default-image

Νέα έξοδος στις αγορές για δανεικά

Οικονομία
Νέα έξοδος στις αγορές για δανεικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στο... επόμενο στάδιο της απαγκίστρωσης από τα προγράμματα βοήθειας, σταδιακά, με τη νέα έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας.

Μετά τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση θεωρεί ώριμη την κατάσταση ώστε να βγει ξανά στις αγορές, μετά τη δοκιμαστική έκδοση του 2017.

Όσον αφορά δε στο πώς θα μπορούσε το κλίμα αυτό να επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ντράγκι για το τι στάση θα κρατήσει στο άμεσο μέλλον η ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τις όποιες αλλαγές στη νομισματική της πολιτική, η εκτίμηση είναι ότι δε θα υπάρξουν σημαντικά "νέα" πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ το Μάρτιο.

Η επιτυχία του θα κριθεί από τις προθέσεις της αγοράς και το συνολικό κλίμα, αλλά ταυτόχρονα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα αποτυπωθούν τα επόμενα βήματα από την πλευρά του ΥΠ.ΟΙΚ. στο πλαίσιο των συζητήσεων για το χρέος.

Οι μέχρι στιγμής προθέσεις της αγοράς, όπως έχουν αποτυπωθεί στο "ενδιαφέρον" των primary dealers, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους, εμφανίζονται καλές και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του εκδότη.

Κατά συνέπεια, η προσοχή φαίνεται να στρέφεται περισσότερο στο Νταβός και στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν μετά την απογευματινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Λαγκάρντ και κατά δεύτερο λόγο με τον κ. Μοσκοβισί.

Οι δηλώσεις αναμένεται να δώσουν μια ιδέα όσον αφορά στις προθέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικά στο θέμα της ανελαστικής (;) απαίτησης για νέα μέτρα στις συντάξεις στη διετία 2019-2020, που θα συνδέονται με τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.

Στην αγορά, πάντως, τα τελευταία 24ωρα δεν παρατηρείται κάποια σημαντική αλλαγή στην τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που παραμένει ισχυρή ιδιαίτερα στους βραχυμεσοπρόθεσμους τίτλους.

Πληροφορίες, που δεν έχουν διαψευστεί, αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ, με τη σύμφωνη γνώμη των συμβούλων του, στρέφει επίσης την προσοχή του σε εκδόσεις που είχαν εγκαταλειφθεί τα χρόνια της κρίσης. Ήτοι σε "έντοκα" μεγάλης διάρκειας, δηλαδή 12 και 18 μηνών, για τα οποία η ζήτηση και η εμπορευσιμότητα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Οι κινήσεις αυτές δίνουν μεγαλύτερη ευχέρεια ανακύκλωσης των υποχρεώσεων σε διάρκειες όπου οι αγορές μπορούν να είναι περισσότερο βέβαιες αναφορικά με τη φερεγγυότητα των κρατικών τίτλων.

Η Citigroup

Αν και η Citigroup εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο, ωστόσο υπογραμμίζει πως η οικονομία, αν και βελτιώνεται, παραμένει εύθραυστη, με τη λιτότητα να συνεχίζει να τη χτυπά τόσο φέτος όσο και το 2019.

Παράλληλα, εκτιμά ότι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα δε θα επιτευχθεί ούτε το 2018, αλλά ούτε και το 2019, υποδηλώνοντας ουσιαστικά ότι η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει "πακέτο" με τη μείωση των συντάξεων από την επόμενη Πρωτοχρονιά.

Όπως σημειώνει η Citi στη νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές "Global Economic Outlook and Strategy", το τέλος της προτελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης πλησιάζει και βλέπει αυξανόμενες πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να έχει πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά μετά τον Αύγουστο του 2018.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, αν και σε πολύ αργό ρυθμό, καθώς η κατάσταση της εγχώριας ρευστότητας παραμένει προβληματική, οι τραπεζικές καταθέσεις δεν ανακάμπτουν ουσιαστικά και τα capital controls εξακολουθούν να "χτυπούν" την ανάκαμψη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News