Ειδήσεις

Ανοίγουν λογαριασμό αλληλεγγύης για τους πληγέντες

Πότε θα γίνει η καταγραφή ζημιών σε Ιεράπετρα και Βιάννο και ποιες οι κινήσεις των δήμων.

Μετά τους θυελλώδεις ανέμους που έπληξαν την Ιεράπετρα , τη Βιάννο και άλλες περιοχές της Κρήτης καταστρέφοντας θερμοκήπια και καλλιέργεις, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας με μοναδικό θέμα τη θεομηνία, συγκαλείται σήμερα Κυριακή 28-1-18 στις 7μμ.

"Αυτή η τεράστια καταστροφή προστίθεται στα χίλια άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι  αγρότες. Απαιτούμε  την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.Να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να δοθεί αποζημίωση όλων των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση αποκατάσταση των καταστροφών σε υποδομές και παραγωγή".

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ:  "ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ" ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ

Aυτά ζητά ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης που περιόδευσε χθές με την αντιπεριφερειάρχη Πελαγία Πετράκη, τους περιφερειακούς συμβούλους Γιάννη Γουλιδάκη και Νίκο Δασκαλάκη καθώς και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Προεστάκη,  και μέλη του  τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, στις πληγείσες περιοχές.

Τα θερμοκήπια στην Ιεράπετρα ισοπεδώθηκαν

Ανοίγουν λογαριασμό αλληλεγγύης

Ο αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας προσανατολίζεται στο να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό αλληλεγγύης υπέρ των ανεμόπληκτων.

Βιάννος : Να αποζημιωθούν ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι

Ο δήμος Βιάννου από το πρωί της Δευτέρας ξεκινάει η διαδικασία καταγραφής όλων (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων) των κατεστραμμένων καλλιεργειών κηπευτικών και μπανάνας υπαίθριων και υπό κάλυψη.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Παύλο Μπαριτάκη «πρέπει να εκτιμηθεί η ζημιά στο σύνολό της προκείμενου να στείλουμε στα αρμόδια υπουργεία το κόστος της ζημίας που έχει υποστεί ο αγροτικός κόσμος για να δούμε εάν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα στείλει αίτημα στην ευρωπαϊκή επιτροπή για να εγκρίνει τη δαπάνη των αποζημιώσεων. Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη και δαιδαλώδης και θα ζητήσουμε να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι.

Παράλληλα ζητάμε από την Περιφέρεια να προχωρήσει τη διαδικασία ανακήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να είναι εφικτή η αναστολή πληρωμών των πληγέντων έναντι των οφειλών στο κράτος (εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ) έναντι των τραπεζών και έναντι τρίτων

Μέσα από την κήρυξη της περιοχής σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επισπευστούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων και των δανειοδοτήσεων σε περίπτωση ανακατασκευής εγκαταστάσεων.

Εν τω μεταξύ την περιοχή Ιεράπετρας που χτυπήθηκε από τους καταστροφικούς ανέμους επισκέφτηκε ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης την Παρασκευή 26/1/2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Συναντήθηκε στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλατζάκη, ο οποίος τον  ενημέρωσε για τις ενέργειες και τα μέτρα που είχε  πάρει.  Ο Βουλευτής συμφώνησε και επεσήμανε την ανάγκη  άμεσης  καταγραφής των ζημιών και την υποβολή  του αιτήματος στην Περιφέρεια για την κήρυξη  της περιοχής σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης προκειμένου να προωθηθεί  το αίτημα στην Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο  Οικονομικών. Ενημέρωσε  τον Δήμαρχο  για  την επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης  Βαγγέλη Αποστόλου,  τον Πρόεδρο  του ΕΛΓΑ Θανάση Ζανιά και τον Διευθυντή ΕΛΓΑ  Κρήτης Νίκο  Δασκαλάκη από τον οποίο ζήτησε την  συνδρομή του για άμεση καταγραφή των ζημιών.  Ο κ. Δασκαλάκης  διαβεβαίωσε  ότι οι καταγραφές θα αρχίσουν την Δευτέρα. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης και ο Μπάμπης Δραγασάκης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ.

Στη συνέχεια  ο Βουλευτής  επισκέφτηκε  κατεστραμμένα  θερμοκήπια στον Κουτσουρά και είχε συνάντηση με αγρότες της περιοχής στον αγροτικό σύλλογο. Έγινε  εκτενής και ειλικρινής συζήτηση η οποία επεκτάθηκε  και στο σοβαρό  πρόβλημα της λειψυδρίας.

 Ο Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε ότι ο η παρουσία του εκεί σημαίνει ότι κατανοεί τα προβλήματα και θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια τους στο μέτρο του δυνατού. Τόνισε ότι η  κατεστραμμένη παραγωγή θα αποζημιωθεί εφόσον είναι ασφαλισμένη.

   Πρόσθεσε ακόμα ότι, επειδή σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί και οι νότιες περιοχές του Ηρακλείου, σε συνεργασία με τους Βουλευτές του Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητήσουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενεργοποιηθεί από την Ε.Ε. η συνδρομή που προβλέπεται σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Θα ζητήσουν επίσης να ισχύσουν τα μέτρα που πάρθηκαν στην περίπτωση Δυτικής Αττικής για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, για να μπορέσουν οι αγρότες να ξαναστήσουν τα θερμοκήπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΙ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΡΗΜΑΞΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΙΑΝΝΟ

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια