Φατίμα & Σουχάιμπ: Από την κόλαση, στη ζεστασιά της Κρήτης  

Κρήτη
Φατίμα & Σουχάιμπ: Από την κόλαση, στη ζεστασιά της Κρήτης  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

107 παιδιά , που βίωσαν τον εφιάλτη της  προσφυγιάς και έφτασαν με τους γονείς τους με το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, φοιτούν στα σχολεία του νησιού, βοηθούμενα από τμήματα υποδοχής. Η καθημερινότητά τους πλέον είναι παρόμοια με όλων των παιδιών που γεύονται τις χαρές της ζωής, προσπαθώντας να ξεχάσουν όσα θλιβερά χρειάστηκε να βιώσουν.   

Η Φατίμα είναι 10 ετών και κατάγεται από το Αφγανιστάν. Απέναντί της ακριβώς ο Σουχάιμπ  είναι  12 ετών και η πατρίδα του είναι η Συρία. Και τα δύο βρέθηκαν σε βάρκες προσφύγων, βίωσαν τον πόνο της βίαιης μετακίνησης, την αγωνία του αύριο, ακόμη και την απώλεια. Σήμερα όμως η έννοια τους είναι να δουν το πρόσωπο της δασκάλας τους χαρούμενο… από την απόδοσή τους. Να βιώσουν ότι μπορούν παρά τα όσα έζησαν να νιώσουν ευπρόσδεκτα και η προσπάθεια τους να ανταμειφθεί.

Μέσα στο τμήμα ένταξης, προσπαθούν να ρουφήξουν όσες λέξεις ακούν. Άρχισαν να αναγνωρίζουν την ελληνική αλφάβητο και να διαβάζουν λέξεις και μικρές προτάσεις. Μια νίκη που ήρθε με κόπο αλλά και χαμόγελο όπως καταλαβαίνει κανείς όταν  είναι μαζί τους και όπως ακριβώς λέει η δασκάλα τους που μόνο υπερήφανη μπορεί να είναι από τη συγκινητική προσπάθεια που καταβάλουν.

«Κάνουν μεγάλη προσπάθεια, είναι πολύ συγκινητικό, η ανταμοιβή του εκπαιδευτικού είναι αυτή», αναφέρει η εκπαιδευτικός Νίκη Χαραλαμπάκη. Όπως σημειώνει μάλιστα ήδη τα παιδιά «έχουν παρέες και έχουν αρχίσει να λένε κάποιες βασικές φράσεις, για να μπορέσουν να συνεννοηθούν με τους συμμαθητές τους».

Σύμφωνα με το διευθυντή του 26ου δημοτικού Ηρακλείου Νίκο Λέριο «βλέπουμε σημαντική διαφορά, τα παιδιά έχουν ενταχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουν μάθει την ελληνική γλώσσα και προσαρμόστηκαν στο σχολικό περιβάλλον».

Τα αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή

Από τα 106 παιδιά που συνολικά φοιτούν στα σχολεία της Κρήτης, τα 85 είναι στο Ηράκλειο, 14 στα Χανιά και 7 στο Λασίθι. Όλα παιδιά προσφυγικών οικογενειών από το πρόγραμμα φιλοξενίας που μπορεί να μετράει ελάχιστους μήνες, ωστόσο στάθηκε αρκετό για να βοηθήσει τα παιδιά όχι απλά να ενταχθούν αλλά να αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα, ομάδα με συμμαθητές και φίλους που τα αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή.

Στο 26ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου στα Καμίνια η Φατίμα και ο Σουχάιμπ κάθε μέρα όπως όλα τα παιδιά ξεκινούν το πρόγραμμά τους με το σχολείο. Άλλοτε στην αίθουσα διδασκαλίας μαζί με όλα τα παιδιά της ηλικίας τους και άλλοτε στο τμήμα υποδοχής για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Είναι συνεργάσιμα και ενθουσιώδη, είναι παιδιά όπως όλα τα υπόλοιπα που δεν διστάζουν με την πρώτη ευκαιρία να μιλήσουν ακόμη και για τους φίλους που άφησαν στις πατρίδες τους.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας και η ένταξη των παιδιών στις σχολικές κοινότητες του νησιού δείχνει τα πρώτα του αποτελέσματα, μέσα από τα ίδια τα παιδιά και τη συνύπαρξή τους στο νέο τόπο που έχουν το σπίτι τους, με την εκπαιδευτική κοινότητα να μην κλείνει αισιόδοξα απλά το μάτι, αλλά να δείχνει πώς όταν ο κόσμος των παιδιών αφήνεται να δείξει το δρόμο, το χαμόγελο και η ομαδικότητα μπορούν να είναι η απάντηση.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News