Σκόπευαν να γεμίσουν την αγορά με λαθραία ρούχα από την Κίνα

Σκόπευαν να γεμίσουν την αγορά με λαθραία ρούχα από την Κίνα

Μία απάτη - μαμούθ κατάφερε να αποκαλύψει το ΣΔΟΕ, λίγο πριν 49 κοντέινερ με λαθραία ρούχα από την Κίνα, γεμίσουν τις ελληνικές αγορές!

Όλα ξεκίνησαν στη διάρκεια των εορτών, όταν στελέχη του ΣΔΟΕ, κάνοντας ελέγχους ρουτίνας, παρατήρησαν το εξής περίεργο: κοντέινερ που έρχονταν από Κίνα και είχαν προορισμό την Ιταλία, αντί απλώς να φορτωθούν σε νταλίκες, άδειαζαν και μεταφορτώνονταν σε άλλα κοντέινερ, πρακτική που δεν είναι καθόλου συνηθισμένη.

Το «ντου» που ακολούθησε στα 49 κοντέινερ έβγαλε λαβράκι. Πλαστά τραπεζικά έγγραφα, σφραγίδες υπό σύσταση εταιρειών, ηλεκτρονικά αρχεία για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων και έπεται έλεγχος σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και σε άλλα πλοκάμια του κυκλώματος.

Το κόλπο γνωστό: Τα εμπορεύματα έρχονται από την Κίνα, καταβάλλονται μόνοι οι προβλεπόμενοι δασμοί, ενώ η πληρωμή για τον αναλογούντα ΦΠΑ αναστέλλεται καθώς τα εμπορεύματα βάσει παραστατικών θα εξαχθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ιταλία εν προκειμένω.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των εμπορευμάτων τελικά διοχετευόταν στην ελληνική αγορά -κυρίως σε παζάρια και λαϊκές αγορές- όπως και σε άλλες γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία), φυσικά χωρίς το παραμικρό φορολογικό στοιχείο. Μόνο από τα 49 κοντέινερ που κατασχέθηκαν, υπολογίζεται ότι ο ΦΠΑ που έχασε το Δημόσιο ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα ευρήματα έχουν οδηγήσει σε 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ, αλλά και σε 17 ιταλικές, που φέρονται ως αποδέκτες των εμπορευμάτων. Σύμφωνα με το iefimerida.gr, ήδη έχουν γίνει 6 συλλήψεις -μεταξύ των οποίων 2 εκτελωνιστές- ενώ υπάρχουν 9 κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης των διατάξεων περί αθέμιτου ανταγωνισμού, της παράβασης των διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News