default-image

Βρίσκονται στο "περίμενε" 4 χρόνια για να πάρουν μια σύνταξη

Κρήτη
Βρίσκονται στο "περίμενε" 4 χρόνια για να πάρουν μια σύνταξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη καθυστέρηση απονομής των συντάξεων στους οικοδόμους, αλλά και η ανασφάλεια που υπάρχει στον κλάδο τους, ως προς τη "μαύρη" εργασία και την ανεργία, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν οικοδόμοι συνδικαλιστές με τη διοικήτρια του ΕΦΚΑ νομού Ηρακλείου Παρασκευή Τρικέλη, με πρωτοβουλία της "Δημοκρατικής Συνεργασίας Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου".

Συγκεκριμένα, οι απαντήσεις που έλαβαν οι οικοδόμοι για τις καθυστερήσεις στις συντάξεις - σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη"  ο Γιώργος Τσιγκένης - ήταν ότι από το 2013, πέρα από τις ανάγκες μας εδώ στο νομό Ηρακλείου, το ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο ασχολείται πλέον ακόμα και με συντάξεις που πρέπει να εξεταστούν από τη βόρεια Ελλάδα!

 Και αυτό γίνεται λόγω του μεγάλου αριθμού των φακέλων που κατατίθενται πανελλαδικά για σύνταξη, με αποτέλεσμα να έχει λάβει εντολές και το ΙΚΑ στο νομό Ηρακλείου να βοηθήσει τα αντίστοιχα παραρτήματα της βόρειας Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, έχει δοθεί και η κατεύθυνση να πέσει περισσότερο το βάρος στις συντάξεις που έχουν δρομολογηθεί για την περίοδο μέχρι και πριν το 2013 και αυτό οφείλεται στο μεγάλο όγκο των φακέλων που είναι συσσωρευμένοι για το χρονικό αυτό διάστημα. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, μαζί με τις παλιές περιπτώσεις, τώρα μόλις ξεκινάει το ΙΚΑ να εξετάζει τα δικαιολογητικά του 2015!

«Οι συντάξεις καθυστερούν πάρα πολύ», όπως μας είπε ο κ. Τσιγκένης. «Υπάρχουν οικοδόμοι που περιμένουν 3 και 4 χρόνια και δεν μπορούν ακόμα να πάρουν την κανονική τους σύνταξη. Υπάρχουν και συνάδελφοι που εδώ και 8-9 μήνες δεν έχουν πάρει ακόμα την προσωρινή σύνταξη. Και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα...».

"Μαύρη" εργασία και καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων στη συνάντηση των οικοδόμων με τη διοικήτρια του ΕΦΚΑ

Στην αντιπροσωπία των συνδικαλιστών μετείχαν ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στέλεχος των οικοδόμων Γιώργος Τσιγγένης, καθώς και τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Νίκος Ψαθάκης, Γιώργος Μάρκογλου και Λόρεντζ Ταμπάκου.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν μείζονος σημασίας θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην οικοδομή, όπως "μαύρη" -ανασφάλιστη εργασία, καταγγελίες ενσήμων, παραβάσεις στην ασφάλιση όπου δεν αναγνωρίζονται οι προϋπηρεσίες των εργαζομένων, ένσημα υπέρ αγνώστων, καθώς και συνταξιοδοτικά θέματα.

Θέτοντας η επιτροπή το μείζονος σημασίας θέμα της καθυστέρησης της απονομής των κανονικών αλλά και των προσωρινών συντάξεων, υπήρξε διαβεβαίωση από την υπηρεσιακή διοίκηση του ΕΦΚΑ ότι θα δοθούν άμεσα όλες οι κανονικές και προσωρινές συντάξεις, ωστόσο όμως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων που είναι καθαρά ζήτημα υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεν επαρκεί το προσωπικό για ελέγχους

«Δεν υπάρχουν πλέον υπάλληλοι για να μπορούν να βγουν έξω. Και ξέρουμε ότι γι' αυτή τη δουλειά έχουν μείνει ένα-δύο άτομα», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο Γιώργος Τσιγκένης. «Μάλιστα, εκτός από το Ηράκλειο που έχουν να κοιτάξουν, έχουν και το Αρκαλοχώρι, το Τυμπάκι και τη Βιάννο. Κι ενώ οι άνθρωποι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Εμείς λοιπόν θέσαμε και αυτό το ζήτημα στη συνάντηση αυτή».

Εξάλλου, οι συνδικαλιστές ρώτησαν τη διοικήτρια γιατί το ΙΚΑ δε ζητάει στα εργοτάξια το Δελτίο Ημερήσιας Απασχόλησης, όπως το ζητάει η Επιθεώρηση Εργασίας, για να διαπιστώσει αν πράγματι έχουν καταγραφεί τα ονόματα εκείνων που βρίσκονται στο μεροκάματο για να λάβουν και τα ανάλογα ένσημα. «Εμείς που μετέχουμε στα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας το ζητάμε. Τους δίνουμε μια προθεσμία το πολύ μιας εβδομάδας προκειμένου οι εργοδότες να πάνε να εφοδιαστούν με το Δελτίο Προσωπικής Απασχόλησης, να το σφραγίσουν και να το έχουν στη δουλειά. Εάν δεν το έχουν μετά από μια εβδομάδα, θα "φάνε" πρόστιμο. Η κ. Τρικέλη μάς απάντησε ότι ο σημερινός νόμος δεν υποχρεώνει το ΙΚΑ να ζητάει κάτι τέτοιο».

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες οι εν λόγω οικοδόμοι θα επιδιώξουν συναντήσεις με ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και Αστυνομία, για τη δημιουργία μικτού κλιμακίου ελέγχων για να αποφεύγονται φαινόμενα ακόμα και επιθέσεων για ξυλοδαρμό στους ελεγκτές του ΙΚΑ.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΜΕΙΝΕ ΜΕ 7 ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ "ΚΟΛΛΗΣΕ" Η ΣΥΝΤΑΞΗ

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News