Η σημαία και τα Αλβανικά μαθήματα "έφεραν" την παραίτηση

Κρήτη
Η σημαία και τα Αλβανικά μαθήματα "έφεραν" την παραίτηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου μετά την τροπή που πήραν τα γεγονότα για τα μαθήματα αλβανικών σε παιδιά 2ης και 3ης γενιάς τα οποία και είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο σχολείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η παραίτηση του διευθυντή έχει ήδη προωθηθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας στο ΑΠΥΣΔΕ στο Ηράκλειο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να εξετάσει αν θα γίνει δεκτή ή όχι.

Το χρονικό -Η σημαία και η κατάληψη

Αντιδράσεις στη σχολική κοινότητα και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά είχε προκαλέσει η έναρξη της διδασκαλίας της Αλβανικής γλώσσας.

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση παρουσία εκπροσώπου του Αλβανικού Προξενείου και η τοποθέτηση της Αλβανικής σημαίας στα κάγκελα του σχολείου στάθηκε η αφορμή για να κινητοποιηθούν οι μαθητές που το πρωί προχώρησαν σε κατάληψη.

Όπως είχαν διευκρινίσει εξαρχής οι μαθητές, δεν διαφωνούσαν  με την έναρξη των μαθημάτων σε συμμαθητές τους , υπηκόους Αλβανίας, αλλά είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι αναρτήθηκε η σημαία της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα τόνιζαν το αίτημα τους , τα μαθήματα να πραγματοποιούνται σε άλλο σχολείο εξαιτίας της παρουσίας ακροδεξιών στοιχείων στην περιοχή.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Σε κοινή ανακοίνωση που είχαν εκδώσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου, αναφερόταν, πάντως, ότι η κατάληψη δεν έγινε λόγω της μη ενημέρωσης για την έναρξη μαθημάτων της αλβανικής γλώσσας στο σχολείο, αλλά εξαιτίας του ότι η ελληνική σημαία τοποθετήθηκε ανάποδα δίπλα στην αλβανική. «Θεωρούμε προσβλητική αυτή την πράξη και επιθυμούμε την απομάκρυνση των συγκεκριμένων ατόμων από το σχολικό χώρο. Ενημερώνουμε ότι οι καταλήψεις θα συνεχιστούν έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημά μας», αναφερόταν στην ανακοίνωση, στην οποία επίσης ξεκαθαρίζεται ότι η σχολική κοινότητα δε στρέφεται εναντίον αλλοεθνών μαθητών. «Θέλουμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε παρεξήγηση με τους αλβανικής καταγωγής μαθητές που φοιτούν στο σχολείο μας και με τις οικογένειές τους. Αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο γεγονός και συγκεκριμένα άτομα», έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

"Απαράδεκτη η ακύρωση των μαθημάτων"

Και όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προσωρινή ακύρωση των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών, σε σχολείο της ευρύτερης περιοχής των Χανίων.

Λίγα 24ωρα μετά την κατάληψη των μαθητών του επίμαχου σχολείου και τη διακοπή των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας, η ΕΛΜΕ Χανίων επαναφέρει το θέμα με εμφατικό τρόπο στο επίκεντρο, αφενός χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο γεγονός την προσωρινή ακύρωση των μαθημάτων και αφετέρου καλώντας τη δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για την επανέναρξη των μαθημάτων στο συγκεκριμένο σχολείο.

«Η προσωρινή ακύρωση των μαθημάτων Αλβανικών για τα παιδιά των μεταναστών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου θεωρούμε ότι είναι ένα απαράδεκτο γεγονός. Ως εκπαιδευτικοί διδάσκουμε τις ανθρωπιστικές αξίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα και υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητα τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, που ζουν στον τόπο μας, να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, όπως συμβαίνει και με το πλήθος των ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό που απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων.

«Αυτό άλλωστε αποτελεί μέχρι σήμερα καθεστώς για τα παιδιά των μεταναστών, καθώς στα σχολικά κτήρια των Χανίων γίνονται απογευματινά μαθήματα μητρικής γλώσσας για παιδιά που προέρχονται από όλες τις χώρες που οι κοινότητές τους το έχουν ζητήσει (Ολλανδικά, Δανέζικα, Πολωνικά, Σερβικά, Γερμανικά, κ.λπ.). Ως εκ τούτου ο αποκλεισμός των παραπάνω παιδιών από την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας δημιουργεί de facto ένα σχολείο διακρίσεων, αποκλεισμού και ρατσιστικών διαχωρισμών.

Αυτό αποτελεί προσβολή για τους εκπαιδευτικούς των Χανίων και για τους μαθητές μας που έχουν συνδιοργανώσει μέχρι τώρα τέσσερα αντιφασιστικά φεστιβάλ των σχολείων και είναι αυτοί που πρώτοι πανελλαδικά πέρυσι διοργάνωσαν συλλαλητήριο με βασικό σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία - Θέλουμε τους πρόσφυγες σε όλα τα σχολεία".

Ακόμα κι αν υπήρχαν αβλεψίες από τη μεριά του διευθυντή του σχολείου σε ό,τι αφορά τις τυπικές διαδικασίες, δεν μπορούμε να σταθούμε σε αυτές και να δεχτούμε τη διακοπή των μαθημάτων στο εν λόγω σχολείο. Δεν ανεχόμαστε να πανηγυρίζουν μέσω της ιστοσελίδας τους οι υπόδικοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση νεοναζί, ότι δήθεν κατάφεραν να σταματήσουν τα μαθήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω ανακοίνωση.

Κλείνοντας, οι καθηγητές του νομού Χανίων καλούν το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει άμεσα απόφαση για την επανέναρξη των μαθημάτων Αλβανικών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου. «Ζητάμε με το ομόφωνο αυτό ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει και τυπικά την τελική απόφαση για το ζήτημα, να πάρει άμεσα απόφαση για την επανέναρξη των μαθημάτων στο συγκεκριμένο σχολείο. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσουμε ως ΕΛΜΕ παρέμβαση στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, επειδή θεωρούμε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος τη συμβολή όλων των συντελεστών της σχολικής κοινότητας, έχουμε δρομολογήσει - πριν από οτιδήποτε άλλο - συνάντηση με το Σύλλογο Διδασκόντων, το Σύλλογο Γονέων και τη μαθητική κοινότητα του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News