Αυξημένο ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι νέες αντικειμενικές

Κρήτη
Αυξημένο ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι νέες αντικειμενικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς μέχρι την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να εξοφλήσουν την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Μετά; Δυστυχώς, το οικονομικό βάρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει και συνέχεια...

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς και τις αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που έρχονται το Μάρτιο, αναμένεται να φέρουν νέες αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κύριο και συμπληρωματικό, αλλά και σε όλους τους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αντικειμενικές αναμένεται να αυξηθούν σε πιο φθηνές περιοχές, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις να τις θέλουν να μειώνονται σε ακριβές περιοχές.

Με δεδομένο ότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή ευρώ ανά κλιμάκιο τιμής ζώνης, πληροφορίες θέλουν επίσης η όποια αύξηση σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης να συνοδεύεται και από προσαρμογή των συντελεστών, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Προκειμένου όμως να μη δημιουργηθεί εισπρακτικό κενό, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως, εκτιμάται ότι θα τροποποιηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος.

Υπενθυμίζεται ότι συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα οι συντελεστές μέχρι τα 500.000 ευρώ και να αυξηθούν σημαντικά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, έτσι ώστε να καλυφθεί η "τρύπα" από τη μείωση του κύριου φόρου.

Μια λύση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να ενταχθούν στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και τα αγροτεμάχια, τα οποία σήμερα εξαιρούνται.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως σχεδιάζεται να ξεκινήσει φέτος να εισπράττεται νωρίτερα, πιθανόν και από τον Ιούλιο, και να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους.

Σχολιάζοντας την αλλαγή στις αντικειμενικές τιμές και τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και το πώς αυτή θα επηρεάσει τα ακίνητα στην Κρήτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων-δικηγόρος Κώστας Αράπογλου τόνισε:

«Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, το κράτος φιλοδοξεί να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ. Συνεπώς για να τα εισπράξει βεβαιώνει περισσότερο ποσό γύρω στα 3,2 με 3,5 δισ., γνωρίζοντας πως κάποιοι αδυνατούν να πληρώσουν. Αυτό πρακτικά στην τσέπη του ιδιοκτήτη ακινήτου σημαίνει πως οι ανακατατάξεις που θα γίνουν και εάν καθιερωθεί κάποιο αφορολόγητο, θα έχουν ως συνέπεια κάποιοι να αναγκαστούν να πληρώσουν λιγότερα και κάποιοι άλλοι περισσότερα. Αυτό, βέβαια, συνδέεται και με την αλλαγή που αναμένεται στις αντικειμενικές αξίες, αφού ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου οι τιμές των αντικειμενικών θα αυξηθούν, θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ, ενώ στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν, θα πληρώσουν λιγότερα», είπε ο κ. Αράπουγλου.

Γενικότερα, πάντως, όσον αφορά στην εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην Κρήτη και δη στο Ηράκλειο, όπως σημείωσε ο κ. Αράπουγλου, υπάρχει ζήτηση σε ό,τι αφορά μισθώσεις αλλά και αγοραπωλησίες ακινήτων, όμως, που σχετίζονται μόνο με τον τουρισμό, λόγω της προβλεπόμενης περαιτέρω αύξησης του τουρισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ζήτηση αυτή τη στιγμή έχουν μόνο ακίνητα τα οποία προορίζονται να γίνουν ξενοδοχεία ή καταλύματα, και η ζήτηση παρουσιάζεται απ' όσους επιθυμούν να επενδύσουν στον τουρισμό.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, λίγο πριν την εκπνοή του περασμένου έτους καταγράφηκε μια μικρή έως ανεπαίσθητη αύξηση αγοραπωλησιών, που οφειλόταν στην προοπτική ότι θα επιβαλλόταν ο φόρος υπεραξίας, ο οποίος όμως τελικά δεν επιβλήθηκε.

Ο κ. Αράπογλου επισημαίνει για πολλοστή φορά πως αυτό που θα μπορέσει να αποτελέσει έναυσμα για να ξεκινήσουν οι αγοραπωλησίες και να πάψει η πτώση που παρουσιάζεται στην κτηματαγορά είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Οι υπόλοιποι φόροι: Βαθιά το χέρι στην τσέπη

Μεταξύ άλλων, οι φόροι που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών και βαρύνουν τον ιδιοκτήτη, ο οποίος καλείται κάθε λίγο και λιγάκι να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, είναι οι εξής:

- ΤΑΠ: Εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους Δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰-0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

- ΦΠΑ στα νέα ακίνητα: Υπολογίζεται με συντελεστή 24% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

- Φόρος μεταβίβασης: Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

- Φόρος χρησικτησίας: Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

- Φόρος ανταλλαγής: Ο φόρος ανταλλαγής-συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%.

- Δημοτικός φόρος: Ο δημοτικός φόρος, που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

- Τέλη νομικών: Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών, που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

- Φόρος κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτου.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News