Ειδήσεις

Οι Έλληνες θησαυρίζουν από τους Σκοπιανούς

Σύμφωνα με τον κ. Μελά που μίλησε στο ράδιο 98,4 η χώρα μας αποτελεί το «απόθεμα» του κεφαλαίου των Σκοπίων

Στο Ράδιο 9,84 και στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη μίλησε ο έγκριτος καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πάντειο, κ. Κώστας Μελάς, αναδεικνύοντας τη - σχεδόν άγνωστη - οικονομική σχέση της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κύριο Μελά, η χώρα μας αποτελεί το «απόθεμα» του κεφαλαίου των Σκοπίων, ούσα η τρίτη χώρα μετά τη Γερμανία και Αυστρία. Παράλληλα είναι ο τέταρτος οικονομικός εταίρος μετά τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σερβία, ενώ η Ελλάδα και, ιδίως, η Θεσσαλονίκη αποτελούν την «πύλη» του διαμετακομιστικού εμπορίου της ΠΓΔΜ, πράγμα που σημαίνει ότι το εμπόριο της χώρας γίνεται μέσω της Θεσσαλονίκης.

Οι σχέσεις… εξάρτησης από την Ελλάδα:

Ελληνική εταιρία τροφοδοτεί με πετρέλαιο τα Σκόπια, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια επέκτασης της ενεργειακής διασύνδεσης της Ελλάδας με τα Σκόπια και δημιουργίας συστήματος μεταφορά φυσικού αερίου.

Περίπου 200.000 κάτοικοι των Σκοπίων μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική τόσο για τουρισμό, όσο και για τις αγορές τους.

Τέλος, Έλληνες επιχειρηματίες, και κυρίως οι επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα, «κερδίζουν» από την οικονομική συνεργασία με τα Σκόπια, λόγω του χαμηλού μισθού.

Οι οικονομικές σχέσεις πρέπει να μετατραπούν σε πολιτικά συμφέροντα

Παρά το οικονομικό, όμως ζήτημα, η πολιτική, γεωπολιτική και γεωστρατηγική δίνει τον «τόνο» και στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Μελά, τα Σκόπια θα πρέπει να αποτελέσουν μια «ενδοχώρα» για τις οικονομικές διεργασίες της Ελλάδας.

Η Ελλάδα παίζει ήδη βασικό ρόλο, ο βασικός καθοριστικός παράγοντας της οικονομίας των Σκοπίων είναι η Ελλάδα, όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να μετουσιώσουμε αυτή την αλληλεξάρτηση της οικονομίας σε πολιτικά συμφέροντα.

Η ακτινογραφία της οικονομίας των Σκοπίων

Η οικονομία των Σκοπίων, η οποία βασίζεται στη γεωργία και την κλωστοϋφαντουργία, σύμφωνα με τον καθηγητή, εξαρτάται άμεσα από τις ξένες επενδύσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της οικονομίας των Σκοπίων: Συγκεκριμένα, το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων ανέρχεται στα 4.700 ευρώ, περίπου, το ΑΕΠ τους (για το 2016) αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ και η ανεργία φτάνει το 23,7 %.

Τοποθετήθηκε και για τα «εγχώρια» προβλήματα της οικονομίας

Ο κ. Μελάς μίλησε και για τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, αναφερόμενος ακόμη και σε «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο, αναλύοντας γιατί μέχρι το 2023 η έξοδος θα συνοδεύεται με επιτήρηση σε όλους τους τομείς, ακόμη και στην υπόθεση του χρέους.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια