Αλήθεια ή μύθος; Παχαίνουν ή όχι τα ζυμαρικά;

Υγεία
Αλήθεια ή μύθος; Παχαίνουν ή όχι τα ζυμαρικά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής τα ζυμαρικά, με πολλές θεωρίες να «πλανώνται» γύρω από αυτή την - ομολογουμένως - αγαπητή σε όλους τροφή.

Πέρα, όμως, από τη γευστικότητα και η νοστιμιά τους, τα ζυμαρικά κάνουν τους περισσότερους από εμάς να αναρωτιόμαστε για το αν συμβάλουν στη διατήρηση μιας προσεγμένης σιλουέτας.

Η θρεπτική τους αξία μας δίνει την απάντηση, καθώς τα μακαρόνια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, φολικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

Συνεπώς, τα ζυμαρικά κατατάσσονται μαζί με τα δημητριακά, στη βάση μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής και μάλλον μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γαρνίρισμα τους (όπως σάλτσες, κρέμα γάλακτος, βούτυρο) καθώς αυτό μπορεί να το απογειώσει θερμιδικά, όπως άλλωστε σε λιπαρά και αλάτι.

Τips για να απολαμβάνετε άφοβα τα ζυμαρικά σας:

Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τη σωστή ποσότητα. Αν είναι το κυρίως πιάτο σας, υπολογίστε ένα φλιτζάνι βρασμένα ζυμαρικά, ενώ αν είναι συνοδευτικό καλύτερα να περιοριστείτε στο μισό φλιτζάνι.

Χρησιμοποιήστε τυρί με χαμηλές θερμίδες και λιπαρά. Αν επιμένετε στη γευστική παρμεζάνα, προσπαθήστε να μην υπερβείτε τη μία κουταλιά της σούπας.

Μπορείτε να τα συνδυάσετε με λαχανικά. Αναμειγνύοντας ένα φλιτζάνι ζυμαρικά με δύο φλιτζάνια σάλτσα λαχανικών ή φρέσκια σαλάτα δημιουργείτε ένα χορταστικό και νόστιμο πιάτο.

Καλύτερα να αποφύγετε την κρέμα γάλακτος και να προτιμήσετε τη χρήση μιας κουταλιάς της σούπας λαδιού στη σάλτσα σας.

Δοκιμάστε να κάνετε τα ζυμαρικά σας σούπα. Προσθέστε τα σε μια χορτόσουπα, χρησιμοποιώντας ζωμό κότας ή λαχανικών.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News