default-image

Νίμιτς: Τι φέρνει στις βαλίτσες - Τα ονόματα που προτείνει

Νίμιτς: Τι φέρνει στις βαλίτσες - Τα ονόματα που προτείνει

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου συνομιλιών για το Σκοπιανό, μετά τη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα θα συναντηθεί με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ κ. Κουμουτσάκο, ενώ αύριο θα μεταβεί στην πΓΔΜ όπου επίσης θα έχει συναντήσεις για το θέμα.  

Σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυναμική για συμφωνία. "Είναι καιρός πια να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δύο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεση τους, έρχομαι στην Αθήνα και στα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω πως υπάρχει τώρα μια δυναμική για την εξεύρεση λύσεων" ανέφερε ο κ. Νίμιτς.

Τα ονόματα

Δύο είναι τα σημεία στα οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή τοποθέτηση του ειδικού διαμεσολαβητή. Το πρώτο αφορά το καθ'αυτό ονοματολογικό. Δηλαδή ποιά από τα πέντε ονόματα που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες θα επαναφέρει στο τραπέζι. Υπενθυμίζεται ότι αυτά ήταν τα: Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Σημειώνεται ότι η Αθήνα απορρίπτει -όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ- το "Μακεδονία-Σκόπια", ενώ σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κοτζιά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο να μείνει αμετάφραστο το όνομα ή το δεύτερο συνθετικό του. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η πρόταση Νίμιτς προβλέπει εισηγείται κάθε χώρα να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί είτε τη σλαβική ονομασία, είτε την αγγλική, είτε να την μεταφράζει σε όποια γλώσσα επιθυμει.

Το δεύτερο σημείο που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι το εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την πρόταση Νίμιτς να διαρθρώνεται σε τρία στάδια εφαρμογής. Σύμφωνα με αυτήν τις πληροφορίες,  η λύση προβλέπεται να εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, με την αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος -που θεωρείται και το δυσκολότερο σκέλος- να μετατίθεται για το τέλος. Και σε αυτό το σημείο φέρεται να υπάρχει διαφωνία της Αθήνας, η οποία δια του κ. Κοτζιά απέρριψε χθες τα περί "σαλαμοποίησης" της λύσης.

Κοτζιάς: Ετοιμάζουμε σύμφωνο για λύση πακέτο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΥΠΕΞ στην ΕΡΤ, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει σύμφωνο που θα προβλέπει λύση-πακέτο για την ονομασία της ΠΓΔΜ το οποίο και θα καταθέσει εντός του Φεβρουαρίου. Απορρίπτοντας το σχέδιο Νίμιτς για «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης ώστε να λυθεί άμεσα το όνομα και να μετατεθούν στο μέλλον άλλες εκκρεμότητες ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι το σύμφωνο, που αρχικά θα κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια στα Σκόπια, θα περιέχει προτάσεις για το όνομα και κεφάλαια για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, την θέση της ΠΓΔΜ και πρόγραμμα ανάπτυξης των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων.

Το σύμφωνο, εφόσον γίνει δεκτό, θα αποτελέσει βάση για την επίλυση του ονοματολογικού, καθώς μετέπειτα θα τεθεί από τις δύο κυβερνήσεις προς κύρωση στα εθνικά κοινοβούλια. Κύρωση του συμφώνου θα «ξεκλειδώσει» την ένταξη της FYROM στο NATO και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News