Εισέπραξαν μόνο υποσχέσεις για τη διώρυγα του Μύρτου

Κρήτη
Εισέπραξαν μόνο υποσχέσεις για τη διώρυγα του Μύρτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο υποσχέσεις για λύσεις στο θέμα της κατασκευής της προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου και στην εξυγίανση της αγοράς των κηπευτικών πήρε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μανόλης Μιχαλάκης, από τους γενικούς γραμματείς του ΥΠΑΑΤ Χαράλαμπο Κασίμη και Νίκο Αντώνογλου.

Πέρασαν περισσότεροι από τρείς μήνες από την ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Κασίμης, είχε επισκεφτεί στις 13 Οκτωβρίου του 2017 το Φράγμα Μπραμιανών και μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, είχε υποσχεθεί, ότι, μόλις γυρίσει στην Αθήνα, θα ερευνήσει τις δυνατότητες για επίσπευση της διαδικασίας δημοπράτησης της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου.

«Ο κ. Κασίμης επανέλαβε στη συνάντηση μας, στο γραφείο του το πρωί της Δευτέρας, ότι έχουμε στα χέρια μας ολοκληρωμένη ώριμη μελέτη για να μπορέσει να γίνει η νέα προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου, όπως και τα αρδευτικά έργα του Οροπεδίου. Η χώρα μας, όμως όφειλε να λύσει δυο εκκρεμότητες που είχε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και που αποτελούσαν προϋπόθεση για να γίνουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Τα κατάφερε και το έκανε έγκαιρα.

Η μία αφορά στην κοστολόγηση του νερού και η δεύτερη στην επικαιροποίηση των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών απορροής. Και τα δυο έγιναν και όλα τα στοιχεία έχουν ήδη σταλεί στην Ε.Ε. η οποία ελπίζουμε ότι θα απαντήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή μέσα σε ένα εξάμηνο.

Ο κ. Κασίμης μας είπε ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει θετικά στο αίτημα μας και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι προκηρύξεις και οι εντάξεις των εγγειοβελτιωτικών έργων», είπε βγαίνοντας από το ΥΠΑΑΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης συνοδευόμενος από τη γραμματέα του κ Κατερίνα Τσικαλουδάκη.

Η πολιτεία οφείλει να δώσει προτεραιότητα στο μοναδικό ώριμο εγγειοβελτιωτικό έργο που έχει να κάνει με την κατασκευή της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου που θα αντικαταστήσει την τρύπια παλιά προσαγωγό, η οποία δεν μπορεί πλέον επειδή είναι κατεστραμμένη εντελώς, να μεταφέρει νερό στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, καθώς αυτό χάνεται στο δρόμο, και υπάρχει ο φόβος τους επόμενους μήνες, να μην φυτευτεί ο κάμπος της Ιεράπετρας, καθώς θα έχει αδειάσει από νερό το Φράγμα.

Μπάχαλο οι λαϊκές αγορές

Ακολούθησε συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα λαϊκών αγορών γ.γ. του ΥΠΑΑΤ κ Νίκο Αντώνογλου, στην οποία τέθηκε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας το θέμα των «βαπτίσεων» και της αναρχίας που έχει παρατηρηθεί σε προϊόντα της Ιεράπετρας, τα οποία διακινούνται σε λαϊκές αγορές της Αθήνας, όπου εμφανίζονται να προέρχονται από άλλες περιοχές, όπως π.χ. της Λακωνίας.

Ζητήθηκε επιτακτικά η αυστηροποίηση των ελέγχων για τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Ν. Αντώνογλου υποσχέθηκε να βοηθήσει ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των λαϊκών αγορών, βάζοντας κανόνες στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων με στόχο της υποστήριξη της ντόπιας παραγωγής και την πάταξη των κάθε είδους παρανομιών.

Από τους δυο γραμματείς του ΥΠΑΑΤ δεν αναλήφθηκε στη συζήτηση που έγινε, καμία δέσμευση για αλλαγή του φορολογικού και του ασφαλιστικού των αγροτών, εάν η χώρα μας δεν βγει προηγουμένως από τα μνημόνια.

Στη συνάντηση που έκλεισε στο ΤΠΑΑΤ ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, δεν έδωσαν το παρόν άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και του Δήμου αν και είχαν προσκληθεί.

Στο μεταξύ τις 11.00 το πρωί της Τρίτης 23 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί μια νέα συνάντηση με εκπροσώπους Οργανώσεων Παραγωγών από όλη τη χώρα, οι οποίοι θα συναντήσουν τον Υπουργό Α.Α.Τ. κ Βαγγέλη Αποστόλου. Τις οργανώσεις παραγωγών της Ιεράπετρας θα εκπροσωπήσει ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Κεντρικό θέμα και αίτημα των οργανώσεων παραγωγών είναι, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τις Ο.Π. στη διάλυση και το κλείσιμο. Ζητούν επιστροφή του συντελεστή φορολόγησης στο 13% καθώς οι νέοι αυξημένοι συντελεστές τιμωρούν εκείνους που παράγουν, καθώς και αποσύνδεση του ΕΦΚΑ από το εισόδημα για να είναι εφικτό να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε μήνα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News