Ειδήσεις

Στον «αέρα» η καθαριότητα - Δεκάδες συμβασιούχοι στο «δρόμο»

Στον "αέρα" κινδυνεύει να τιναχτεί η καθαριότητα σε πολλούς Δήμους όλης της χώρας, όπως και εδώ της Κρήτης, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ.

Ο διαγωνισμός, βάσει αρχικού σχεδιασμού, θα έπρεπε ήδη να είχε βγει στον "αέρα", ώστε να προλάβουν να βγουν τα αποτελέσματα και να γίνουν οι προσλήψεις πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 31ης Μαρτίου. Στη συγκεκριμένη ημερομηνία λήγουν οι παρατάσεις των σημερινών συμβασιούχων-παρατασιούχων, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται μάλιστα αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας, αφού δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις μόνιμες θέσεις που θα ανοίξουν. Εφόσον λοιπόν δε γίνουν έγκαιρα, μέχρι τις 31 Μαρτίου, οι μόνιμες προσλήψεις, οι δημοτικές Υπηρεσίες Καθαριότητας θα μείνουν ξεκρέμαστες, αφού θα χάσουν τους παρατασιούχους.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στις τάξεις των Δήμων, με το Δήμο Ηρακλείου, που κινδυνεύει να μείνει από την 1η Απριλίου με μείον 72 άτομα, να τρέχει και να μη φτάνει τώρα για έκτακτες προσλήψεις 2μηνιτών συμβασιούχων.

Τη σχετική απόφαση για τις επείγουσες προσλήψεις πήρε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντιλαμβανόμενο τον ορατό κίνδυνο μπλακ-άουτ στην καθαριότητα, με την έναρξη μάλιστα της τουριστικής σεζόν, το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του ενέκρινε ομόφωνα, με τη μορφή του κατεπείγοντος, την πρόσληψη 50 συμβασιούχων με 2μηνης διάρκειας συμβάσεις στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Οι συμβασιούχοι που θα προσληφθούν έστω για ένα 2μηνο θα καλύψουν το μεγάλο κενό που προδιαγράφεται στην Υπηρεσία.

Οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι έχουν συμβάσεις ανανεωμένες μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ωστόσο, έχουν λαμβάνειν άδειες, ρεπό κ.τ.λ. Η Υπηρεσία θα στερηθεί, επίσης, τις ενισχύσεις που έλαβε μέσω των ανέργων του ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή, είναι άγνωστο αν το μόνιμο προσωπικό για το Δήμο Ηρακλείου και τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας θα προσληφθεί στην ώρα του, μέχρι δηλαδή τις 31 Μαρτίου, που θα φύγουν οι παρατασιούχοι συμβασιούχοι.

Τον επείγον χαρακτήρα της απόφασης, κάνοντας λόγο για έκτακτη λύση-μονόδρομο, υπογράμμισαν τόσο ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης, όσο και ο αντιδήμαρχος Διοικητικού-Προσωπικού Κώστας Βαρδαβάς.

Οι ίδιοι δεν έκρυψαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους με φόντο την καθυστέρηση στο διαγωνισμό των μόνιμων προσλήψεων.

«Είναι απαραίτητες οι προσλήψεις αυτές που εισηγούμαστε. Ζητάμε να καλύψουμε το διάκενο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Έχουμε μείνει με ελάχιστο προσωπικό. Και υπάρχει καθυστέρηση με το διαγωνισμό για τις μόνιμες προσλήψεις», ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης.

«Προσπαθούμε να δούμε τι γίνεται με το διαγωνισμό για τους 72 μόνιμους. Περιμέναμε στις αρχές Γενάρη ότι θα είχε προκηρυχθεί. Δε βλέπω να προχωρά. Δε θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Δε θα έχουν βγει οι προσωρινοί πίνακες. Στις 31 Μαρτίου, όμως, τελειώνουν οι παρατασιούχοι. Θα έχουμε λοιπόν μεγάλο κενό», τόνισε ο Κώστας Βαρδαβάς.

Η ανησυχία της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου και η κίνηση για τις προσλήψεις 2μηνιτών συμβασιούχων στην καθαριότητα μοιάζουν όντως δικαιολογημένες βάσει του σκηνικού καθυστέρησης που καταγράφεται στο διαγωνισμό του μεγάλου πακέτου μόνιμων προσλήψεων στους ΟΤΑ.

Ο μεγάλος διαγωνισμός, τον οποίο αναμένεται να προκηρύξει το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων καθαριότητας στους Δήμους, μοιάζει να εκτροχιάζεται από πλευράς χρονοδιαγραμμάτων. Ο τεράστιος όγκος της προκήρυξης, όσο και πολύ περισσότερο η πολυπλοκότητά της ως προς τις ειδικότητες, τη μοριοδότηση και την κατανομή των θέσεων, καθιστά σχεδόν αδύνατη την έναρξη της διαδικασίας των αιτήσεων στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Στον καμβά αυτό, ο αρχικός στόχος για την έκδοση προσωρινών πινάκων μέχρι τις 31 Μαρτίου μοιάζει δύσκολο να ευοδωθεί, με αποτέλεσμα να μείνουν ξεκρέμαστοι από πλευράς προσωπικού στην καθαριότητα οι Δήμοι...

Δεν μπορούν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους

Την ίδια ώρα, την έξοδο από την εργασία τους βλέπουν εκ νέου εκατοντάδες συμβασιούχοι της καθαριότητας στους Δήμους της χώρας, που διαθέτουν μόνο το ενδεικτικό του δημοτικού ως τίτλο σπουδών, καθώς με αστοχία του νομοθέτη δεν τους επιτρέπεται η ανανέωση της σύμβασης ή της μονιμοποίησης μέσω ΑΣΕΠ.

Αγώνας δρόμου των ίδιων, της Ομοσπονδίας τους και των Εργατικών Κέντρων, προκειμένου να υπάρξει διορθωτική έστω και την ύστατη ώρα, καθώς δεκάδες οικογένειες ζουν εκ νέου με τον εφιάλτη της ανεργίας.

«Σκουπίδια μαζεύουμε, τι να κάνουνε τα διπλώματα;», είναι το αγωνιώδες ερώτημα αγανάκτησης που έθεσαν οι συμβασιούχοι Λεωνίδας Βασιλείου και Βαγγέλης Ανδρεαδάκης, μιλώντας χθες στο Ράδιο 98,4 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη.

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Βασιλείου, αν δεν υπάρξει λύση, στις 31 Μαρτίου 30 με 40 άτομα πρέπει να φύγουν από την καθαριότητα στο Δήμο Ηρακλείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους. Οι παραπάνω δε θα έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης επίσης των συμβάσεών τους ούτε στα δίμηνα.

Περί άτυπης ομηρίας έκανε λόγο, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης, που μίλησε για επικείμενη αποδυνάμωση της υπηρεσίας από έμπειρο προσωπικό. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αστοχίες θα διορθωθούν και σύντομα το θέμα θα θεωρείται λήξαν, καθώς τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν να κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος.

«Κοινή η προσπάθεια εκ νέου Εργατικού Κέντρου, Δήμου, ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, καθώς το Εργατικό Κέντρο βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια