Ειδήσεις

Έμεινε με 7 ευρώ στην τσέπη γιατί "κόλλησε" η σύνταξή του

Σε απόγνωση 68χρονος Κρητικός ο οποίος έμεινε χωρίς χρήματα περιμένοντας να του δοθεί σύνταξη. Που "κόλλησε" η διαδικασία;

«Έχω μείνει με 7 ευρώ στο λογαριασμό μου και περιμένω εδώ και 9 μήνες να μου δοθεί η σύνταξη». Απεγνωσμένος ο Β.Χ, ένας από τους πολλούς Κρητικούς που βρίσκονται στην αναμονή για απονομή σύνταξης, περιμένει καρτερικά να λάβει το πολυπόθητο ποσό με το οποίο θα καλύπτει έστω και τα βασικά έξοδα.

Αντ'αυτού όμως ο 68χρονος Χανιώτης δεν ενημερώνεται ούτε για τη φάση στην οποία βρίσκεται η διαδικασία, αλλά ούτε παίρνει απάντηση όπως υποστηρίζει στα επανειλημμένα τηλέφωνα στον ΟΓΑ, που έχει έτσι κι αλλιώς έλλειψη προσωπικού.

Όπως σημειώνει ο 68χρονος «παίρνω τηλέφωνο αλλά δεν παίρνω απάντηση σε ποια φάση βρίσκεται η σύνταξη και πόσο θα αργήσει. Ζούμε με τη σύνταξη της συζύγου. Την ίδια ώρα οι λογαριασμοί "τρέχουν" και μας ζητάνε συνεχώς να πληρώνουμε ποσά. Μάλιστα αυτό που αναφέρεται είναι ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να λάβουν χρήματα νωρίτερα…».

Ένας χρόνος χωρίς συντάξεις!

Ο 68χρονος είναι μόνο ένα άτομο στη μακρά λίστα των πολιτών που περιμένουν για συντάξεις, καθώς όπως έγινε γνωστό εδώ και ένα χρόνο δεν έχει δοθεί καμία αναπηρική, αλλά ούτε διαδοχική  σύνταξη (όταν εμπλέκονται κι άλλα ταμεία) από το ΕΦΚΑ Αγροτών.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Περιφερειακού Τμήματος Αγροτών Κρήτης (συντάξεων- ασφάλισης) κ. Μαρκάκη που απάντησε στο neakriti.gr  για το θέμα του 68χρονου «είχε συγκεκριμένο χρόνο ασφάλισης εκτός Ελλάδος και ο φάκελός του απεστάλη στην Αθήνα στη Διεύθυνση διεθνών σχέσεων. Εκεί όμως έγινε λάθος και ο φάκελος εστάλη πίσω».Μάλιστα η τοπική υπηρεσία ΕΦΚΑ Αγροτών επικοινώνησε μετά το ρεπορτάζ με τον 68χρονο.

Σύμφωνα με τον κ.Μαρκάκη «μέχρι  το 2016 γινόταν απονομή συντάξεων με φυσιολογική ροή με τη συγκεκριμένη νομοθεσία και μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου είχαμε πληρώσει το 80% των συντάξεων στην ώρα τους, χωρίς καθυστέρηση. Κι αυτό γιατί είχαμε 7 μήνες περιθώριο να εξετάσουμε φακέλους. Το 2017 γίναμε ΕΦΚΑ ,αλλά το μηχανογραφικό  πρόγραμμα πληρωμών μπήκε σε διαδικασία από τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και νωρίτερα δεν προχώρησε καμιά αίτηση».

Από 17 έμειναν 13

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η υπηρεσία δέχεται «βροχή» από τηλέφωνα. Πρόκειται για 6.500 τηλέφωνα ημερησίως ,όπως υποστηρίζεται, στα οποία έπρεπε να απαντήσουν μόλις 8 άτομα που εργάζονταν στο τμήμα.

Μάλιστα και στην υπηρεσία αυτή το προσωπικό… «συρρικνώθηκε» αφού τα 17 άτομα, μειώθηκαν σε 8 υπαλλήλους. Στη συνέχεια ενισχύθηκε με 4 άτομα από τον πρώην ΟΑΕΕ και πριν λίγες μέρες προστέθηκε ένα ακόμη άτομο με αποτέλεσμα συνολικά πλέον το προσωπικό να ανέρχεται σε 13 υπαλλήλους. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τον κ.Μαρκάκη σε Ιεράπετρα και Σητεία ο πρώην ΟΑΕΕ λειτουργεί με 8 υπαλλήλους που είναι απολύτως αναγκαίοι, τη στιγμή όμως που τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων είχε και το τμήμα στο Ηράκλειο που εξυπηρετεί ολόκληρη την Κρήτη.

Όπως και να'χει οι μήνες αναμονής για μια σύνταξη αυξάνονται όπως και οι απαιτήσεις της κυβέρνησης από τους συνταξιούχους για ΕΝΦΙΑ, λογαριασμούς και οφειλές.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια