Ειδήσεις

ΧΑΠ: Αμελούν τη θεραπεία λόγω οικονομικής ανέχειας

Σοκαριστικά τα στοιχεία για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια από την οποία πάσχουν 300.000 Έλληνες χωρίς να το γνωρίζουν

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια από την οποία πάσχουν 300.000 Έλληνες χωρίς να το γνωρίζουν και συνολικά 600.000, φθάνοντας στο 8% του πληθυσμού της χώρας.

Πρόκειται για την 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως και αναμένεται να σκαρφαλώσει στην 3η θέση το 2020. Στο Ρέθυμνο ασθενείς αμελούν τη θεραπεία τους λόγω της οικονομικής ανέχειας με την κατάσταση ακόμα χειρότερη στην ενδοχώρα του νομού.

Θύμα της οικονομικής κρίσης ακόμη και η υγεία. Ασθενείς στο Ρέθυμνο παραδέχονται στους θεράποντες ιατρούς τους, ότι δε λαμβάνουν θεραπεία για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια λόγω του κόστους των φαρμάκων, ενώ η προσέλευση στην πνευμονολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει αυξηθεί κατά 30% λόγω της αδυναμίας των ασθενών να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς.

Αιτίες: Κάπνισμα, τζάκι και ξυλόσομπα

Το περιβάλλον εχθρικό ακόμα και σε όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Καλλέργης, διαπιστώνεται μια τάση διακοπής του τσιγάρου, όμως ενώ απαγορεύεται, το κάπνισμα συνεχίζεται ως τακτική ακόμη και στους χώρους του νοσοκομείου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που δεν προσέχουν την ΧΑΠ από την οποία πάσχουν και φθάσουν στο σημείο να σημειώσουν 2 με 3 παροξυσμούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη συνέχεια θα καταλήξουν.

Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, όπου μαζί με την ασυδοσία στο κάπνισμα, η θέρμανση στο σπίτι είναι συνήθως από τζάκι ή ξυλόσομπα που επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως αναφέρει η Μαρία Αντωνοπούλου, οικογενειακή γιατρός στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου.

Μια σπιρομέτρηση λοιπόν είναι η αρχή της θεραπείας της ΧΑΠ, μιας ασθένειας για την οποία επιβάλλεται η υπεύθυνη παρακολούθησή της, λόγω των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας σε αντίθετη περίπτωση...

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια