default-image

Φθηνό νερό για οικονομικά αδύναμους, στην ατζέντα

Κρήτη
Φθηνό νερό για οικονομικά αδύναμους, στην ατζέντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γεμάτη ατζέντα συνεδριάζει τη Δευτέρα 29/1 το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, καθώς το "μενού" περιλαμβάνει ούτε λίγο-ούτε πολύ 59 θέματα ποικίλης φύσεως, από τεχνικά έργα και δαπάνες μέχρι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκρότηση επιτροπών.

Στην ημερήσια διάταξη ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, και δύο ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Το ένα αφορά στο μέτωπο του νερού και στην παράταση του μέτρου του ειδικού τιμολογίου ύδρευσης για τους αδύναμους οικονομικά δημότες για το 2018. Το δεύτερο έχει να κάνει με την οριστική οριοθέτηση των οικισμών εντός του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, όπου όμως η εισήγηση της Πολεοδομίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να απορριφθούν όλες οι ενστάσεις που κατατέθηκαν από ιδιοκτήτες ακινήτων και Συλλόγους!

Αναλυτικότερα, κατά τη συνεδρίασή του στις 6 παρά 5 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καλείται να εγκρίνει την παράταση του μέτρου θέσπισης ειδικού τιμολογίου ύδρευσης για καταναλωτές που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας.

Ως γνωστόν, με περυσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που επικύρωσε την αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, καθιερώθηκε για το έτος 2017, αναδρομικά από 1/1/2017, ειδικό μειωμένο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ύδρευσης για μέχρι 1.000 άπορους καταναλωτές-δημότες του Δήμου Ηρακλείου.

Με βάση τη σχετική απόφαση, οι δημότες που εντάχθηκαν στην ευεργετική αυτή ρύθμιση έχουν σχεδόν δωρεάν νερό για μια ποσότητα-πλαφόν των 25 κυβικών ανά τρίμηνο η οποία - κατά τη ΔΕΥΑΗ - θεωρείται επαρκής για τις ανάγκες των νοικοκυριών, και από εκεί και πέρα, για οποιαδήποτε περαιτέρω κατανάλωση που θα γίνεται, θα υπάρχει χρέωση μειωμένη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται τη Δευτέρα να ανάψει το "πράσινο φως" για την επέκταση του μέτρου του ειδικού τιμολογίου ύδρευσης μέχρι τα τέλη του 2018.

Το μέτρο θα ισχύει και φέτος για έναν αριθμό μέχρι 1.000 δικαιούχων, αν και πέρυσι οι ενδιαφερόμενοι και οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν ήταν πολύ λιγότεροι.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, οι περυσινοί δικαιούχοι δεν παίρνουν αυτομάτως παράταση, αλλά θα πρέπει να σπεύσουν και πάλι στη ΔΕΥΑΗ προκειμένου να καταθέσουν ξανά τα δικαιολογητικά τους ώστε να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν ή όχι να πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Οι ήδη ενταγμένοι στο μέτρο του ειδικού τιμολογίου ύδρευσης θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους ως τις 23 Φεβρουαρίου, ενώ οι νέοι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Οριοθέτηση οικισμών

Κατά την προσεχή συνεδρίαση της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου θα αποφανθεί επί των ενστάσεων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια ανάρτησης της 221/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου με θέμα "Οριστική οριοθέτηση οικισμών εντός αρχαιολογικού χώρου Κνωσού (Μπουγάδα Μετόχι, Μακρύ Τείχος, Βλυχιά, Αγία Ειρήνη)" - (απόφαση 2/2018 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

Η οριστική οριοθέτηση των οικισμών εκκρεμεί από το 2011. Τότε, στο πλαίσιο ενός "γενναίου"... "ψαλιδίσματος" των αρχαιολογικών ζωνών της Κνωσού, όπως αποτελούσε πάγιο κοινωνικό αίτημα, για το οποίο είχε δώσει αγώνα η δημοτική Αρχή Κουράκη, είχε γίνει η προσωρινή οριοθέτηση των οικισμών που βρίσκονται εντός της Α' και της Β' αρχαιολογικής ζώνης. Πρόκειται για τους οικισμούς Α' αρχαιολογικής ζώνης Μπουγάδα Μετόχι, Μακρύ Τείχος και Βλυχιά, και για την περιοχή της Αγίας Ειρήνης που ανήκει στη Β' αρχαιολογική ζώνη.

Η οριστική οριοθέτηση των τεσσάρων αυτών οικισμών δεν είχε προχωρήσει τότε. Είχε δοθεί μια τριετής παράταση, μέχρι το 2014. Για διάφορους λόγους το θέμα ξεχάστηκε. Υπήρξε μια στασιμότητα, με αποτέλεσμα η εκκρεμότητα να παραμείνει, όπως όμως "παρέμειναν" σε "ομηρία" και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αφού δεν μπορούν μέχρι σήμερα όχι μόνο να οικοδομήσουν, αλλά ούτε καν να προχωρήσουν σε μια μικρή επισκευή ή ένα απλό μερεμέτι στις περιουσίες τους!

Το πλάνο της οριστικής οριοθέτησης των τεσσάρων οικισμών καταρτίστηκε. Αναρτήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Στο πλαίσιο της ανάρτησης υποβλήθηκαν ενστάσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κνωσού. Ενστάσεις, όμως, που οι υπηρεσίες του Δήμου και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έκριναν απορριπτέες στο σύνολό τους...

Ρεπροτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News