τον επόπτη Ηρακλείου κ. Νοδαράκη και τον αντιδήμαρχο Βιάννου κ. Αγαπουλάκη πραγματοποιούν επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «η άμεση επίσκεψη και κινητοποίηση όλου του αρμόδιου μηχανισμού, και ιδίως η επιτόπια παρακολούθηση από τον ΕΛΓΑ είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει μια επίσημη πρώτη εικόνα, να εκτιμηθούν η διάσταση και το εύρος των καταστροφών, να καταγραφούν οι ζημιές και να ενημερωθεί ο κόσμος και οι παραγωγοί για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποζημιωθούν».

Τι αναφέρεται συγεκριμένα απο το Δήμο Βιάννου

Από τον Δήμο Βιάννου ανακοινώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες παραγωγοί  που έχουν υποστεί ζημιά στις καλλιέργειές τους  από την πρόσφατη θεομηνία (ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ) της 25/1/2018 και 26/01/2018,  είτε στο φυτικό κεφάλαιο είτε στο πάγιο κεφάλαιο μπορούν να υποβάλλουν στους αρμόδιους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου μας Δήλωση Ζημιάς από σήμερα 30 Ιανουαρίου 2018  έως και 9-Φεβρουαρίου 2018.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της δήλωσης είναι τα εξής:

  1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,
  2.  ΑΦΜ,
  3. IBAN λογαριασμού τραπέζης.

Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και οι ανωτέρω ημερομηνίες είναι δεσμευτικές.

Από το Γραφείο Ανταποκριτών ΕΛΓΑ Δήμου Βιάννου

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News