default-image

Προστατεύουμε το περιβάλλον, γυρνάμε πλάτη στην πλαστική τσάντα

Κρήτη
Προστατεύουμε το περιβάλλον, γυρνάμε πλάτη στην πλαστική τσάντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κεντρικό μήνυμα «Προστατεύουμε το περιβάλλον, γυρίζουμε την πλάτη στην πλαστική σακούλα» απευθύνεται στους κατοίκους της Κρήτης ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την ανάγκη αποφυγής της χρήσης τους.

«Η χρήση της πλαστικής σακούλας αν και μοιάζει μικρό ζήτημα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, επιβαρύνοντας δραματικά το περιβάλλον. Η ελαχιστοποίηση, έως και κατάργησή της, είναι απαραίτητη! Η δε χρέωσή της με το περιβαλλοντικό τέλος από τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα, συνιστά μέτρο αποθάρρυνσης για τη χρησιμοποίησή της. Κάλλιστα, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με τσάντες πολλαπλών χρήσεων για να μεταφέρουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης & Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. προχωρά σε ποικίλες δράσεις για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών. Απώτερος στόχος είναι να καταδειχθεί η ζημιά που προκαλούν οι λεπτές πλαστικές σακούλες στο περιβάλλον και ειδικότερα στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Επίσης, να κατανοηθεί η νέα νομοθεσία για τη λεπτή πλαστική σακούλα, η οποία επιβαρύνεται με περιβαλλοντικό τέλος από την 1η Ιανουαρίου 2018. Κυρίως όμως να δοθούν χρηστικές πληροφορίες για τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. μάλιστα, σε συνεργασία με τους δεκαεπτά Δήμους - μέλη του, προχώρησε στην παραγωγή 11.500 τσαντών πολλαπλών χρήσεων από ανακυκλωμένο πλαστικό, οι οποίες και θα διατεθούν στους καταναλωτές σε ειδικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στη Σητεία.

«Η αναγκαιότητα να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και η ευαισθησία μας για το περιβάλλον, μας δείχνουν τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης, σημειώνοντας επίσης ότι «με τα μικρά και τα απλά κάνουμε αλλαγές στα μεγάλα και σύνθετα. Βελτιώνουμε τις συνθήκες της ζωής μας. Φροντίζουμε το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Κάνουμε πράξη τον πολιτισμό του καταναλωτή. Με αυτόν τον τρόπο, παραδίδουμε στις επόμενες γενεές έναν κόσμο λίγο καλύτερο απ' ό,τι τον παραλάβαμε. Και σε αυτή την προσπάθεια, η συμμετοχή όλων μας είναι καθοριστική!».

Για να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την πλαστική σακούλα αρκεί να θυμηθούμε ότι το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης προσλαμβάνει τα τελευταία χρόνια επικίνδυνες διαστάσεις.

Απειλεί την υγεία των ανθρώπων, αφού σε έρευνες που έχουν γίνει, στα ψάρια που καταναλώνουμε εντοπίζονται κομμάτια από πλαστικά.

Ενδεικτικό είναι ότι το ένα στα δύο απορρίμματα στο βυθό είναι σακούλες, ενώ ο θάνατος στο 50% των θαλάσσιων οργανισμών που βρέθηκαν νεκρά, προκλήθηκε από τα πλαστικά στο γαστρεντερικό τους σύστημα.

Αξίζει επίσης να τονιστεί, ότι τα πλαστικά που επιπλέουν στις θάλασσες λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφώντας τοξικές χημικές ουσίες πριν καταλήξουν «τροφή» για τα ψάρια κάτι που μοιραία μεταφέρεται και στο τραπέζι μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα το 2017, η ετήσια κατανάλωση της πλαστικής σακούλας ξεπερνούσε τις 400 ανά κάτοικο - το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη - και από αυτές, μόλις το 1% ανακυκλώθηκε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News