default-image

«Φωτιά και λάβρα» το πετρέλαιο, εν μέσω… «ψύχους»

Οικονομία
«Φωτιά και λάβρα» το πετρέλαιο, εν μέσω… «ψύχους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φωτιά και λάβρα»: Έτσι σχολιάζεται από το καταναλωτικό κοινό το κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή του να ξεπερνά το ένα ευρώ.

Με το κύμα ψύχους να έχει κατακλύσει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει αισθητά ακόμη και στην Κρήτη, οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν "βαθιά" το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο έχει αυξηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, όμως, η ζήτηση παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα - ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά σπίτια δεν έχουν βάλει πετρέλαιο τους προηγούμενους μήνες, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές θερμοκρασίες - διότι ακριβώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης στον καυστήρα και να ανάψει τα καλοριφέρ.

Σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 χωρών με την ακριβότερη βενζίνη και γενικότερα τα ακριβότερα καύσιμα στον κόσμο και αυτό το οφείλει στην εξαιρετικά υψηλή φορολογία, που επιβλήθηκε ως μέρος των δημοσιονομικών μέτρων των μνημονίων που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα.

Οι τιμές

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο νομό Ηρακλείου ξεκινά από τα 0,997 ευρώ το λίτρο, ενώ σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 1 ευρώ, με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων. Στη χώρα γενικότερα, οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα (1,112 ευρώ το λίτρο), στις Κυκλάδες (1,170 ευρώ το λίτρο), στη Λέσβο (1,131 ευρώ το λίτρο), στα Χανιά (1,036 ευρώ το λίτρο), στην Κέρκυρα (1,082 ευρώ το λίτρο) και στην Ευρυτανία (1,091).

Η αγορά αποδίδει την υποτονική ζήτηση και στον περιορισμό κατά το ήμισυ του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Το Δεκέμβριο η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε κατά 30% και το 15νθήμερο του Ιανουαρίου κατά 39%. Και όλα αυτά την ώρα που μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για όσους υπέβαλαν αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης έως και τις 15 Ιανουαρίου. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι και τις 31 Μαΐου, που θα παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η πληρωμή θα γίνει έως και τις 30 Ιουνίου. Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος αφορά στις αγορές από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και τις 30 Απριλίου 2018.

Πώς να κάνετε αίτηση στο TAXISnet;

Η είσοδος στην εφαρμογή για το πετρέλαιο θέρμανσης γίνεται από την ιστοσελίδα της aade.gr και στις "υπηρεσίες προς πολίτες" πατώντας την επιλογή "Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης" και κατόπιν την "Είσοδο στην εφαρμογή" που θα οδηγεί ΕΔΩ.

Κατόπιν:

* Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ.

* Επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία.

* Επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (οπότε συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη).

* Συμπληρώστε τον ΙΒΑΝ λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα.

* Αποδεχθείτε τους σχετικούς όρους.

* Επιλέξτε "υποβολή αίτησης".

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News