default-image

Βιάννος: Η απόφαση για αρπαγή και ξυλοδαρμό 71χρονου

Κρήτη
Βιάννος: Η απόφαση για αρπαγή και ξυλοδαρμό 71χρονου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθώοι οι δύο, ένοχος ο ένας. Αυτή ήταν η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τα τρία άτομα που δικάζονταν σήμερα Δευτέρα για την υπόθεση της αρπαγής και του ξυλοδαρμού ενός 71χρονου Κρητικού, που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2011 με φόντο μια ζωοκλοπή, στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου.

Σχεδόν επτά χρόνια μετά το επίμαχο συμβάν, η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο μόνο τον ένα εκ των τριών κατηγορουμένων, στον οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Ο τελευταίος, ωστόσο, αναμένεται να αποφυλακιστεί, με το νόμο «Παρασκευόπουλου», καθώς έχει ήδη παραμείνει ένα χρόνο στη φυλακή.

Αναφορικά με τους δύο συγκατηγορούμενούς του, η Έδρα τους απήλλαξε αμφότερους: Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε αθώο τόσο τον Βιαννίτη που κατηγορείτο ως ηθικός αυτουργός στην υπόθεση, όσο και τον έτερο Κρητικό, ο οποίος -μέχρι σήμερα- φερόταν να άρπαξε και να ξυλοκόπησε τον ηλικιωμένο, μαζί με τον καταδικασθέντα.

Ειδικότερα, ο μέχρι πρότινος φερόμενος ηθικός αυτουργός αθωώθηκε, καθώς, -όπως ανέφερε στη «Νέα Κρήτη» ο συνήγορος υπεράσπισής του, Γιώργος Κοκοσάλης-, αποδείχθηκε πως το μόνο που έκανε είναι να βάλει κτηνοτρόφους να ψάξουν να ρωτήσουν για τα κλεμμένα του ζώα. Εξάλλου, ο έτερος κατηγορούμενος που αθωώθηκε, απέδειξε ότι κατά την τέλεση της πράξης, δεν βρισκόταν καν στην Κρήτη, αλλά στην Αθήνα.

Με τη σειρά του, ο καταδικασθείς υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον της Έδρας ότι ο ίδιος πήγε μαζί με το φερόμενο θύμα στην Μονή Επανωσήφη, προκειμένου ο τελευταίος να ορκιστεί ότι δεν είχε σχέση με τη ζωοκλοπή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το συγκεκριμένο κατηγορούμενο, με το που έφτασαν στο μοναστήρι, ο ηλικιωμένος φέρεται να αρνήθηκε να ορκιστεί, γεγονός το οποίο φέρεται να εξόργισε τον κατηγορούμενο, πείθοντάς τον ότι αυτός βρίσκεται πίσω από τη ζωοκλοπή.

Τελικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον έναν εκ των τριών που κάθισαν στο εδώλιο. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δικαζόταν για αρπαγή, ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ωστόσο, το δικαστήριο τον απήλλαξε από την πράξη της ληστείας, ενώ μετέτρεψε ακόμη την πράξη της αρπαγής (η οποία είναι κακούργημα) σε παράνομη κατακράτηση (που είναι πλημμέλημα). Τελικά του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών για την παράνομη κατακράτηση και ποινή τριών ετών για την επικίνδυνη σωματική βλάβη. Η συνολική ποινή που του επιβλήθηκε, κατά συγχώνευση, ήταν 4 έτη.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2017 από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Τότε είχε επιβληθεί και στους τρεις κατηγορούμενους ποινή κάθειρξης 11 ετών. Είχε δοθεί ωστόσο αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του φερόμενου ηθικού αυτουργού. Στον αντίποδα, οι δύο συγκατηγορούμενοί του, οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Το χρονικό

Το συμβάν έλαβε χώρα στις 7 Απριλίου του 2011: Κάτοικος οικισμού της Βιάννου, ο οποίος είχε χάσει 25 αρνιά, υποπτευόταν ότι τα ζώα του είχαν κλαπεί από τον 71χρονο συγχωριανό του. Ο καταδικασθείς φέρεται να κατακράτησε παράνομα και να έδειρε τον ηλικιωμένο, ο οποίος είχε εντοπιστεί δαρμένος, πολλά χιλιόμετρα μακριά από το χωριό του και συγκεκριμένα στην Καρκαδιώτισσα. 

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News