Ιεράπετρα: Απαλλάσσονται από τέλη οι πληγέντες - τι ζητούν

Κρήτη
Ιεράπετρα: Απαλλάσσονται από τέλη οι πληγέντες - τι ζητούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη στιγμή που οι αγρότες από τη Μεσσαρά , τη Βιάννο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία, συνεχίζουν να επισκευάζουν τις διαλυμένες από τη δύναμη του ανέμου πάγιες εγκαταστάσεις και καλλιέργειες τους,  το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας ομόφωνα, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής , να ξεκινήσει την πολυεπίπεδη προσπάθεια ανακούφισης των ανεμόπληκτων και τη διεκδίκηση οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το κεντρικό κράτος.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , όπως μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ.Θεοδόσης Καλαντζάκης, ζητείται από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία:

«ο Δήμος Ιεράπετρας να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές σε υποδομές κοινής ωφέλειας.

Να αποζημιωθεί άμεσα η κατεστραμμένη αγροτική παραγωγή.

Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες αγρότες  από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να υπάρξει απαλλαγή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με πάγωμα των έως τώρα οφειλών και των δανείων τους για μια τριετία.

Να μην υπάρξουν για τους πληγέντες , κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και δεσμεύσεις λογαριασμών και να αποδεσμευτούν οι τυχόν δεσμευμένοι λογαριασμοί των πληγέντων.

Απαλλάσσονται από τέλη

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πληγέντες, αποφάσισε  να τους απαλλάξει για μια τριετία από όλα τα δημοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και τα δίδακτρα των σχολών που λειτουργεί», κατέληξε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ .Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τονίστηκε ότι η ανεμοθύελλα που κράτησε για πρώτη φορά τόσες πολλές μέρες, έφτασε τα επίπεδα του τυφώνα, σε αγροτικές περιοχές όπως τη Νέα Ανατολή, τον Άγιο Ιωάννη, τον Κουτσουρά και το Μακρύ Γιαλό, καταγράφοντας ταχύτητες ανέμου από 119 έως 132 χλμ την ώρα.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αγρότη δημοτικού συμβούλου Νίκου Χανιωτάκη , ο οποίος είπε ότι, η Ιεράπετρα βιώνει τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά από εκείνη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικής καταστροφής αλλά και σε επικρατούσες συνθήκες όπου δεν υπάρχουν περιθώρια στους ανεμόπληκτους να ανακάμψουν αν δεν υποστηριχτούν οικονομικά από το κεντρικό κράτος.

Αναφέρθηκαν  επίσης τα πρόσφατα παραδείγματα της υποστήριξης των θυμάτων της Μάντρας και των , μαστιχοπαραγωγών της Χίου , και τονίστηκε ότι,  η αγροτική Ιεράπετρα δεν βοηθήθηκε ποτέ, αν και έχει επανειλημμένα  πληγεί  από πυρκαγιές και ανεμοστρόβιλους.

Από την πλευρά των γεωπόνων του ΕΛΓΑ ξεκίνησε από το πρωί της Δευτέρας η πρώτη αυτοψία, έγινε η αναγγελία δήλωσης των ζημιών και ξεκινούν από το πρωί της Τρίτης οι δηλώσεις των πληγέντων αγροτών  στους κατά τόπους ανταποκριτές.

«Ο ΕΛΓΑ , μας είπαν οι απεσταλμένοι του σήμερα, θα αποζημιώσει αυτούς που ήταν ασφαλισμένοι από το 2015 μέχρι το 2018.

Όσοι δεν ήταν ασφαλισμένοι και ασφαλιστούν τώρα στις αρχές του 2018 θα έχουν τη δυνατότητα να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ. Αυτό μας το είπαν και το μεταφέρουμε στον κόσμο με κάθε επιφύλαξη. Σίγουρα όμως θα πρέπει να δηλωθούν όλες οι ζημιές και οι μικρές και οι μεγάλες για να   εκτιμήσουμε το κόστος τους και για να ξέρουμε τι διεκδικούμε», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Μαν. Μιχαλάκης.

Συνάντηση Σκουρλέτη- Αρναουτάκη

Eν τω μεταξύ συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν τα θερμοκήπια και οι καλλιέργειες αγροτών της Κρήτης από τους θυελλώδεις ανέμους, είχε σήμερα στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης μετέφερε την αγωνία, τον προβληματισμό αλλά και την ανάγκη στήριξης των αγροτών περιοχών των Δήμων Ιεράπετρας, Βιάννου, Σητείας για τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν οι θερμοκηπιακές τους εγκαταστάσεις και η αγροτική παραγωγή.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης έχει αποστείλει επείγον έγγραφο στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές Ιεράπετρας, Σητείας, Βιάννου.

 Όπως επισημαίνεται οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν από 24 έως 26 Ιανουαρίου προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και στην αγροτική παραγωγή

Ο Πλακιωτάκης σε Γούδουρα και Ιεράπετρα

Στις πληγείσες περιοχές του Γούδουρα  Σητείας και της Ιεράπετρας, περιόδευσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης  ο οποίος μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» και την Κρήτη TV, είπε ότι, «οι καταστροφές που είχε υποστεί η περιοχή από πυρκαγιές δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη, ενώ η Ιεράπετρα βιώνει και την αδυναμία της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει και να προχωρήσει τα εγγειοβελτιωτικά έργα και κυρίως εκείνο της προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, για να εμπλουτιστεί το άδειο Φράγμα Μπραμιανών , χωρίς το νερό του οποίου δεν υφίσταται αγροτική παραγωγή. Έρχεται τώρα  η ανεμοθύελλα σε επίπεδο τυφώνα, να προκαλέσει και νέες μεγάλες καταστροφές, στην ήδη πληγωμένη αγροτιά, που βιώνει τη λαίλαπα της ανελέητης φορολογίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να αποζημιώσει τους πληγέντες από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους, να τους απαλλάξει από τη φορολογία  και την ασφάλιση για μια τριετία και να τους διευκολύνει αποδεσμεύοντας δεσμευμένους λογαριασμούς», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Πλακιωτάκης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: "ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ" Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News