Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό, μια συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10:25 πέντε λεπτά πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού. Δεν έκανε δηλώσεις εξερχόμενος του Μαξίμου, αλλά ότι έχει να πει σε σχεση με τη συνάντηση θα το κάνει από το γραφείο του στη Βουλή.

Οι προσδοκίες είναι μικρές για την χάραξη εθνικής στρατηγικής. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαιτέρως βαρύ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και τον πρωθυπουργό να χαμηλώνει τους τόνους μετά την συνάντηση που είχε στο προεδρικό με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Το Μαξίμου άφησε στην άκρη τις διαρροές και τα βίντεο για το τι έλεγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Η χώρα ιδίως και στην Εξωτερική της Πολιτική έχει συνέχεια, και αυτή την συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Εκτός όμως από την κυβέρνηση που έχει σοβαρά προβλήματα με τους ΑΝΕΛ που παραμένουν αμετακίνητοι, εικόνα σύγχυσης επικρατεί και στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους περιμένοντας να το πράξει πρώτα ο πρωθυπουργός και στην συνέχεια να τοποθετηθούν.

ΝΔ: Τυπική η συνάντηση στο Μαξίμου  

Πριν καν οριστικοποιηθεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων της «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση» έλεγαν πηγές του Μοσχάτου. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν πως η σημερινή συνάντηση είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν επιθυμεί την εθνική συναίνεση, την οποία υπονόμευσε στο Νταβός όταν διαπραγματεύτηκε με τον Ζόραν Ζάεφ χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αρχηγοί των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ αφού ακούσει τον πρωθυπουργός θα τονίσει τα όσα είπε ουσιαστικά κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ μιας διαπραγμάτευσης που θα ξεκινούσε από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. «Δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Ωστόσο ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η συνάντηση που είχε χθες αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με το Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Στο επίκεντρο ήταν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό καθώς οι ΗΠΑ θέλουν άμεσα να κλείσει το θέμα, προκειμένου βαλκανική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

«Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι ελεύθεροι να συμμετέχουν όπως και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και έχει από την αρχή υπογραμμίσει πως ο αλυτρωτισμός πρέπει να παταχθεί αρχικά από την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. O ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Αναφορικά για τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί τελικώς σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Πάμε για λόγους θεσμικής τάξεως στη σημερινή συνάντηση με τον κ.Τσίπρα.

Όποιο παράθυρο συνεννόησης και συναίνεσης υπήρχε το έχει κλείσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με την ανεύθυνη στάση του στο ζήτημα».

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε:

«Γιατί το 2008 δεν είχαμε συλλαλητήριο με την κυβέρνηση Καραμανλή; Διότι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει την αντιπολίτευση και οι πολίτες ήξεραν ότι υπήρχε συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα. Την κινητοποίηση για τα συλλαλητήρια την κάνει η ίδια η κυβέρνηση με την αλαζονεία της.

Οι βουλευτές της ΝΔ όπως και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αναφέρει πως οι βουλευτές της είναι ελεύθεροι να συμμετέχουν. Η κυβέρνηση είναι ικανή για κάθε επικοινωνιακό κόλπο και τρικ αλλά ανίκανη για την οποιαδήποτε λύση.

ΔΗ.ΣΥ: Αντιπαράθεση πριν την συνάντηση

Αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει στις 12:30 η Φώφη Γεννηματά. Το κλίμα μεταξύ Μαξίμου και Χ. Τρικούπη είναι εκρηκτικό μετά την διαρροή του διαλόγου που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Η Φώφη Γεννηματά φέρεται να κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς  ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διέψευδαν τον διάλογο  «πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να συμπεριφέρεται καθ' αυτόν τον τρόπο» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Χθες το απόγευμα κατά την συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου το «Κίνημα Αλλαγής» τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων και μια λύσης που θα είναι «κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που διασφαλίζει πλήρως  τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης  της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή».

Ποτάμι: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία

Ο  Σταύρος Θεοδωράκης που θα δει τον Αλέξη Τσίπρα στις 3 το μεσημέρι έχει καλέσει όλα τα κόμματα να που ανοιχτά τις θέσεις τους για το Σκοπιανό.  Παράλληλα τάσσεται υπέρ της άμεσης λύσης της ονομασίας καθώς είναι ζήτημα που ταλανίζει την χώρα για περίπου τρεις δεκαετίες.

Μάλιστα ο επικεφαλής του Ποταμιού σε πρόσφατη συνέντευξη ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε σε πρόσφατη συνέντευξη του, ως μια «καλή αρχή» την δέσμευση Ζάεφ για αλλαγή του ονόματος στο αεροδρόμιο αλλά και του εθνικού δρόμου της γειτονικής χώρας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζει μία σύνθετη ονομασία η οποία θα περιλαμβάνει μόνο τον όρο Μακεδονία.

ΚΚΕ: Πρέπει να υπάρχει αυστηρός γεωγραφικός προσδιορισμός

Στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Δημήτρη Κουτσούμπα (13:30)  η απόσταση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αρχή μεταξύ των δύο αντρών, καθώς εκτός από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι και η πάγια θέση του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ στο οποίο θέλει να ενταχθεί η γειτονική χώρα.

Για τον Γ.Γ. του κόμματος το ζήτημα δεν είναι μόνο το όνομα, το οποίο στην περίπτωση που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία θα πρέπει να έχει αυστηρούς γεωγραφικούς προσδιορισμούς όπως τονίζει αλλά οι αλυτρωτικές αναφορές και οι θεωρίες περί Μακεδονικού έθνους.

Ένωση Κεντρώων: Σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων (17:30)  θα κλείσει ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Βασίλης Λεβέντης ήταν ο μοναδικός επικεφαλής κοινοβουλευτικού κόμματος που έδωσε το παρών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και έχει ταχθεί υπέρ μιας ονομασίας η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Οι σχέσεις του Βασίλη Λεβέντη με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι και οι καλύτερες μετά και την ένταξη της κας Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων θα ζητήσει την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατία και προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για το Σκοπιανό.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News