Μονοδρομήσεις και μεταφορά των ταξί στο τραπέζι

Κρήτη
Μονοδρομήσεις και μεταφορά των ταξί στο τραπέζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σειρά από μονοδρομήσεις, αλλαγές κυκλοφοριακής σήμανσης, νέες θέσεις στάθμευσης και διαβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης περιλαμβάνει το νέο πρακτικό κυκλοφορίας που έθεσε σε 10ήμερη δημόσια διαβούλευση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου.

Για τις επόμενες 10 μέρες οι ενδιαφερόμενοι φορείς, πολίτες, επιχειρηματίες και καταστηματάρχες μπορούν να καταθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις, ενστάσεις, διαφωνίες, προτάσεις ή αντιπροτάσεις. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Το πρακτικό της Επιτροπής Κυκλοφορίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει ένα μεγάλο μπαράζ κυκλοφοριακών αλλαγών και ρυθμίσεων τοπικού ενδιαφέροντος. Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες προτεινόμενες ρυθμίσεις:

- Στην περιοχή των Καμινίων προβλέπεται η μονοδρόμηση της οδού Αλκαίου και αντιδρόμηση της οδού Δωριέων στην περιοχή Καμινίων. Η μονοδρόμηση της οδού Αλκαίου συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπου η Επιτροπή δε γνωμοδότησε για το λόγο ότι κρίθηκε απαραίτητη η άποψη της 3ης Δημοτικής Κοινότητας.

Η 3η Δημοτική Κοινότητα με την αριθ. 50/2017 απόφασή της συμφωνεί με την εισήγηση της Υπηρεσίας. Όπως αναφέρει, «η οδός Αλκαίου εντάσσεται στην πολεοδομική ενότητα Καμινίων, έχει πλάτος από 4 μ.-6,50 μ., με στάθμευση των οχημάτων εκατέρωθεν της οδού, γεγονός που επηρεάζει την απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων.

Αξιολογώντας τα κυκλοφοριακά δεδομένα της περιοχής, προτείνουμε:

Α. Τη μονοδρόμηση της οδού Αλκαίου με είσοδο από την οδό Μάχης Κρήτης και έξοδο προς την οδό Κοσμά Παπαδοπούλου.

Β. Την αντιδρόμηση της οδού Δωριέων με είσοδο από την οδό Απολλωνίας και έξοδο προς την οδό Μάχης Κρήτης.

Γ. Η οδός Γορτύνης να παραμείνει μονόδρομος με είσοδο από την οδό Μίνωος και έξοδο προς την οδό Μ. Κρήτης».

Στην περιοχή των Καμινίων, με την υπ' αριθ. 106458/08-09-2017 αίτηση της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κυκλοφορίας, προτείνεται η μονοδρόμηση τμήματος της οδού Αχαιών, με είσοδο από την οδό Μάχης Κρήτης και έξοδο προς την οδό Πετλέμπουρη».

Τι θα γίνει με τα ταξί στη Γερωνυμάκη

Μια προτεινόμενη ρύθμιση αφορά στην τοποθέτηση κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης μπροστά από τα 24o και 31o Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου επί της οδού Γερωνυμάκη και στη μεταφορά συνάμα των θέσεων ταξί.

Η υπηρεσιακή εισήγηση ήταν για την τοποθέτηση οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης στις εισόδους των 24oυ και 31oυ Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου επί της οδού Γερωνυμάκη. Με απόφαση έχει χωροθετηθεί πιάτσα ταξί με 5 θέσεις επί της οδού Γερωνυμάκη πάνω στη διάβαση πεζών, μπροστά από την είσοδο του σχολείου. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πρότεινε τη μεταφορά των θέσεων ταξί σε νέα θέση επί της οδού Γερωνυμάκη, μετά τη συμβολή της με την οδό Κ. Ουράνη και σε απόσταση 20 μ. από τους φωτεινούς σηματοδότες, όπως αποτυπώνεται στο συν. σχέδιο 5.

Ο Στέφανος Σμυρνιωτάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Ηρακλείου, πρότεινε τη διαγράμμιση και σήμανση της νέας θέσης στάθμευσης των ταξί από το Δήμο, για να είναι επαρκώς ορατή και να μη σταθμεύουν άλλα αυτοκίνητα.

Μετά από διαλογική συζήτηση, η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά με την εισήγηση της υπηρεσίας όσον αφορά στην τοποθέτηση οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης στις εισόδους των 24oυ και 31oυ Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου επί της οδού Γερωνυμάκη και με τη μεταφορά των θέσεων ταξί σε νέα θέση επί της οδού Γερωνυμάκη, καθώς και τη διαγράμμιση και σήμανσή της.

"Μάτια γάτας" για την Αστρινάκη

Μια άλλη προτεινόμενη αλλαγή αφορά στη μονοδρόμηση ανώνυμης οδού κάθετης επί της οδού Κων/νου Αστρινάκη.

«Η οδός Κων/νου Αστρινάκη ανήκει στο οδικό δημοτικό δίκτυο και πολεοδομικά εντάσσεται στην πολεοδομική ενότητα "Πόρος - Πατέλες - Κατσαμπάς - Μπεντεβή". Η ανώνυμη οδός, όπως αποτυπώνεται στο συν. Σχέδιο, είναι κάθετη στην οδό Κων/νου Αστρινάκη και είναι διπλής κατεύθυνσης. Επειδή κατά την έξοδο των οχημάτων από την εν λόγω οδό προς την οδό Κ. Αστρινάκη η ορατότητα είναι περιορισμένη, προτείνουμε την μονοδρόμησή της με είσοδο από την οδό Κ. Αστρινάκη.

Παράλληλα, λόγω αναστροφής κλίσης, προτείνουμε την απαγόρευση της αριστερής στροφής (προς την ανώνυμη οδό) για τα οχήματα που κινούνται επί της Κ. Αστρινάκη με φορά από Ανατολή προς Δύση», αναφέρεται στη σχετική υπηρεσιακή εισήγηση.

Από τα μέλη της Επιτροπής Κυκλοφορίας, οι κύριοι Τσαγκαράκης, Βαρδάκης, Ερμίδης και Παπαδάκης συμφώνησαν με την εισήγηση, αλλά επισήμαναν την επικινδυνότητα των γύρω δρόμων (Ξάνθου και Αστρινάκη) λόγω της ταχύτητας που αναπτύσσουν τα οχήματα και λόγω της παραβίασης των STOP και ο κ. Σχινάς επισήμανε ότι η συγκεκριμένη περιοχή χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη και γι' αυτό ως προσωρινή λύση πρότεινε να μπουν "μάτια γάτας" στους γύρω δρόμους 50 μέτρα πριν τα STOP, για να προειδοποιούνται οι οδηγοί μέχρι να τελειώσει η ολοκληρωμένη μελέτη, που όπως είπε ο πρόεδρος για την Αστρινάκη έχει προχωρήσει η ωρίμανση μελέτης ανάπλασης και έχει μπει και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018 για δημοπράτηση.

Μετά από διαλογική συζήτηση, η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά με την εισήγηση της υπηρεσίας, καθώς και με την πρόταση του κ. Σχινά να μπουν "μάτια γάτας" στη συμβολή με την Ξάνθου. Επίσης, συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι της 1ης Δημοτικής Ενότητας κ. Μαρίνα Ανδρονά-Κοντογιαννάκη και της 3ης Δημοτικής Ενότητας κ. Νίκος Τσαγκαράκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News