Έντομο – «εχθρός» για τα δέντρα από την Ασία στην Κρήτη -vid

Κρήτη
Έντομο – «εχθρός» για τα δέντρα από την Ασία στην Κρήτη -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα έντομο που έρχεται από την Ασία, έκανε εμφανή την παρουσία του και στα δέντρα Μουριάς στον Δήμο Ηρακλείου αποτελώντας μία μεγάλη απειλή για την πανίδα.

Ξερά και ημίξερα κόβονται και καταστρέφονται με ταφή ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης του, με καταστροφικά αποτελέσματα. Πρωτοφανές φαινόμενο το οποίο καταγράφεται για πρώτη φορά στον Δήμο Ηρακλείου και αποτελεί την πρώτη καταγραφή στον ελληνικό χώρο!

Πρόκειται για το Xylotrechus chinensis.

Στον Δήμο Ηρακλείου, η αντίστροφη μέτρηση για τις μουριές ξεκίνησε πέρυσι, με την ταχεία νέκρωση δέντρων μουριάς και την ταυτόχρονη παρουσία πολλαπλών οπών κατά μήκος των κορμών δέντρων.

Συνεχίζονται οι κοπές δέντρων

Η κοπή δέντρων μουριάς συνεχίζεται στο Ηράκλειο, εικόνες που προκάλεσαν ποικίλα σχόλια σε δημότες, όπως έγινε πρόσφατα και στην περιοχή της Βίγλας.

Λόγω της έξαρσης του προβλήματος με ξυλοφάγα έντομα, ο Δήμος Ηρακλείου εντείνει τις προσπάθειες με στόχο να βάλει φρένο στην εξάπλωση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Δήμο Ηρακλείου υπάρχουν 4.200 μουριές ενώ το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 200.

Μάλιστα, τον ερχόμενο Μάιο η υπηρεσία θα τοποθετήσει ειδική κόλλα στον κορμό του δέντρου.

Το έντομο αυτό έχει εντοπιστεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν σε Γερμανία και Αμερική, το 2008 και το 2011 αντίστοιχα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την βιβλιογραφία, προσβάλλει εκτός από μουριές, και το αμπέλι.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ:

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News