Ειδήσεις

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Παυλόπουλου

Στις 18:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις επαφές του στο Νταβός.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

«Σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας να αντιμετωπίσουμε το θέμα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και συνέχισε: «Αλλωστε, η χώρα, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της, έχει συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα που πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. «Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποπίηση των προσπαθειών μας» συμπλήρωσε.

Ολόκληρος ο διάλογος μπροστά στις κάμερες:

Τσίπρας: «Ήρθαμε από τα χιόνια, οπότε το κρύο δεν το λογαριάζουμε»

Παυλόπουλος: «Πραγματικά, ο τόπος μας σε εμπνέει, δε σε κουράζει ποτέ»

Τσίπρας: «Είμαστε από τις πιο όμορφες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και γι' αυτό ίσως είμαστε το «μήλον της έριδος».

«Ήρθα να σας ενημερώσω ότι προσπαθούμε να λύσουμε θέματα που μας βαραίνουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και που αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο.

Στο μεν θέμα της Αλβανίας νομίζω έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ένα θέμα που έχει μείνει άλυτο εδώ και 70 χρόνια

Στο δε θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ωστόσο νομίζω ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανόησης ότι π.χ. το θέμα αλυτρωτισμού πρέπει να λυθεί. Σημαντικό και το θέμα της αλλαγής ονομασίας στο αεροδρόμιο και της κεντρικής λεωφόρου, έχουμε ευαισθησίες.

Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε με εντατικοποίηση των προσπαθειών. Θέλω να ενημερώσω εσάς, όπως θα ενημερώσω και τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε κλίμα πραγματικού διαλόγου και νηφαλιότητας, σε αυτά τα θέματα δεν χωρά μικροπολιτική. Στο τέλος της ημέρας να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή. Αλώστε η πολιτική έχει συνέχεια».

Παυλόπουλος: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλης μας δύναμη είναι ότι υπερασπιστήκαμε ον τόπο κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα. Οι εθνικοί διχασμοί είναι αυτοί που μας δημιούργησαν τα προβλήματα.

Στο πρώτο που μου αναφέρατε, η ταφή των στρατιωτών μας που σκοτώθηκαν στα αλβανικά εδάφη το '40 ήταν μια εκκρεμότητα που δεν ήταν δυνατόν να γίνεται άλλο ανεκτή.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψή του δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας. Αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να καταλάβουν και οι γείτονες ότι η πορεία τους στην Ευρώπη, περνά και από την εξάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων.

Αλώστε, το ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο όνομα αυτό, ήταν κάτι που αναγνώρισαν οι πάντες με πρώτες τις ΗΠΑ μόλις δημιουργήθηκε το κράτος αυτό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πράγμα: Εμείς, υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ "ΜΙΝΙ" ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πηγή: iefimerida.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια