default-image

Τι έγινε στη δίκη για την κομπίνα με το πετρέλαιο στο ΠΑΓΝΗ;

Κρήτη
Τι έγινε στη δίκη για την κομπίνα με το πετρέλαιο στο ΠΑΓΝΗ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε περίπου ενάμιση μήνα από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση κλοπής τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου, που φέρεται να είχε σημειωθεί πριν από περισσότερα από 12 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η δίκη επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη (18/1) από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Ωστόσο, έλαβε τελικά αναβολή για τις 7 Μαρτίου, λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της υπόθεσης είχε γίνει το Φεβρουάριο του 2017: Τότε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ενόχους τους 16 από τους 17 κατηγορούμενους που δικάζονταν.

Η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο δεν υιοθέτησε τότε την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην πλευρά των κατηγορουμένων, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να εκτιμούν ότι οι εντολείς τους θα αθωωθούν σε δεύτερο βαθμό.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Φλεβάρη, το δικαστήριο κήρυξε ένοχους όλους - πλην ενός - τους κατηγορούμενους, επιβάλλοντας στον καθένα από αυτούς ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Έκρινε, ωστόσο, ότι η έφεσή τους πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ανατολικής Κρήτης, με το οποίο παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι θερμαστές και οδηγοί βυτιοφόρων, παρακρατούσαν σημαντικό μέρος από τη συνολική ποσότητα του πετρελαίου που διατίθετο για τις ανάγκες του νοσοκομείου, και την οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε τρίτους. Η κομπίνα φέρεται να διήρκεσε από το 1999 έως το 2005.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News