default-image

Δεσμεύσεις Κουρουμπλή για λιμάνια της Κρήτης

Κρήτη
Δεσμεύσεις Κουρουμπλή για λιμάνια της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις βασικές δεσμεύσεις έδωσε στους θεσμικούς και αναπτυξιακούς φορείς του Ρεθύμνου για το λιμάνι της πόλης ο υπουργός ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε σύσκεψη στο διαδημοτικό λιμενικό ταμείο, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, το master plan και την χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής.

Ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται συναντήσεις στην Αθήνα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και στη συνέχεια για τα μεγάλα έργα υποδομής, ενώ ο υπουργός συνέστησε οι τοπικοί φορείς να προτάξουν την μελέτη για το master plan του λιμανιού του Ρεθύμνου.

Δεν υποσχέθηκε πακτωλό χρημάτων από το υπουργείο ναυτιλίας ο υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά οπωσδήποτε συνάντηση στην Αθήνα με τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης και τους αρμόδιους από τα υπουργεία υποδομών και ανάπτυξης, έτσι ώστε να δρομολογηθούν τα μεγάλα έργα προϋπολογισμού εκατομμυρίων, δηλαδή η θωράκιση του λιμανιού και οι ύφαλοι κυματοθραύστες κατά μήκος της παραλίας, ενώ δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος θα μεριμνήσει για έργα ήσσονος προϋπολογισμού, όπως ο εξοπλισμός για την αποάμμωση της λιμενολεκάνης.

Στους παραγωγικούς φορείς του Ρεθύμνου απηύθυνε πρόσκληση να μεταβούν στην Αθήνα σε συναντήσεις με ναυτιλιακές εταιρείες για να εξεταστεί το ενδεχόμενο σύνδεσης του Ρεθύμνου ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, πράγμα που ο ίδιος ο υπουργός ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέφερε ότι θα επιθυμούσε να γίνει πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η Ομάδα Διαχείρισης Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης Νομού Ρεθύμνου, παρουσίασε τα δεδομένα του νομού στον υπουργό, ο οποίος προέβη σε θετικά συμπεράσματα για επανασύνδεση του Ρεθύμνου με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Τέλος, αναφορικά με το master plan της λιμενολεκάνης του Ρεθύμνου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πρότεινε στη δημοτική αρχή και το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου, να το προτάξει ως ζητούμενο καθώς είναι απαραίτητο για την αναπτυξιακής τροχιάς λειτουργία του λιμανιού.

Από το Ηράκλειο: Έτος σταθμός για την Ελλάδα το '18

Το νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο φιλοδοξεί να απαντήσει στα χρονίζοντα προβλήματα του ναυτιλιακού συμπλέγματος, παρουσίασε από το Ηράκλειο και σε σχετική ημερίδα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου παρουσίασε τον σχεδιασμό του υπουργείου ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την περαιτέρω ανάπτυξη λιμανιών, την παραχώρηση αλιευτικών καταφυγίων σε Λιμενικά ταμεία Δήμων ή Οργανισμών Λιμένων, την ενεργοποίηση του λιμανιού Τυμπακίου, καθώς και στην εκχώρηση της χερσαίας ζώνης λιμένων σε δήμους, όπως θα συμβεί και στον δήμο Ηρακλείου, με το ζήτημα να βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε ότι 10 λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου δεν ιδιωτικοποιούνται.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε τόσο με τον Περιφερειάρχη όσο και με τον δήμαρχο Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης - Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News