default-image

Συμβασιούχοι: Σκουπίδια μαζεύουμε, τι μας ζητάνε απολυτήρια;

Κρήτη
Συμβασιούχοι: Σκουπίδια μαζεύουμε, τι μας ζητάνε απολυτήρια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σκουπίδια μαζεύουμε, τι μας ζητάνε απολυτήρια, διπλώματα και πτυχία;». Την εύλογη, αγωνιώδη απορία εκατοντάδων συμβασιούχων στην Καθαριότητα των Δήμων της χώρας και περί των 35 εργαζομένων εδώ στο Δήμο Ηρακλείου, που βάσει νομοθεσίας μένουν εκτός του διαγωνισμού για τις μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ, θα μεταφέρουν μεθαύριο Δευτέρα στον υπουργό Εσωτερικών οι συνδικαλιστές.

Αντιπροσωπία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ θα συναντηθεί με τον Πάνο Σκουρλέτη, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το πρόβλημα που προέκυψε με τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία εξαιρεί από το δημόσιο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ τους συμβασιούχους στην καθαριότητα που δεν έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για κοινωνική αδικία που πρέπει να αρθεί έχουν κάνει λόγο πολλά Εργατικά Κέντρα (όπως και το δικό μας Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου), ενώ αίτημα να μην αποκλειστούν από το διαγωνισμό των μόνιμων προσλήψεων οι συμβασιούχοι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει θέσει και η ΓΣΕΕ...

Το πρόβλημα, όπως έχουμε γράψει, "καίει" πολύ κόσμο και στο νησί μας. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Ηρακλείου, όπου, αν δεν αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση ή δεν υπάρξει εξαίρεση-τροποποίηση, θα μείνουν στο δρόμο περί τους 35 εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Ως γνωστόν, έπειτα από έντονες αντιδράσεις, δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς σε αμαξοστάσια (όπως είχε συμβεί π.χ. στο Δήμο Ηρακλείου), το καλοκαίρι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει λύση στο θέμα των απολύσεων των συμβασιούχων στην Καθαριότητα των ΟΤΑ.

Η λύση που αποφασίστηκε το καλοκαίρι, εκτονώνοντας την έκρυθμη κατάσταση, ήταν να πάρουν παράταση οι νυν συμβασιούχοι, παραμένοντας στα πόστα τους ως τις 31 Μαρτίου 2018. Και παράλληλα να βγει διαγωνισμός για μόνιμες προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Διαγωνισμός στον οποίο θα μπορούσαν να καταθέσουν αίτηση, διεκδικώντας μόνιμη πρόσληψη πλέον και οι νυν συμβασιούχοι, με ένα σχετικό προβάδισμα μάλιστα εξαιτίας πρόβλεψης πριμοδότησης στα μόρια.

Πράγματι, λοιπόν, υπήρξε νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών για πρόσληψη σε μόνιμες θέσεις συμβασιούχων στην Καθαριότητα των Δήμων όλης της χώρας.

Εδώ και καιρό, μάλιστα, ετοιμάζεται ο σχετικός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, από τον οποίο όμως, ως έχει σήμερα το νομικό καθεστώς, αποκλείονται οι υποψήφιοι που δεν είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως γράψαμε προ ημερών, την έξοδο από την εργασία τους βλέπουν γύρω στους 35 εργαζόμενους στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, που διαθέτουν μόνο το ενδεικτικό του δημοτικού ως τίτλο σπουδών, και με την κοινωνική αυτή... αστοχία του νομοθέτη δεν τους επιτρέπεται η ανανέωση της σύμβασης ή της μονιμοποίησης μέσω ΑΣΕΠ.

«Σκουπίδια μαζεύουμε, τι να κάνουνε τα διπλώματα;», ήταν το αγωνιώδες ερώτημα αγανάκτησης που έθεσαν οι συμβασιούχοι Λεωνίδας Βασιλείου και Βαγγέλης Ανδρεαδάκης, μιλώντας στο Ράδιο 98,4 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ 40 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Βασιλείου, αν δεν υπάρξει λύση, στις 31 Μαρτίου 30 με 40 άτομα πρέπει να φύγουν από την Καθαριότητα στο Δήμο Ηρακλείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους. Οι παραπάνω δε θα έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης, επίσης, των συμβάσεών τους ούτε στα δίμηνα.

Περί άτυπης ομηρίας έκανε λόγο, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης, που μίλησε για επικείμενη αποδυνάμωση της υπηρεσίας από έμπειρο προσωπικό. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αστοχίες θα διορθωθούν και σύντομα το θέμα θα θεωρείται λήξαν, καθώς τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν να κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος.

«Κοινή η προσπάθεια εκ νέου Εργατικού Κέντρου, Δήμου και ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, καθώς το Εργατικό Κέντρο βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Το ΕΚΗ κάλεσε το υπουργείο να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη διαδικασία του ΑΣΕΠ, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους απόφοιτους του δημοτικού να συμμετέχουν στο διαγωνισμό πρόσληψης συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας στους ΟΤΑ.

Για το σημαντικό αυτό ζήτημα θα υπάρξει μεθαύριο Δευτέρα συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Στο πλευρό των συμβασιούχων

Στο πλευρό των συμβασιούχων που κινδυνεύουν να μείνουν στο... δρόμο τάχθηκε και η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ τοποθετήθηκε για τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ζητώντας να μην αποκλειστούν οι απόφοιτοι δημοτικού.

«Η ΓΣΕΕ στηρίζει το αίτημα των συμβασιούχων που εργάζονται στην Καθαριότητα των Δήμων, να μην αποκλειστούν από τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, επειδή δεν έχουν απολυτήριο γυμνασίου.

Με την ανεργία στα ύψη και την αγορά εργασίας να ζητά όλο και περισσότερους τίτλους σπουδών, οι συγκεκριμένες θέσεις για όσους κατέχουν απολυτήριο δημοτικού ενδεχομένως να είναι και οι ελάχιστες που μπορούν να διεκδικήσουν.

Η Συνομοσπονδία καλεί το υπουργείο να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη διαδικασία του ΑΣΕΠ, αφού, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί Δήμοι, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα της χώρας, η πλειοψηφία των εργαζομένων στην Καθαριότητα με την οριζόμενη διαδικασία θα στερηθεί το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό», αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News