default-image

Πέντε εμπόδια πριν την οριστική έξοδο από τα μνημόνια

Οικονομία
Πέντε εμπόδια πριν την οριστική έξοδο από τα μνημόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πέντε τεστ, που θα κρίνουν αν η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα είναι όντως τόσο "καθαρή" όσο ελπίζουν οι εκπρόσωποί της, κάνουν λόγο με δημοσίευμά τους οι "Financial Times", που θέτουν το κεντρικό ερώτημα αν αυτή η στιγμή θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη για την επιστροφή της χώρας στη δημοσιονομική ομαλότητα.

Σύμφωνα με τους "Financial Times", το πρώτο τεστ αφορά στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, το οποίο έχει μειωθεί αρκετά, με την επίδοση των διετών ελληνικών ομολόγων να είναι χαμηλότερη από την απόδοση των αντίστοιχων τίτλων του αμερικανικού δημοσίου αυτό το μήνα. Αν και αυτή δεν είναι η πιο χαρακτηριστική άμεση σύγκριση, «αποτελεί ωστόσο μια εντυπωσιακή απεικόνιση της έκτασης στην οποία έχει μειωθεί η νευρικότητα της αγοράς σχετικά με την Ελλάδα».

Το δεύτερο αφορά στην πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο δεν κατέγραψε περαιτέρω άνοδο μετά το "ράλι" που έκανε το περασμένο καλοκαίρι, παρά τα κέρδη που κατέγραψαν άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα δημοσιεύματα επενδυτών από ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών που συρρέουν στην Αθήνα για την αγορά περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλές τιμές αποτελούν μια πρώτη ένδειξη ότι οι επενδύσεις βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη σημαντική επίδραση στις εισηγμένες εταιρείες.

Το τρίτο τεστ αφορά στην άντληση κεφαλαίων που σχεδιάζει η Ελλάδα φέτος με εκδόσεις ομολόγων. Το 2018 λήγουν ελληνικοί κρατικοί τίτλοι, αξίας άνω των 16 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν βραχυπρόθεσμους τίτλους που ανανεώνονται.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα άντλησε με την επιτυχή επάνοδό της στις αγορές νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ, αν και μεγάλο μέρος τους αφορούσε στην ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Προχώρησε επίσης στην ανταλλαγή ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ σε πέντε νέους τίτλους, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη ρευστότητα των συναλλαγών. Οι χώρες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα τώρα αν θα δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους - ένα κρίσιμο θέμα που το ΔΝΤ θέλει να έχει αντιμετωπιστεί πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Το τέταρτο εμπόδιο είναι ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους κατέχονται από χώρες της Ευρωζώνης - περιλαμβανομένων των δύο ταμείων διάσωσης της Ευρωζώνης. Αν και η Ελλάδα επιζητάει την αύξηση της ρευστότητας του χρέους της με την ενοποίηση υφιστάμενων ομολόγων και τις σχεδιαζόμενες νέες εκδόσεις φέτος, η έκτασή τους επισκιάζεται από τα ποσά που κατέχουν οι (επίσημοι) πιστωτές της που δε διαπραγματεύονται το χρέος της, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Το πέμπτο εμπόδιο έχει άμεση σχέση με την πορεία του δημόσιου χρέους της χώρας. Αν και η χώρα μας ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, ωστόσο το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το επόμενο έτος στο ποσοστό του 184%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η ελληνική οικονομία έχει να διανύσει όχι και πολύ μικρό δρόμο για την πραγματική λύση της κρίσης χρέους, όπως σημειώνει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News