Ο Μανόλης η αφορμή να γίνει η αγάπη... πράξη και στα Χανιά

Κρήτη
Ο Μανόλης η αφορμή να γίνει η αγάπη... πράξη και στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από 23 χρόνια στα Χανιά γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες έκαναν ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα βήμα, ιδρύοντας το μοναδικό Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Νοητικά και Κινητικά προβλήματα. Σήμερα το ΚΗΦΑΑΜΕΑ είναι μια μεγάλη αγκαλιά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ο Μανόλης είναι ένα από τα 19 παιδιά του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης Ατόμων με αναπηρία στα Χανιά.

Η ρεπόρτερ της ΚΡΗΤΗ TV, Βίκυ Παπαδογιαννάκη, τον συναντά σχεδόν καθημερινά στην αυλή του σπιτιού του εδώ και πολλά χρόνια. Στο πρόσωπο του, όπως λέει, είδε τον μικρόκοσμο όλων των παιδιών με νοητική υστέρηση. Παρατηρώντας τον, κατάλαβε πως κάπως έτσι ζουν ανάμεσα μας, σε σπίτια της διπλανής πόρτας, πολλά ακόμη παιδιά…

Αυτό το παιδί, ο Μανόλης, ήταν η αφορμή για να βρεθούν με την κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV και τον Αντώνη Ιγγλεζάκη στο ΚΗΦΑΑΜΕΑ και να συστήσουν σε όλους εμάς τη μοναδική δομή στα Χανιά που υποστηρίζει πολυανάπηρα παιδιά και ενήλικες

Βλέμματα απλανή κι άλλα που εκπέμπουν φως. Χεράκια μαζεμένα, σώματα κυρτά κι ύστερα άλλα χέρια που απλώνονται για να σ' αγγίξουν. Κραυγές, λίγες κουβέντες και κάποια χαμόγελα. Ανάμεσα σε όλα αυτά, η αγάπη των εργαζομένων για τα παιδιά του ΚΗΦΑΑΜΕΑ είναι διάχυτη.

Κόσμος... μακρινός μα και τόσο... οικείος

Ο Μανόλης ήταν η αφορμή για να «Κάνουμε πράξη την Αγάπη» και στα Χανιά. Για να ακολουθήσουμε μέσα από την κάμερα τα βήματα των εργαζομένων που πλησιάζουν κοντά στα παιδιά κι ακουμπούν για λίγο τις ψυχές τους με τη φροντίδα που τους παρέχουν. Βλέπουμε και τα παιδιά σ' ένα κόσμο μακρινό μα συνάμα και τόσο οικείο.

«Το ΚΗΦΑΑΜΕΑ ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα γονέων οι οποίοι τότε πήγαιναν τα παιδιά τους για φροντίδα στην ΕΛΕΠΑΠ. Όλοι λοιπόν αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα: πού θα πήγαιναν τα παιδιά όταν περνούσαν τα 16 έτη. Έτσι αποφάσισαν από κοινού να ιδρύσουν το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Κινητικά και Νοητικά Υστερούντων Ατόμων Χανίων «Η Στοργή» και κατ' επέκταση το ΚΗΦΑΑΜΕΑ», εξηγεί στην Βίκυ η Προϊσταμένη του Κέντρου κ. Αγγελική Καπλανίδου.

Το ΚΗΦΑΜΕΑ προσφέρει εξειδικευμένη θεραπεία σε 19 παιδιά και ενήλικες μέσα από ένα καθημερινό πρόγραμμα που καλύπτει και προσαρμόζεται στις ανάγκες τους.

«Όταν έχω εσένα, μπορώ να μη βυθίζομαι αργά τα βράδια που πληγώνεται η καρδιά», λέει ένας στίχος από το τραγούδι που ακούγεται στο video. Κι αυτό μαζί με τα λόγια της κ. Καπλανίδου θυμίζει σε όλους εμάς πως η δύναμη της αγάπης, του αλτρουισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς μπορούν να μεταμορφώσουν και να αλλάξουν προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων. Αρκεί εμείς να σηκώσουμε το βλέμμα και να τους δούμε κατάματα, να απλώσουμε το χέρι και να πλησιάσουμε με στοργή και κατανόηση.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News