Ειδήσεις

Ηχηρή παρέμβαση της εκκλησίας της Κρήτης για το Σκοπιανό

«Η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και αδιαπραγμάτευτη». Το μήνυμα αυτό προς πάσα κατεύθυνση στέλνει η Εκκλησία της Κρήτης, προχωρώντας σε μια ηχηρή παρέμβαση με φόντο τις τρέχουσες εξελίξεις, διεργασίες και ζυμώσεις γύρω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων...

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία πήρε καθαρή θέση γύρω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το οποίο χαρακτηρίζει μάλιστα ως «μείζον εθνικό θέμα»...

Στην ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Κρήτης σπεύδει, επίσης, να απαντήσει στις επικρίσεις κατά των παρεμβάσεων της Εκκλησίας σε τέτοια θέματα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ταυτίζεται ούτε σχετίζεται με κανένα απολύτως κόμμα ή πολιτικό φορέα. Απάντηση που έχει ως αποδέκτη και την ίδια την κυβέρνηση, με έναυσμα τις αιχμές που άφησαν κυβερνητικοί κύκλοι περί συμπόρευσης της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή!

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας συνήλθε σήμερα 16η Ιανουαρίου στο Ηράκλειο σε συνεδρία και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της αρμοδιότητός της.

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σε σχέση προς τη χρήση του όρου "Μακεδονία" ή παράγωγου αυτού, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Αρχικώς, η Ιερά Σύνοδος πληροφορηθείσα από τα Μέσα γενικής Ενημερώσεως για πρόσφατα "ερωτήματα" κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος: "Αν η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής", γνωρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Εκκλησία της Κρήτης ούτε με τη Χρυσή Αυγή ούτε με οποιοδήποτε άλλο κόμμα ή πολιτικό φορέα ταυτίζεται ή συμπορεύεται. Επίσης, γνωρίζει σαφώς τις αρμοδιότητές της και δεν επιθυμεί ούτε δύναται να αναλάβει άλλους ρόλους, οι οποίοι δεν της ανήκουν.

Η Εκκλησία της Μεγαλονήσου Κρήτης, ωστόσο, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τη γνώμη και τη θέση της για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δημόσια και υπεύθυνα, όπως έχει δικαίωμα κάθε Έλληνας πολίτης της πατρίδας μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης και συνεχίζει: «Με πλήρη επίγνωση, λοιπόν, ότι την εξωτερική πολιτική της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την εντολή του λαού, την ασκεί η Ελληνική Πολιτεία, η Ιερά Σύνοδος διατυπώνει τη θέση της για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Ως Κρήτες Αρχιερείς έχομε την ευθύνη και το ιερό χρέος έναντι του αίματος των προπατόρων μας, Κρητών Μακεδονομάχων, να αρθρώσομε λόγο και να διατυπώσομε ξεκάθαρη θέση για το εξαιρετικά σημαντικό εθνικό αυτό θέμα.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζομε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ότι ο μισός εκ του συνολικού αριθμού των Μακεδονομάχων ήταν Κρήτες. Ειδικότερα, ο αριθμός των Κρητών Μακεδονομάχων (1903-1908) ανήλθε σε 3.015 (2.976 άνδρες και 39 οπλαρχηγούς), από δε τους τρεις μεγάλους οπλαρχηγούς, οι δύο ήταν Κρήτες».

«Η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και αδιαπραγμάτευτη»

«Η Ιερά Σύνοδος διατυπώνει ρητώς και ευθέως, σεβόμενη την ιστορία, την εθνική μας ταυτότητα και το αίμα των Προπατόρων μας, ότι η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και αδιαπραγμάτευτη! Οποιοσδήποτε γεωγραφικός προσδιορισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός με το όνομα αυτό ή παράγωγό του. Έχομε όλοι ευθύνη έναντι της Ιστορίας και του Έθνους μας.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος προσεχώς θα ενημερώσει τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Μεγαλονήσου Κρήτης με σχετική εγκύκλιό της και θα απευθύνει κατάλληλα Συνοδικά Γράμματα σε όλους τους αρμόδιους, στα οποία θα διατυπώνει ευθαρσώς τη θέση της Εκκλησίας της Κρήτης. Τέλος, υπενθυμίζομε τα λόγια του μεγάλου Εθνάρχου, Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν την εποπτεία του 1912-13: "Ο Μακεδονικός αγώνας πρέπει να γίνει το Ευαγγέλιο της Ελληνικής φυλής"», καταλήγει η ανακοίνωση...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια