Ειδήσεις

Κραυγή αγωνίας: Ζουν με το φόβο… θεομηνίας στο Γιόφυρο

Αγωνία και έντονη ανησυχία επικρατεί στους δημότες και κατοίκους των περιοχών πέριξ του Γιόφυρου ποταμού, όπως και των ρεμάτων της περιοχής Ξηροποτάμου-Αϊ Γιάννη Χωστού-Μαλάδων-Φοινικιάς, που ενόψει μιας αναπάντεχης θεομηνίας, κοιμούνται και ξυπνάνε με το φόβο μη τυχόν τα σπίτια, τα καταστήματα και οι περιουσίες τους πλημμυρίσουν, αναγκάζοντάς τους να ξεσπιτωθούν.

Οι κραυγές αγωνίας των πολιτών για άμεση ανάγκη καθαρισμού και αντιπλημμυρικών έργων ταράζουν τα ύδατα, προκαλώντας παρεμβάσεις βουλευτών αλλά και φορέων, που ζητούν από την Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν προτού, όπως λένε, είναι πολύ αργά.

Από την πλευρά τους, όμως, οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας ρίχνουν το "μπαλάκι" η μία στην άλλη αναφορικά με το ποιος έχει αρμοδιότητα στον καθαρισμό των ρεμάτων-ποταμών.

Αν και επιβεβαιώνουν ότι, καθένας από τη μεριά του, έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μην πλημμυρίσουμε, αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, απευχόμενοι το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που... ανοίξουν οι ουρανοί, ποτάμια και ρέματα να μετατραπούν σε χείμαρροι, με σπίτια και καταστήματα να θάβονται κάτω από τόνους νερού και λάσπης.

Στη Βουλή το θέμα

Ο προβληματισμός αυτός ήταν η αιτία που προκάλεσε και την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη προς τον υπουργό Εσωτερικών, σημειώνοντας πως «η κατάσταση που επικρατεί στον ποταμό Γιόφυρο και τα υπόλοιπα ρέματα των δυτικών συνοικιών του δήμου Ηρακλείου εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για καταστροφές από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στο χειμώνα, αλλά και για την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων και των παιδιών τους».

Μάλιστα, όπως κάνει γνωστό ο κ. Συντυχάκης, ήδη έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες για τη βρομιά και τη δυσωδία που επικρατεί, τα "δάση" από καλάμια, που αποτελούν εστίες τρωκτικών και άλλων βλαβερών ζωυφίων, για "χαβούζες" μέσα στα ρέματα με απόθεση λυμάτων, μπαζών, άλλων δομικών υλικών και σκουπιδιών, που ρυπαίνουν και μολύνουν την περιοχή και εμποδίζουν τη ροή του νερού, αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο. Και όλα αυτά δίπλα σε σπίτια, κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους συνάθροισης.

Ο ίδιος μάλιστα, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη τραγωδία που συντελέστηκε με την πλημμύρα στη δυτική Αττική, με τους δεκάδες νεκρούς, η οποία, όπως σημειώνει στην παρέμβασή του, «έφερε στο προσκήνιο τις ευθύνες για την παντελή έλλειψη αποτελεσματικών αντιπλημμυρικών έργων», συμμεριζόμενος το φόβο και την αγωνία των κατοίκων των εν λόγω επικίνδυνων για πλημμύρα περιοχών του Ηρακλείου, ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου και της Κρήτης συνολικότερα.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν παραλείπει να επισημάνει πως «στο Ηράκλειο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης και η κυβέρνηση προσπαθούν να αποφύγουν, ο καθένας από την πλευρά του, τις ευθύνες τους και αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα μέσω αντιπαραθέσεων ως προς τις αρμοδιότητες κάθε υπηρεσίας, με αποτέλεσμα την έλλειψη οποιασδήποτε αντιπλημμυρικής προετοιμασίας για τις περιοχές αυτές».

Τι μέτρα έχουν λάβει Δήμος και Περιφέρεια;

Έπειτα από επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη και με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου κ. Μαρίνο Παττακό, θέλοντας να δούμε σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού των ποταμών και των ρεμάτων της περιοχής μας, αλλά και τι αντιπλημμυρικά μέτρα έχουν ληφθεί, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Από τη μεριά του Δήμου, ο κ. Παττακός, ενημερώνοντας παράλληλα τον κόσμο που ανησυχεί, τόνισε πως, σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, όλα τα μέτρα και οι ενέργειες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου έχουν γίνει. Σημειώνοντας, ωστόσο, πως ο καθαρισμός των ρεμάτων και των ποταμών είναι καθαρά θέμα της Περιφέρειας, επισήμανε ότι «από το Δήμο Ηρακλείου καθαρίστηκαν έγκαιρα όλα τα φρεάτια. Έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος κάποιων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων με ενίσχυση του συστήματος των αγωγών ομβρίων σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου, όπως η οδός Ηρακλή, η Φοινικιά, το πάρκο Ερυθραίας και αλλού. Τα ποτάμια και τα ρέματα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η οποία απ' όσο γνωρίζω, προχώρησε στον καθαρισμό των επικίνδυνων σημείων. Μάλιστα, ο Δήμος, πρέπει να πούμε, καθάρισε ένα μικρό μέρος του ποταμού στον Καρτερό με δικά του μηχανήματα».

