Ειδήσεις

Ποια δέντρα κόπηκαν στην Ίδης και γιατί;

Το τι ακριβώς έγινε, καθώς επίσης και το γιατί έγινε ό,τι... έγινε στην περίπτωση των δέντρων που κόπηκαν στην υπό ανάπλαση οδό Ίδης.

Το τι ακριβώς έγινε, καθώς επίσης και το γιατί έγινε ό,τι... έγινε στην περίπτωση των δέντρων που κόπηκαν στην υπό ανάπλαση οδό Ίδης, στο κέντρο του Ηρακλείου, σηκώνοντας έντονες αυτοδιοικητικές και κοινωνικές αντιδράσεις, έσπευσε να παραθέσει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση της δημοτικής Αρχής στη νέα ανακοίνωση - παρέμβαση της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες", με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, που κατηγόρησε τη Λότζια για σταθερά εχθρική πολιτική απέναντι στο... πράσινο!

Απαντώντας στις νέες βολές, η Υπηρεσία Πρασίνου επισημαίνει από την πλευρά της πως κάποια εκ των δέντρων που κόπηκαν στην Ίδης έχουν μεταφυτευτεί επιτυχημένα, ενώ κάποια άλλα δέντρα δεν ήταν δυνατόν να μεταφυτευτούν λόγω ασθενειών ή ευαισθησίας του ριζικού τους συστήματος...

«Απαντώντας σε ερώτηση δημοτικού συμβούλου σχετικά με την αιτία της κοπής των δέντρων στην οδό Ίδης, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου διευκρινίζει τα κάτωθι:

Στην οδό Ίδης, μεταξύ των οδών 1821 και Καλοκαιρινού, υπήρχαν 18 φυτά, εκ των οποίων 10 δέντρα (κουτσουπιές), δύο δενδρώδεις θάμνοι (καλλιστήμονες) και έξι χαμαίρωπες.

Μέχρι σήμερα, εφαρμόζοντας την εγκεκριμένη μελέτη, α) έχουν μεταφυτευτεί επιτυχώς τα έξι εξ αυτών (χαμαίρωπες), β) έχουν κοπεί και απομακρυνθεί επτά δέντρα, και γ) έχει παραμείνει μία κουτσουπιά από τις πέντε που προέβλεπε η μελέτη.

Τα συγκεκριμένα δέντρα που εκριζώθηκαν δεν ήταν δυνατόν να μεταφυτευτούν εξαιτίας της ευαισθησίας του ριζικού τους συστήματος, διαφορετικά θα είχε προβλεφθεί από τη μελέτη όπως έγινε με τους χαμαίρωπες», αναφέρει στην ανακοίνωση - απάντησή της η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, η οποία σημειώνει ακόμα ότι «όσον αφορά στα επιπλέον δέντρα που κόπηκαν ύστερα από εντολή της επίβλεψης στον εργολάβο:

* Στο νότιο πεζοδρόμιο: Από τα δύο δέντρα που παρέμεναν, το ένα ήταν ήδη ξερό και το δεύτερο μισόξερο εξαιτίας των κομμένων ριζών τους από τις εργασίες υπογειοποίησης της ΔΕΔΔΗΕ. Άρα και τα δύο ήταν επικίνδυνα για πτώση.

* Στο βόρειο πεζοδρόμιο: Από τα δύο που παρέμεναν, η πρώτη κουτσουπιά είχε μια κλίση προς το δρόμο και παρουσίαζε σημαντική απώλεια του φλοιού της, προφανώς από τη χρόνια επαφή-τριβή με τα διερχόμενα αυτοκίνητα τροφοδοσίας των παρακείμενων επιχειρήσεων. Η φθορά αυτή δημιουργεί πρόσφορες συνθήκες περαιτέρω προσβολής των δέντρων από μύκητες. Η δεύτερη κουτσουπιά είχε μυκηλιακές πλάκες στο ριζικό της σύστημα (ενδείξεις σηψιρριζίας), οι οποίες εμφανίστηκαν κατά την απομάκρυνση της ασφάλτου από την οδό Ίδης.

* Επίσης, έγιναν εργασίες που αφορούσαν τα δίκτυα της ΔΕΥΑΗ και από τις δύο πλευρές της Ίδης. Στη βόρεια πλευρά υπήρξε διαρροή νερού από σωλήνα ύδρευσης, η οποία αντικαταστάθηκε με παράλληλη την εμφάνιση του ριζικού συστήματος των δέντρων.

Για τους παραπάνω λόγους ελέγχθηκε η σταθερότητα των τεσσάρων συγκεκριμένων δέντρων και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης τους. Για την ασφάλεια των δημοτών εδόθη εντολή στον ανάδοχο από την επίβλεψη για την κοπή και απομάκρυνση των τεσσάρων αυτών δένδρων.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του παραπάνω έργου πρόκειται να φυτευτούν 16 νέα δέντρα...».

Τι προηγήθηκε: Τα "πυρά" των "Ενεργών Πολιτών"

Της ανακοίνωσης-απάντησης της Υπηρεσίας Πρασίνου είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση εκ μέρους της παράταξης Λυγερού, η οποία χαρακτήρισε την κοπή δέντρων ως ένα διαρκές ατόπημα της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου.

Η παράταξη με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό είχε καταγγείλει δημοσίως πριν από μερικές ημέρες την κοπή δέντρων επί της οδού Ίδης. Ακολούθησαν εκατέρωθεν ανακοινώσεις, ενώ το θέμα άναψε "φωτιές" και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ικανοποίησαν διόλου, καταπώς φαίνεται, την παράταξη των "Ενεργών Πολιτών", που επανήλθε δριμύτερη στο θέμα, ζητώντας εκ νέου - μέσω σκληρής ανακοίνωσής της - να δοθούν σαφείς εξηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο και προς τους δημότες της πόλης...

«Τις τελευταίες ημέρες, με τις διαμαρτυρίες και των δημοτών, ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα της προστασίας του πράσινου της πόλης μας. Στο συγκεκριμένο θέμα η δημοτική πολιτική ήταν και συνεχίζει να είναι εχθρική προς το πράσινο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που συνηγορούν και αποδεικνύουν τη συγκεκριμένη εκτίμηση. Τελικά, οι δικαιολογίες που δόθηκαν ευσταθούν; Μήπως πρέπει να ελεγχθεί το θέμα και να ενημερωθούν και οι δημότες ποιος έδωσε τη σχετική εντολή; Η άποψη ότι "μετά το πέρας του έργου το πράσινο θα είναι περισσότερο, με φύτευση νέων", είναι αντιφατική, καθώς έχεις δέντρα και τα κόβεις για να βάλεις άλλα με περίμετρο 12 εκατοστών (πολύ μικρά, δηλαδή), που για να φτάσουν στην υπάρχουσα κατάσταση που θες να βελτιώσεις θα περάσουν αρκετά χρόνια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η δημοτική παράταξη "Ενεργοί Πολίτες"...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια