Ανοίγει η σκακιέρα για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Κρήτη
Ανοίγει η σκακιέρα για τα κοιτάσματα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χέρια τους από ικανοποίηση τρίβουν στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αφού βλέπουν - όσο εξελίσσεται ο διεθνής διαγωνισμός για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης - να αυξάνονται συνεχώς οι ενδιαφερόμενοι "μνηστήρες"!

Την επενδυτική σκακιέρα που έχει στηθεί γύρω από τον ορυκτό πλούτο της Κρήτης ήρθε να ανοίξει για τα καλά το ενδιαφέρον τριών ακόμα ισχυρών παικτών του παγκόσμιου πετρελαϊκού χάρτη. Παικτών μάλιστα - εν προκειμένω της ιταλικής ΕΝΙ, της ισραηλινής Delek και της αμερικανικής Noble - που όχι μόνο διακρίνονται για την αξιοπιστία τους, αλλά έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί επενδυτικά στη "γειτονιά" μας, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Το γεγονός αυτό προξενεί διπλή ικανοποίηση στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και στον αρμόδιο φορέα του διαγωνισμού, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, που εξαρχής δεν έχουν κρύψει μια μεγάλη όσο και εύλογη επιθυμία: την εμφάνιση πολλών "μνηστήρων" επενδυτών και τους επενδυτικούς "γάμους" μεταξύ τους, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής έκβαση στο εγχείρημα αξιοποίησης των κρητικών υδρογονανθράκων.

Εγχείρημα που έχει δύο μεγάλα "αγκάθια": τις αυξημένες τεχνικές δυσκολίες και απαιτήσεις λόγω γεωμορφίας, βάθους κ.τ.λ. και το μεγάλο κόστος που εκτιμάται πάνω από 1,2 δισ. δολάρια!

«Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο» είναι λοιπόν το... μότο στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που βλέπει να εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον και από άλλους πετρελαϊκούς κολοσσούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ιδίως στις θαλάσσιες περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης.

Μέχρι τώρα έχουμε το δεδομένο ενδιαφέρον μιας ηχηρής επενδυτικής κοινοπραξίας που έχουν συστήσει ο αμερικανικός κολοσσός ExxonΜobil, ο γαλλικός κολοσσός Total και τα ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια).

Τώρα εμφανίζονται στο προσκήνιο ως ενδιαφερόμενοι "μνηστήρες" τρεις ακόμα ισχυροί παίκτες. Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η ιταλική ΕΝΙ, η ισραηλινή Delek και η αμερικανική Noble σκανάρουν... κάθε δεδομένο και κάθε πληροφορία για τους ανοικτούς διαγωνισμούς της παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στα δύο προαναφερόμενα "οικόπεδα", της Μεγαλονήσου καθώς και εκείνου του Ιονίου.

Έμφαση δίνεται όμως στο Λιβυκό Πέλαγος, όπου το διαγωνισμό έχουν προκαλέσει οι πολυεθνικές της Total και ExxonMobil μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.).

Αποκαλυπτικά εμφανίζονται και κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο Reuters, το οποίο μετέδωσε πως η ιταλική ΕΝΙ, που κάνει γεωτρήσεις στην Αίγυπτο, αγόρασε ήδη πακέτα σεισμικών δεδομένων της Κρήτης προκειμένου να τα μελετήσει - κάτι για το οποίο ετοιμάζονται (αν δεν το έχουν κάνει) και οι άλλες δύο εταιρείες.

Η καταληκτική περίοδος εκδήλωσης επίσημου ενδιαφέροντος για τα δύο θαλάσσια "οικόπεδα" της Κρήτης και το ένα στο Ιόνιο είναι στις αρχές Μαρτίου. Τότε λήγει η προθεσμία 90 ημερών της δημοσίευσης του διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ε.Ε. Βεβαίως αυτή είναι η πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, που είναι το "κυρίως πιάτο", όταν και οι εταιρείες θα κληθούν μαζί με τις δεσμευτικές προσφορές να διαβουλευτούν με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί των τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Εκεί δηλαδή θα γίνει με απλά λόγια ένα "παζάρι".

Μέχρι τότε το ανεπίσημο ενδιαφέρον μοιάζει να έχει χτυπήσει πραγματικά "κόκκινο". Ήδη πέντε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως οι ENI, Delek, Noble, Total και ExxonMobil, που βρίσκονται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συμμετέχοντας σε έρευνες από το Ισραήλ και την Κύπρο μέχρι και την Αίγυπτο και έχοντας σχεδιάσει δεκαπενταετή και πάνω επιχειρηματικά πλάνα, ετοιμάζονται να "κονταροχτυπηθούν" για τον ορυκτό πλούτο στα νότια της Κρήτης.

Βεβαίως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το επενδυτικό ενδιαφέρον να εκφράζεται και επί του πρακτέου. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) που είναι αρμόδια για τις διαδικασίες και κάπου προς τα τέλη Μαΐου θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τους προτιμητέους επενδυτές.

Επίσκεψη Γ. Σταθάκη: Ο ρόλος του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ικανοποίηση, συγκρατημένη αισιοδοξία και υπομονή ήταν το τρίπτυχο στίγμα που έδωσε για το εγχείρημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, είπε πως έχει περάσει πλέον σε ένα νέο στάδιο, με αφορμή το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τόσο για τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, όσο και για το οικόπεδο της Κέρκυρας.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο κ. Σταθάκης είπε πως έχει επίσης ενεργοποιηθεί ο διαγωνισμός για την έρευνα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά του νησιού, ο οποίος προκλήθηκε από το ενδιαφέρον διαφόρων εταιρειών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε λόγο για αναβάθμιση της εταιρείας διαχείρισης των υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα ανοίγει και ένας διάλογος με τα πανεπιστήμια, όπου υπάρχει ισχυρή έρευνα και γνώση στον τομέα αυτό.

Για το Πολυτεχνείο Κρήτης ο κ. Σταθάκης είπε πως «το Ίδρυμα έχει μια πολύ ισχυρή παράδοση στον τομέα αυτό και η συζήτηση θα γίνει για να βρεθούν τρόποι να στηριχτεί για να έχει ένα ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία και στη νέα φάση που διανύουμε».

Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της σχολής, κ. Μανόλης Μανούτσογλου, είπε ότι το τμήμα έχει να επιδείξει μακρόχρονη έρευνα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ενώ σε ό,τι αφορά την ενέργεια εδώ και χρόνια, όπως ειπώθηκε, έχει ξεκινήσει έρευνα τόσο για φυσικό αέριο όσο και για υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Μανούτσογλου είπε ακόμη πως το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων έχει διαπιστώσει πως αυτό που υπάρχει στην Κρήτη, και το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι οι ιαματικές πηγές που μπορούν να συνδεθούν και με το κομμάτι τουρισμού του νησιού.

Όπως είπε ο κοσμήτορας της σχολής, έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί πόσες από αυτές έχουν στο πέρασμα των χρόνων επιβιώσει.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News