«Το ζήτημα "αντιπλημμυρικά έργα" είναι πολύ μεγάλο και δε λύνεται μόνο με την απομάκρυνση καλαμιών», τόνισε από την πλευρά της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, σημειώνοντας πως απαιτούνται σοβαρές μελέτες και έργα που θα δώσουν ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Για τα αντιπλημμυρικά υπάρχει μεγάλη ασάφεια, που ξεκινά από δύο υπουργεία, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους. Είναι όλοι μπλεγμένοι στο θέμα. Έχουμε κάνει προσπάθεια, προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τις αρμοδιότητες που ανήκουν στον καθένα. Καθαρισμός και αντιπλημμυρικά είναι διαφορετικά θέματα. Τα αντιπλημμυρικά θέλουν μεγάλες μελέτες, κονδύλια και φυσικά μεγάλο ρόλο παίζουν και τα φράγματα. Είναι τεράστιο πρόβλημα για να το δει κανείς με μια ερώτηση και με το υπουργείο να θέλει να δώσω άμεση ενημέρωση.

Αναφορικά με τους καθαρισμούς ρεμάτων, και εκεί υπάρχει ασάφεια στο νόμο. Ο νόμος λέει πως οι αγροτικοί Δήμοι έχουν τους καθαρισμούς των ρεμάτων, συνεπικουρούμενοι από την Περιφέρεια, ενώ για όσους Δήμους έχουν οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία ο καθαρισμός είναι δική τους αρμοδιότητα κατά το νόμο. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε καθαρισμούς στο Γιόφυρο, στον Καρτερό, στο Γαζανό κ.λπ. Η Περιφέρεια έχει κάνει ό,τι μπορούσε προκειμένου να μη διατρέχουμε μεγάλους κινδύνους. Το να αφαιρέσουμε τα καλάμια όμως δε σημαίνει ότι σώσαμε την κατάσταση. Ξαναλέμε, λοιπόν, ότι αυτό που απαιτείται είναι ουσιαστικές μελέτες και γενναίες χρηματοδοτήσεις, ώστε να γίνουν όλα τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα», είπε ο κ. Κουκιαδάκης.

Τι απάντησε ο Κουκιαδάκης;

Σε επίσημη απάντησή του, σήμερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου, κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αναφέρει ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί σε ποτάμια, μεταξύ των οποίων και ο Γιόφυρος, καθαρισμοί, οι οποίοι όμως δεν επαναλήφθηκαν το 2017, λόγω έλλειψης πόρων.

Αναφορικά με το τρέχον έτος, ο κ. Κουκιαδάκης ξεκαθαρίζει ότι έχουν ήδη συνταχθεί τεχνικά δελτία για τον καθαρισμό (μεταξύ άλλων) και του Γιόφυρου, προϋπολογισμού, σχεδόν, 250.000 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - απάντηση του κ. Κουκιαδάκη:

Απάντηση στο υπό χρον. έγγραφό σας αφορμή την υπ' αριθ. 916/23-1-2018 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή κ. Μ. Συντιχάκη «Ανάγκη Καθαρισμού & Αντιπλημμυρικών Έργων στον Ποταμό Γιόφυρο & στα Ρέματα της Περιοχής Ξηροπόταμου - Αη Γιάννη Χωστού - Μαλάδων - Φοινικιάς».

Το Έτος 2016: Μετά από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό της 8-6-2015 για την παροχή υπηρεσιών των εργασιών: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΗ (ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΠΟΤΑΜΩΝ), αρχικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 1.000.000 € (μαζί με το ΦΠΑ) , οι εργασίες κατακυρώθηκαν στην εταιρεία «ERGO Καλουδάκης Α.Ε.» με έκπτωση 60%.

Η σύμβαση ποσού 325.203,26 € υπεγράφη στις 17-12-2015.

Έγιναν καθαρισμοί κυρίως στους ποταμούς Γιόφυρο, Ξηροπόταμο, Καρτερό και Γαζανό σε μεγάλα τμήματα, όπου ήταν δυνατή η πρόσβαση και ανάλογα με το οικονομικό αντικείμενο.

Ενώ η υπηρεσία της Π.Ε με δικά της μέσα πραγματοποίησε επίσης κατά τόπους περιορισμένους καθαρισμούς, ανάλογα με τις δυνατότητές της.

