default-image

Κυπριακές εκλογές: Στο β' γύρο Αναστασιάδης και Μαλάς

Κόσμος
Κυπριακές εκλογές: Στο β' γύρο Αναστασιάδης και Μαλάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στις κυπριακές εκλογές που διεξήχθησαν σήμαρα Κυριακή και έφτασε το 28,6%, 12 μονάδες μεγαλύτερη από τις εκλογές του 2013.

Με καταμετρημένο το 92% των ψηφοδελτίων ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει 35,6%, ο Νίκος Παπαδόπουλος 25,7%, ο Σταύρος Μαλάς 30,2% και ο Γιώργος Λιλλήκας 2,2%.

Τέταρτη πολιτική δύναμη η ακροδεξιά με 5,7%.

Στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 4 Φεβρουαρίου θα αναμετρηθούν οι Ν. Αναστασιάδης και ο Στ. Μαλάς. Μήλον της έριδος ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στην Πάφο αναφέρουν πληροφορίες έχει πολύ μαγάλο προβάδισμα ο Ν. Παπαδόπουλος.

Οι καταγγελίες για παρατυπίες

Δύο γραπτά μηνύματα που στάλθηκαν σε κινητά τηλέφωνα μετά την επίσημη λήξη της προεκλογικής περιόδου την Παρασκευή, σήμαναν συναγερμό στους αρμοδίους. Μετά τις καταγγελίες, ο Έφορος Εκλογών Κύπρος σημείωσε ότι ήδη δόθηκαν σχετικές καταθέσεις στην Αστυνομία.

Το ένα μήνυμα παρουσίαζε «έρευνα», η οποία ανέτρεπε όλα τα στοιχεία και τις επίσημες δημοσκοπήσεις που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, ενώ το δεύτερο μήνυμα καλούσε τους παραλήπτες να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Επιπλέον, κάποιοι υποψήφιοι κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους δεν απέφυγαν τις αναφορές στο πρόγραμμά τους και παρακίνησαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «αλλαγή» ή να τιμωρήσουν συγκεκριμένες πολιτικές. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο και υπήρξαν καταγγελίες προς το Γενικό Έφορο Εκλογών κ. Δημητρίου.

Στις αρχές έφθασε κι άλλη μία καταγγελία που αφορούσε σε κουπόνια υπεραγοράς. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, πολίτης κατήγγειλε ότι σε εκλογικό κέντρο στην Πάφο εκπρόσωποι επιτελείου μοίραζαν κουπόνια από γνωστή υπεραγορά σε όποιον ψήφιζε συγκεκριμένο υποψήφιο. Αν και έγινε διερεύνηση του παραπόνου, η καταγγελία δεν επιβεβαιώθηκε.

Το κλίμα πριν από την κάλπη

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε συγκρουσιακά σε ψηλούς τόνους κάτι που προβληματίζει ως προς το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε ότι αφορά το δεύτερο γύρο, που θα είναι μια εντελώς νέα αναμέτρηση μεν αλλά χωρίς να έχουν αφεθεί διακριτά ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας για συνεργασίες. Τα εκλογικά αποτελέσματα απόψε θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις κινήσεις της επόμενης μέρας βασικά από όσους θα μείνουν εκτός δευτέρου γύρου.

Ειδικά στο Κυπριακό, όπου τα πράγματα είναι πλέον οριακά , οι υποψήφιοι δεν παρουσίασαν «νέες και ευφάνταστες» ιδέες, εκτός από κάποιες αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου σε πιο ορθολογική οργάνωση των συνομιλιών. Ωστόσο, απέφυγε να δηλώσει ρητώς κατά πόσον αποδέχεται ως μορφή λύσης του Κυπριακού την Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) , την οποία απορρίπτουν οι εταίροι του.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς στηρίζουν τη συνέχιση της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος προκρίνει ακύρωση των συγκλίσεων, οι οποίες επιτεύχθηκαν από το 2008. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως θεωρεί τις προεδρικές «δημοψήφισμα» για την πολιτική στο Κυπριακό, μεταξύ της γραμμής Αναστασιάδη και Μαλά και της «νέας στρατηγικής» που προτείνει. Επίσης, ανέφερε ότι «δεν έχει αλλεργία» με την ομοσπονδία, αλλά διαφωνίες με το περιεχόμενο της λύσης, που δρομολογείται, και συγκεκριμένα σε θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και κυρίως ασφάλειας και εγγυήσεων.

Οι διαφοροποιήσεις Αναστασιάδη - Μαλά εντοπίζονται σε θέματα τακτικής. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπερασπίζεται τους χειρισμούς του, ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά, ενώ ο Σταύρος Μαλάς τον επικρίνει, υποστηρίζοντας ότι έχασε μια σημαντική ευκαιρία για συμφωνία.

Από τους πέντε βασικούς υποψήφιους, ο μόνος που ξεκάθαρα απορρίπτει λύση ομοσπονδίας είναι ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, χωρίς και πάλι να προτείνει καινούργια προσέγγιση.

Από τις θέσεις των υποψηφίων ξεχωρίζουν και οι προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα για καλύτερη αξιοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου με συγκεκριμένες δομές και διαδικασίες, καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής εμπειρογνωμόνων στη διαχείριση του Κυπριακού, αλλά και ευρύτερα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Γ. Λιλλήκας τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την μορφή λύσης του Κυπριακού, θέση την οποία δεν φαίνεται να απορρίπτουν οι κύριοι Παπαδόπουλος και Χρίστου.

Πηγή: tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News