default-image

Κρύο... καιρός για αδυνάτισμα!

Υγεία
Κρύο... καιρός για αδυνάτισμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφορμή για το σημερινό θέμα στάθηκε η ερώτηση σχετικά με το «ποια εποχή του έτους είναι καλύτερη για περισσότερο αποτελεσματικό αδυνάτισμα»;

Η απάντηση ωστόσο δεν μπορεί να δοθεί με σαφήνεια και ιδού τα αντίθετα επιχειρήματα…

Το σώμα είναι ρυθμισμένο έτσι που να προσαρμόζεται σε κάθε καιρικό φαινόμενο.

Με το κρύο, αυξάνεται η δραστηριότητα του μεταβολισμού, κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως οξειδώνετε περισσότερες θερμίδες. Ο οργανισμός προσπαθεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς και να προκαλέσει αυξημένη ροή αίματος για να εκλυθεί θερμότητα με στόχο να διατηρήσει την ομοιόστασή του.

Ο μεταβολισμός δραστηριοποιείται εντόνως, όπως στη περίοδο διαφόρων νοσημάτων, ώστε να λειτουργήσει προστατευτικά. Πράγματι λοιπόν το χειμώνα αυξάνεται κατά 5-10% ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κρύο.

Από την άλλη όμως το κρύο όμως ανοίγει την όρεξη…

Θα έχετε παρατηρήσει ότι το χειμώνα πεινάτε περισσότερο σε σχέση με το καλοκαίρι. Όσο η θερμοκρασία πέφτει συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με την όρεξη. Μπορεί να έχετε συνέχεια μια αίσθηση πως πεινάτε και θέλετε να τρώτε περισσότερο από ότι πριν, πράγμα που όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό!

Ναι, εμφανίζεται ένα συνεχές αίσθημα πείνας και αυτό διότι οι μύες του σώματος ζητάνε περισσότερη ενέργεια ώστε να καλύψουν την προαναφερθείσα υπερ-δραστηριότητα του μεταβολισμού. Ωστόσο, αν δεν έχει προσεχθεί το αυξημένο ποσό των θερμίδων, τότε θα επιβαρυνθεί ο οργανισμός, με πλεόνασμα σωματικού βάρους.

Παρόμοια δεδομένα λίγο ως πολύ ισχύουν και για το καλοκαίρι…

Μπορεί ο μεταβολισμός να είναι μειωμένος σε σχέση με το χειμώνα, ωστόσο το καλοκαίρι παρουσιάζεται αντισταθμιστικά υψηλότερη φυσική δραστηριότητα λόγω μεγαλύτερης διάρκειας της ημέρας. Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και περισσότεροι διατροφικοί πειρασμοί και προκλήσεις, όπως είναι τα παγωτά και οι βραδινές έξοδοι…

Επομένως, η επιλογή της κατάλληλης εποχής είναι καθαρά θέμα προσωπικής ιδιοσυγκρασίας και φυσικά ατομικής διάθεσης!

Πηγή: logodiatrofis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News