Το 2017 δεν μπορέσαμε γιατί δεν είχαμε τους αναγκαίους πόρους, αλλά ούτε και τη δυνατότητα, λόγω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου να αναθέσουμε εργασίες καθαρισμού των υδατορεμάτων, έτσι, κάναμε ότι μπορούσαμε με τα ελάχιστα μηχανήματα που είχαμε στη διάθεσή μας. Πρέπει όμως να γίνει φανερό ότι στα υδατορέματα τα οποία διέρχονται από οικισμούς ή τα σχέδια πόλεως (Γιόφυρος, Καρτερός, Γαζανός, Ξεροπόταμος κλπ) υπάρχουν ιδιωτικές και δημόσιες ή δημοτικές υποδομές που αποτελούν την κύρια αιτία των πλημμυρικών φαινομένων, στα οποία είναι φανερό ότι αδυνατούμε να παρέμβουμε.

Για το Έτος 2018:

Έχουν συνταχθεί τεχνικά δελτία για να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες:

1.      «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε.

        ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΙΟΦΥΡΟΣ», προϋπ/σμού μελέτης 248.000 € (με ΦΠΑ)

2.      «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΡΕΜΑΤΑ ΞΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ - ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ», προϋπ/σμού μελέτης 248.000 € (με ΦΠΑ)

3.      «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΑΖΑΝΟΣ», προϋπ/σμού μελέτης 248.000 € (με ΦΠΑ)

4.      «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ», προϋπ/σμού μελέτης 248.000 € (με ΦΠΑ)

5.      «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΡΑΚΟΥΛΙΑΡΗ», προϋπ/σμού μελέτης 248.000 € (με ΦΠΑ)

6.      «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ», προϋπ/σμού μελέτης 248.000 € (με ΦΠΑ)

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ασάφειες του θεσμικού πλαισίου, απέστειλα στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου την υπό χρονολογία 29.12.2017 επιστολή μου, αντίγραφο της οποίας σας επισυνάπτω.

Κατά της 2594/12-07-2016 αποφάσεως του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με την οποία «ανέθεσε» στην Π.Ε. Ηρακλείου, χωρίς εξουσιοδότηση από το νόμο και κυρίως χωρίς χρηματοδότηση και εκτέλεση έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και των εργασιών συντήρησης στα υδατορέματα, ασκήσαμε ενώπιον του ΣτΕ την υπό χρον. 24-10-2016 αίτηση ακυρώσεως, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτουμε.  

Στην παραπάνω επιστολή μου προς τους Δημάρχους της Π.Ε. Ηρακλείου ανέφερα επί λέξει:

"Η αστυνόμευση και κατ' επέκταση ο καθαρισμός των υδατορεμάτων ρυθμίζεται με το άρθρο 209 παρ. 2θ του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιημένο με το άρθρο 4 του Ν. 4071/2012 ισχύει, «ασκείται» από τους Δήμους.

Οι πολίτες προφανώς δεν φέρουν ευθύνη για την πολυνομία, τις σκόπιμες ασάφειες του νόμου και αδιαφορούν για το ποιός είναι αρμόδιος, αλλά δικαίως αγωνιούν διαχρονικά και περισσότερο σήμερα μετά τα δραματικά γεγονότα της Αττικής, για τους κινδύνους που δημιουργούνται. Συνεπώς, όλοι έχουμε χρέος χωρίς δογματισμούς, υπεκφυγές και νομικισμούς, να συνεννοηθούμε κατ' αρχήν μεταξύ μας, να συνεργασθούμε και να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας, ώστε να γνωρίζουμε όλοι τι οφείλει να κάνει κάθε οργανισμός, αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν που να απευθυνθούν για το πρόβλημά τους.

Τέλος, πρέπει να γίνει κατανοητό, για να αρθούν παρεξηγήσεις, ότι, αν είχαν κατανοηθεί από τους αποδέκτες τους οι διαχρονικές επισημάνσεις μας -προφορικές αρχικά και έγγραφες στη συνέχεια- για τις ευθύνες καθενός, δεν θα «έδειχναν» με τόση χαλαρότητα την περιφέρεια ως αρμόδια για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων ή και εγκαταστάσεών τους ακόμη, οι οποίες έχουν ανεγερθεί νομίμως ή παρανόμως σε υδατορέματα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στην οποία συμμετείχε και η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι

Α)  οι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού πρέπει να απαιτήσουμε από το κεντρικό κράτος:

-      Να εγκαταλείψει τη λογική του Ποντίου Πιλάτου

-      Να πάψει να δείχνει την αυτοδιοίκηση συνολικά ως υπεύθυνη για τα τραγικά γεγονότα της Μάντρας.

-      Να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης κλίμακος απαιτούνται (φράγματα κυρίως, άρση επικίνδυνων εγκαταστάσεων και κατασκευών κλπ.) για την αντιπλημμυρική θωράκιση ευαίσθητων περιοχών.

-      Να αποδώσει στους Ο.Τ.Α. τους αναγκαίους και θεσμοθετημένους πόρους που απαιτούνται για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό των υδατορεμάτων.

Β)    Οι O.T.A. πρώτου και δεύτερου βαθμού πρέπει να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε για την αποσαφήνιση του ασαφούς θεσμικού πλαισίου, ώστε να αναλάβει καθένας από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης τις ευθύνες που του αναλογούν."

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια