default-image

Η πρόταση Εισαγγελέα για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Κρήτη
Η πρόταση Εισαγγελέα για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ενοχή των 3 από τους συνολικά 12 κατηγορούμενους πρότεινε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Εισαγγελέας της Έδρας, στην πολύκροτη δίκη για τη διακίνηση προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, με ενδιάμεσο σταθμό - και - την Κρήτη.

Στη δίκη που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, Νίκος Μαρκάκης πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο Έλληνες πρώην εργαζόμενοι αεροπορικών εταιριών που εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς κι ένας εκ των Σύριων κατηγορουμένων.

Πρόκειται για τον 31χρονο που εργαζόταν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και την 46χρονη που δούλευε στον αερολιμένα «Ν. Καζαντζάκης». Ο τρίτος για τον οποίο ο εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος, είναι ένας 51χρονος άνδρας.

Εξάλλου, ο Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή και των 12 κατηγορουμένων από την κατηγορία «περί εγκληματικής οργάνωσης», που τους αποδίδεται.

Νωρίτερα, στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται.  Μεταξύ άλλων, ο 31χρονος Έλληνας, με δάκρυα στα μάτια, ανέφερε ότι η μητέρα του για ανταποκριθεί στα δικαστικά του έξοδα, αναγκάστηκε να φύγει μετανάστρια στην Αμερική για να δουλέψει.

Είπε ακόμη ότι είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού, ζητώντας από το δικαστήριο να του δώσει την ευκαιρία να βρίσκεται κοντά του και να το δει να μεγαλώνει. Δακρυσμένη εμφανίστηκε ενώπιον της Έδρας και η 46χρονη κατηγορούμενη, η οποία -όπως είπε χαρακτηριστικά- έχει και αυτή παιδιά, τα οποία πρέπει να μεγαλώσει.

Αλλαγή υπερασπιστικής «γραμμής»

Όπως ακούστηκε χαρακτηριστικά κατά τις απολογίες, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν βοηθήσει μια φορά μια φιλική οικογένεια του 51χρονου Σύριου να ταξιδέψει στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να πάρουν χρήματα.

Πάντως, μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων και πριν την έναρξη της εισαγγελικής αγόρευσης, η υπερασπιστική γραμμή των τριών συγκεκριμένων κατηγορουμένων, άλλαξε.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από την Έδρα να διακόψει για λίγα λεπτά τη διαδικασία. Με την επανέναρξη της δίκης, η υπεράσπιση των δύο Ελλήνων και του 51χρονου Σύριου, αιτήθηκαν συμπληρωματική απολογία για τους τρεις αυτούς κατηγορούμενους.

Στις συμπληρωματικές τους απολογίες, η 46χρονη, ο 31χρονος και ο 51χρονος ομολόγησαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, αλλά μόνο αυτές που φέρονται να τελέστηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Ειδικότερα, πρόκειται για 7 διευκολύνσεις εξόδου από τη χώρα, και τέσσερις απόπειρες διευκόλυνσης εξόδου.

Μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης του εισαγγελέα, το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για την Τρίτη 30/1, στις 9.30 το πρωί. Η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης κι εν συνεχεία θα έχουμε -κατά πάσα πιθανότητα- την έκδοση της απόφασης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News